Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Gašpar reaguje na streľbu na Tomáša (†17): VIDEO Detaily zásahu, policajt potrebuje psychológa!

Policajný prezident hovoril o víkendovej streľbe Zobraziť galériu (3)
Policajný prezident hovoril o víkendovej streľbe (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - O víkendovej policajnej streľbe, pri ktorej vyhasol život nevinného Tomáša, prehovoril policajný prezident Tibor Gašpar. Detailne opísal priebeh služobného zákroku a okolnosti, ktoré mu predchádzali. Priznal ale, že podobné zákroky netrénujú.

Gašpar v úvode tlačovky opísal, ako k celej situácii došlo. ​Policajná hliadka spozorovala podozrivý Seat Ibiza o 00:15 hodine. O vodičovi vedeli, že často a arogantne porušuje dopravné predpisy, dokonca v minulosti sa pokúsil zraziť policajta. Hliadkujúci muži zákona o vodičovi vedeli, že má zákaz viesť auto. Mali podozrenie, že ide o trestný čin marenie úradného rozhodnutia. 

Pozrite si tlačovú besedu policajného prezidenta Tibora Gašpara k prípadu.

Podľa Gašparových slov policajti použili svetelnú signalizáciu na zastavenie seatu. "Vodič nezastal, dokonca spravil nebezpečný manéver, keď obiehal auto, pričom oproti išlo iné vozidlo. Za obcou Orovnica sa rozhodol spolujazdec v služobnom aute použiť zbraň," opísal priebeh tragickej udalosti policajný prezident. Padli tri výstrely s odstupom približne 30 sekúnd. "Počas toho hliadka upozornila operačné, že použila zbrať a že vozidlo nechce zastať," doplnil Gašpar s tým, že následne službukonajúci policajt vystrelil opäť. Mieril na zadné pravé koleso, projektil zasiahol kufor v pravej časti.

Gašpar bránil policajta, ktorý strieľal tým, že vodič niekoľkokrát ohrozil ostatných účastníkov cestnej premávky. "Podľa výpovedí svedkov z auta vodič jazdil veľmi riskantne. Na aute je stopa na kufri. Policajt zasiahol auto, projektil preletel cez sedadlo a zasiahol spolujazdca," doplnil Gašpar. Na prípade je šokujúce, že vodič stále nezastal a jazdil ďalej rýchlosťou približne 120 km/hod.

Nebohý Tomáš
Zobraziť galériu (3)
Nebohý Tomáš  (Zdroj: repro foto tvnoviny.sk, archív Facebook)

Policajný prezident počas tlačovky niekoľkokrát zdôraznil, že 19-ročný vodič opakovane porušil pravidlá cestnej premávky a opakovane ohrozoval riskantnou jazdnou po stredovej čiare či v ľavom pruhu ostatných účastníkov cestnej premávky. Zdôraznil, že ide o veľkú tragédiu a osobne ho veľmi mrzí smrť nevinného Tomáša. Vyjadril však názor, že ak by policajti nezasiahli, mohlo dôjsť k oveľa väčšiemu nešťastiu. 

Situácia po zastavení auta

Na konci zbesilej jazdy auto havarovalo. Vystúpila z neho osoba, o ktorej si policajti mysleli, že je vodičom, dokonca mu nasadili putá. Vysvitlo, že nie je. Zmätočný bol fakt, že išlo o trojdverové auto, cez dvere vodiča sa preto predieral spolujazdec. Po obhliadke auta policajti zbadali zakrvaveného tomáša, okamžite mu začali poskytovať prvú pomoc. "Posádka vypovedala, že vodič nechcel zastať, aj ked ho vyzývali. Nehoda na záver mohla skončiť ovela horšie. Mohlo dôjsť k tomu, že by zomreli v dôsledku nehody. Štýl jazdy vodiča bol ohrozujúci. Možno by sme riešili iný závažný preblém. Je mi ľúto, že došlo k vyhasnutiu nevinného života. Policajti nemali možnosť vidieť, aká je zostava v aute. Boli tam fólie a bola noc," ozrejmil Gašpar a zdôraznil, že policajti nešli zastaviť auto s tým, že použijú zbraň, ale takto ho zastavovali, lebo vodič ohrozoval iných účastníkov cestnej premávky.

Výpoveď posádky

Posádka auta sa stala rukojemníkom mladíka, ktorý viedol vozidlo bez oprávnenia, zdôraznil Gašpar. Vyzývali ho pritom, aby zastavil a on im podľa prezidenta PZ povedal, aby sa strčili, že to neurobí. Ako ďalej uviedol, posádka auta vypovedala, že vodič mal po zastavení na nich kričať, aby všetci utiekli. Počas zbesilej jazdy im dával povely, aby sa skrčili. K autu sa mal dostaviť on sám neskôr. "Polícia bude skúmať, či vedeli, že osoba v aute je zranená a neposkytli jej prvú pomoc," doplnil Gašpar. 

Psychicky zle je na tom aj policajt, ktorý strieľal a zabil Tomáša. "Policajt sa s tým nevedel vysporiadať. Teraz čerpá dovolenku. Psychologickú pomoc sme posielali policajtovi aj matke nebohého syna," povedal Gašpar. 

Zároveň dodal, že celý policajný zásah teraz posúdi Inšpekcia Policajného zboru, aby bolo jasné, či hliadka mohla postupovať inak, či mohla napríklad použiť zbraň neskôr. Začaté už bolo trestné stíhanie. Zdôraznil, že podľa informácií, ktoré má, zo strany policajtov nešlo o bezhlavú streľbu. Použitie zbrane vyplynulo zo situácie, keďže auto ohrozovalo iných účastníkov cestnej premávky, nezastavilo na výzvu a policajtom sa ho nepodarilo ani predísť.

 

 

 

 

Viac o téme: TragédiaStreľbaVodičTomáš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu