Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Polícia chytila mladíka (25), ktorý v Poprade pred dvoma rokmi znásilnil dievča

Ilustračné foto
Ilustračné foto

POPRAD – Zo zločinu znásilnenia, ku ktorému došlo pred dvoma rokmi v Poprade, obvinila polícia 25-ročného muža. O prípade informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik.

Muži zákona z Popradu objasnili v tomto roku krádež stredových portálov na vagóny v jednej z miestnych spoločností. V pätici podozrivých figuroval aj 25-ročný Popradčan z časti Matejovce. Počas vyšetrovania krádeže mu odobrali vzorku DNA a vložili do národnej databázy. Pri jej následnom prehliadaní sa zistilo, že DNA profil muža je zhodný s DNA profilom zo stopy zaistenej pri vyšetrovaní znásilnenia z roku 2013. Zhodu potvrdili aj ďalšie skúmania. 

„Na základe toho popradskí kriminalisti uplynulý týždeň zadržali podozrivého, ktorému po vykonaní ďalších procesných úkonov aj vzniesli obvinenie zo zločinu znásilnenia. Obvineného umiestnil vyšetrovateľ do cely policajného zaistenia a spracoval podnet na jeho vzatie do väzby. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na sedem až 15 rokov,“ priblížil Džobanik. 

Koncom júna 2013 prechádzala asi o 1.30 h podchodom pod železničnou traťou v Poprade mladá žena. Za podchodom ju mal obvinený násilím zobrať na ruky, niesť niekoľko desiatok metrov a po následnom fyzickom útoku aj znásilniť. Brániaca sa žena utrpela pomliaždenie hlavy, tváre, krku, zápästia, driekovej chrbtice a zlomeninu nosových kostí s obdobím liečenia 21 dní.

Pri zaisťovaní stôp na mieste činu zabezpečili policajti dostatočný dôkazový materiál k neskoršiemu obvineniu 25-ročného muža. „V priebehu vyšetrovania boli vypracované znalecké posudky, okrem iného aj z biológie a genetickej analýzy. Na nohavičkách poškodenej bola dokázaná prítomnosť ľudskej spermy,“ uviedol Džobanik. 

DNA profil zaistenej spermy podozrivého vložili do národnej databázy. V tom čase sa tam však zhodný DNA profil nenašiel. Zhodu potvrdila až odobratá vzorka v rámci zmieneného vyšetrovania krádeže vagónových portálov. 

Viac o téme: ZnásilneniePoprad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu