Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Erika zúfalo hľadá sociálkou odobratého syna: Už mu našli novú rodinu!

Erika je odhodlaná o syna bojovať Zobraziť galériu (3)
Erika je odhodlaná o syna bojovať (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Kde je pravda? Zúfala Erika z Košíc prišla minulý týždeň o syna Dominika a dodnes netuší, kde je. Rovno zo školy bez vecí a hračiek ho bez jej vedomia odviedli sociálni pracovníci do núdzového centra, kde mu už našli novú profesionálnu rodinu. Sociálka má vraj dôkazy o tom, že Erika malého Dominika bila, matka to však popiera a prehovorila o tom, ako to s udaním z týrania naozaj bolo.

Matka päťročného Dominika už od štvrtka minulého týždňa, svojho syna nevidela. Obrátila sa aj na políciu i na Úrad práce, rodiny a sociálnych vecí v Košiciach, aby jej umožnili sa so synom stretnúť. „Nikto mi nechce povedať, kde Dominik je. Riaditeľka ubytovne Dorka, kde momentálne som, mi to povedať nechce. Celý víkend som obvolávala rôznych ľudí a pátrala po Dominikovi. Chlapca mi vzali rovno zo škôlky. Vraj poňho prišiel nejaký pán z Dorky a keďže ho chlapec poznal, tak ho s ním pustili,zúfa.

Mama Erika sa oháňa i uznesením zo súdu, ktoré síce vydalo predbežné opatrenie kvôli údajnému týraniu dieťaťa, ale samotný styk matky so synom nezakazuje. A tak sa dovoláva svojich materských práv. „Syna vzali bez jeho vecí a hračiek. Keď som poňho do škôlky vo štvrtok prišla, už tam nebol. Oznámila som to i jeho otcovi, svojej mame, bratom a všetci sme z toho zdrvení,“ vyznáva sa. Na pomoc si zavolala i políciu, ale hliadka jej oznámila, že v ich kompetencii nie je pátrať po dieťati. „Vám miesto pobytu dieťaťa musí oznámiť sociálna pracovníčka alebo riaditeľka. My nezmôžeme nič,“ hovoria.

Erika nepochodila ani u polície.
Zobraziť galériu (3)
Erika nepochodila ani u polície.  (Zdroj: Miroslav Vacula)

Erika so synom Dominikom bývala v núdzovom centre Dorka viac ako 2 mesiace. Problémy vraj začali vtedy, keď si nepadla do oka so spolubývajúcou, ktorá bývala s dvoma deťmi vo vedľajšej izbe. Spoločnú mali kuchynku. „Udala som ju, lebo bola opitá a ona sa mi chcela pomstiť, tak ma udala sociálke, že vraj týram svojho syna, že ho bijem a zatváram. To však nie je pravda. Priznávam len, že občas som mu dala výchovnú facku. Nikto si však jej udanie neprišiel overiť. Dali len na jej slová a tak som prišla o syna,“ tvrdošijne trvá na svojom nešťastná matka.

Jej slová sa však nestretli s pochopením ani u psychologičky domova Kataríny Jáchymovej: „Nebolo by vhodné v tomto štádiu hovoriť presne o tom, čo sa tu dialo. Nebolo by to príjemné, pre pani Vasiľovú. To, že nebola prítomná na súde ako účastníčka konania, bolo kvôli ochrane dieťaťa. Nebudem sa vyjadrovať k tomu, či bolo dieťa týrané. Matka však musí absolvovať psychologické vyšetrenie,“ povedala nám. Vyjadrenie psychologičky podporil i ďalší ubytovaný domova Dorka a priamo sa obrátil na matku „Vy viete ako to bolo a ja pred súdom poviem pravdu. Osobne som bol svedkom 3 incidentov, ktoré ste vy vyvolali a nebolo to pekné,“ prezradil. Erika však akúkoľvek konfrontáciu odmieta a nástojí na tom, že svojho syna netýrala a chce ho vidieť. „Vyzerám snáď, ako krkavčia matka ?“ pýta sa.

Erika nevidela svojho syna už 6 dní.
Zobraziť galériu (3)
Erika nevidela svojho syna už 6 dní.  (Zdroj: Miroslav Vacula)

Podľa slov psychologičky, je v týchto dňoch nemožné, aby sa matka so synom stretla. „Chlapec je momentálne v adaptačnom procese v profesionálnej rodine, hodinu cesty od Košíc. Môžem len povedať, že sa má dobre, je zdravý, veselý, dobre spí a hrá sa. Za mamou neplače.“

Prečo Dominika nedali otcovi či babke? Odpovedá ÚPSVaR

Podľa úradu práce dieťa bolo dočasne odňaté matke pre podozrenie z týrania. Riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Košice Margita Adamčíková uviedla, že dieťa bolo dočasne vyňaté zo starostlivosti matky pre podozrenie na fyzické a psychické týranie. „Podnet podalo zariadenie núdzového bývania Dorka. Šetrením v škôlke sa zistilo, že už v minulosti malo dieťa modriny, nejde teda o jednorazové konanie. Táto situácia bola vyhodnotená ako vysoký stupeň ohrozenia života a zdravia dieťaťa, preto úrad podal návrh na súd na vydanie predbežného opatrenia,“ uviedla Adamčíková.

Na otázku, prečo úrad práce nenavrhol dočasne umiestniť dieťa u otca, respektíve u blízkych príbuzných, Adamčíková odpovedala, že otec sa s chlapcom nijakým spôsobom nekontaktuje, nezaujíma sa o neho. Nie je medzi nimi vytvorená žiadna citová väzba, čo deklaruje aj rozhodnutie súdu o úprave rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu z minulého roku, preto úrad rozhodol o dočasnom umiestnení dieťaťa v krízovom stredisku.

Adamčíková na výhrady asociácie uviedla, že úrad vykonal nevyhnutné opatrenie na zabezpečenie ochrany života a zdravia dieťaťa. „Podotýkame, že ide len o dočasné a nevyhnutné opatrenie súdu. Dieťa bolo ponechané v rovnakom zariadení v profesionálnej rodine, kde môže s matkou a dieťaťom pracovať odborný tím profesionálov a poskytnúť im odborné a psychologické poradenstvo, ktoré bol nariadené súdom tak, aby sa dieťa mohlo vrátiť späť do starostlivosti matky. Nie je zámerom úradu oddeliť dieťa od matky, práve naopak, odborným prístupom docieliť to, aby dieťa mohlo byť so svojou matkou,“ tvrdí Adamčíková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu