Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Škandál Gorily KDH pokračuje: Nové odhalenia postavili opozíciu do pozoru, lídri reagujú!

KDH malo operatívne informácie týkajúce sa Gorily už v roku 2005. Zobraziť galériu (2)
KDH malo operatívne informácie týkajúce sa Gorily už v roku 2005.

BRATISLAVA – Opozícia reaguje na nové odhalenie v kauze Gorila. Po tom, čo sme priniesli informácie, že špičky KDH dostávali správy o kauze Gorila, lídri opozičných strán reagujú. Oslovili sme ich, aby sa vyjadrili k závažným informáciám, ktoré sme exkluzívne priniesli minulý týždeň.

Topky priniesli informáciu, že politické špičky KDH dostávali operatívne informácie o Gorile ešte v roku 2005. Keď sa odpočúvanie politikov v neslávne známom byt na Vazovovej ulici začalo, dostal o tom správu šéf KDH Pavol Hrušovský a vtedajší minister za KDH Vladimír Palko. "Máte dobré info. Tak vás ešte doplním. Informáciu z odpočúvania dal ministrovi vnútra a najvyšším činiteľom poslať riaditeľ SIS a zároveň dal rozkaz svojmu námestníkovi, aby im ju poslal tiež," povedal nám nemenovaný zdroj.

Ak by konali, mohla polícia veľkej časti podozrení z korupcie zabrániť už vtedy. Obrátili sme sa preto na lídrov opozície, aby nám prezradili, čo sa o nových zisteniach myslia.

Kto nekonal, je spolupáchateľ

Igor Matovič odsúdil akékoľvek spolupáchateľstvo kvôli krytiu zločinu. „Každý politik, ktorý tie informácie v čase, kedy sa tomu dalo predísť a nekonal, tak sa stáva spolupáchateľom. Každý, kto kryje zločin, je podľa mňa ešte viac zodpovedný za to a ak je to teda verejný činiteľ. Ak je to pravda, tak je to neospravedlniteľné,“ povedal pre Topky šéf Obyčajných ľudí Igor Matovič.

Zároveň si myslí, že maslo na hlave majú hlavne konkrétni činitelia a nie celá strana. „Palko už v KDH nie je, Hrušovský je de facto na odchode po prezidentských voľbách a hovoriť o tom, že keď zlyhali konkrétni ľudia, zlyhala celá strana, prenáša sa to na tú stranu, ale ja si osobne nemyslím, že sa tým diskvalifikuje celé KDH,“ dodal Matovič.

KDH je lepšie ako smerácki zlodeji

Aj Ľubomír Galko zo SAS si myslí, že mali kompetentní konať, ak mali tieto informácie. „V každom prípade, ak vtedajší nominanti KDH takéto informácie mali, bolo ich povinnosťou konať a posunúť ich orgánom činným v trestnom konaní. Gorila je najdesivejšou kauzou od čias Vladimíra Mečiara a bez ohľadu na to, koho sa týka a kto sa o nej kedy dozvedel a či konal alebo nekonal, musí byť vyšetrená a vinníci postavení pred spravodlivý súd. Tomu by sme mali v súčasnosti všetci podriadiť celé svoje úsilie,“ zareagoval pre Topky Galko s tým, že budúcu spoluprácu s KDH to nepoznačí.

A čo prípadná budúca spolupráca s KDH, nebol by to pre neho problém? „Nediskvalifikuje. Ľubovoľná kombinácia opozičných strán voči súčasným smeráckym zlodejom je pre Slovensko tisíckrát lepšia. SAS zo spolupráce vylučuje len Smer,“ dodal Ľubomír Galko.

Nech sa s tým vysporiadajú

Podľa Alojza Hlinu by sa Gorila vyriešiť mala, od KDH dáva ruky preč. „Ja nie som personalista ani nič v KDH. Sú to ich vnútorné veci, KDH je partnerskou stranou,“ povedal pre Topky Hlina. „Gorila traumatizuje spoločnosť a treba ju doriešiť,“ dodáva poslanec, ktorého KDHáci zobrali iba prednedávnom do svojho poslaneckého klubu

 „Otázka stojí, či má ešte zmysel sa týchto ľudí na niečo pýtať. A či konali najviac, ako mohli, to neviem. Ako sa oni s tým vysporiadajú, to neviem. Čo sa mňa týka, chcem, aby sa to vyšetrilo a všetko, čo tomu bráni, je problém,“ dodal na záver Hlina.

Nemáme dostatok informácií

S ďalším opozičným lídrom Bélom Bugárom z Mostu sa jeho hovorca nevedel spojiť. Tak nám zaslal aspoň stanovisko strany. „Nemáme dostatok informácii na to, aby sme k tomu mohli zaujať kompetentný postoj. Je však dôležité, aby orgány činné v trestnom konaní celú vec dôkladne vyšetrili a v prípade pochybení bola vyvodená aj zodpovednosť,“ dodal Matej Kováč.

Mlčanie je priznanie

Podľa Pavla Freša by si mala každá strana upratať pred vlastným vchodom. "Pri hodnotení tejto kauzy by si mala každá strana pozametať v prvom rade pred vlastným prahom. SDKÚ-DS tak už urobila, rovnako by sa mali zachovať všetci ďalší, ktorí o dianí v byte na Vazovovej vedeli alebo tam chodili," zareagoval líder SDKÚ.

Jeho strana však KDH do vysvetlenia tlačiť nebude, no kto mlčí, ten svedčí. "SDKÚ-DS nebude nikoho nasilu nútiť, aby svoju činnosť alebo nečinnosť v rokoch 2005 a 2006 vysvetľoval. No mlčanie je v tomto prípade priznanie. Politici spojení s Gorilou by nemali byť v politike. Ale o tom rozhodujú voliči," dodal.

KDH operatívne informácie dostávalo

Vladimír Palko pre Topky priznal, že operatívne informácie, ktoré sa neskôr mohli stať súčasťou spisu Gorila, dostal už v roku 2005.„Ministerstvo vnútra dostáva od SIS operatívne informácie bežne. A samozrejme všetky tie informácie išli na príslušné útvary Prezídia policajného zboru, kde sa s tým narábalo. A či boli nejaké trestné stíhania na základe týchto informácií, už vám po desiatich rokoch nejaké čísla neviem povedať.“

Odmietol však, že by mal vtedy konkrétne informácie o podozreniach z korupcie nominanta KDH vo FNM. „KDH som neinformoval, prečo by som mal informovať? Ja si naozaj nespomínam, že by som dostal informáciu o Krajniakovi,“ uviedol.  

Palka sme sa opýtali, či sa vďaka týmto informáciám, nedalo zabrániť hlbším dôsledkom celej kauzy. „Zabrániť čomu? To je otázka. V samotnom spise sú veci, ktoré sa mohli stať a stali sa, sú tam veci, ktoré sa stali, ale iným spôsobom, a potom sú tam veci, ktoré sa nestali. To by ste sa museli opýtať na konkrétny prípad. Na to vám ťažko môžem povedať, že sa dalo zabrániť. To je číra špekulácia, že by sa dalo zabrániť,“ dodal Palko.

Hnutie nám potvrdilo, že parlament dostáva podľa zákona o SIS informácie, ktoré sú podľa vyhodnotenia informačnej služby významné pre činnosť a rozhodovanie parlamentu. Takto informovali aj Pavla Hrušovského. Ak by podľa informačnej služby išlo o informácie o trestnej činnosti, SIS je podľa zákona povinná poskytnúť tieto zistenia Policajnému zboru a prokuratúre.

Pavol Hrušovský tvrdí, že ako bývalý predseda parlamentu v tejto súvislosti konal v zmysle tohto zákona. "Odmietam akékoľvek úvahy o tom, že by som ako predseda parlamentu používal informácie zo SIS na stranícke a politické ciele", zareagoval Pavol Hrušovský pre Topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu