Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Flašíkova otvorená spoveď o rakovine: Čaká ma chemoterapia a boj o život!

Fedora Flašíka čaká chemoterapia. Zobraziť galériu (2)
Fedora Flašíka čaká chemoterapia.

BRATISLAVA – Nevzdáva sa! Známemu podnikateľovi Fedorovi Flašíkovi (52) diagnostikovali lekári po preventívnej prehliadke rakovinu lymfatických uzlín. Finančník sa kvôli zákernej chorobe čoskoro podrobí niekoľkotýždňovej chemoterapii. Pre topky.sk v otvorenom rozhovore prezradil, ako sa cíti, čoho sa obáva a čo všetko má pred sebou.

Topky.sk: Pán Flašík, momentálne prežívate zrejme najťažšie obdobie svojho života. Ako sa cítite?

Fedor Flašík: "Momentálne dobre."

Topky.sk: Kedy a ako ste sa dozvedeli, že ste vážne chorý?

Fedor Flašík: "Dozvedel som sa to úplnou náhodou. Počas nedávnej preventívnej prehliadky. Pravidelne totiž chodím na vyšetrenia. A odporúčam to všetkým ľuďom."

Topky.sk: Čo vám ako prvé napadlo, keď ste sa dozvedeli, že máte rakovinu? Nad čím ste uvažovali?

Fedor Flašík: "Oznámili mi to kamaráti doktori. Musím povedať, že to slovo rakovina, je hrozné, strašné. Taký deň-dva som nad tým rozmýšľal, či je to naozaj tak. No po vysvetlení všetkých postupov ma lekári trochu upokojili. Je to v rannom štádiu a dá sa s tým bojovať. A ja som si povedal: ´Tak je to tu, musím s tým bojovať.´"

Topky.sk: Čo vás teraz čaká? Aký je postup liečby?

Fedor Flašík: "Budem podstupovať chemoterapiu, ktorú mi budú podávať ambulantne 3-4 týždne v 6-8 cykloch. V Amerike dokonca majú vakcínu, ktorá existuje od roku 2008. Tá by mi mohla pomôcť."

Topky.sk: Máte strach? Veríte, že to zvládne váš organizmus?

Fedor Flašík: "Určite to bude náročné, ale strach nemám, ten mi nepomôže. Mám skôr zvláštne očakávania, že ako zareaguje môj organizmus. Ale zvládli to milióny iných ľudí, zvládnem to aj ja."

Topky.sk: Potom, ako ste sa dozvedeli diagnózu, zmenili ste životosprávu?

Fedor Flašík: "Trochu áno. Prestal som behávať, ale to najmä po biopsii, (pozn. red. biopsia je lekársky zákrok, pri ktorom sa odoberá z tela človeka vzorka tkaniva na histologické alebo cytologické vyšetrenie. Jej cieľom je stanoviť diagnózu a určiť rozsah ochorenia). Tri až štyri týždne ma to potom bolelo. Ale hrám golf. Veď aj v stredu som si zahral."

Topky.sk: Ako reagovala rodina, manželka Monika a deti?

Fedor Flašík: "Boli v šoku. Rovnako aj ja. Monika je stále so mnou. Absolvujeme poctivo všetky vyšetrenia. S deťmi som stále v kontakte. Upokojil som ich, aby sa nebáli, že ja zabojujem."

 

Čo je to rakovina lymfatických uzlín?

Lymfóm je jeden z najrýchlejšie rastúcich druhov rakoviny. Zhubné lymfómy postihujú tzv. lymfatické tkanivá (ako napr. lymfatické uzliny, kostná dreň, slezina). Vyskytujú sa zriedkavo, tvoria iba 4% zo všetkých nádorových ochorení vôbec. Cez lymfatický systém prúdi tekutina, ktorá sa nazýva lymfa, obsahujúca živiny, odpadové látky a biele krvinky (lymfocyty). Keď sa lymfocty nevyvíjajú normálne, alebo ak neodumrú, keď majú, môžu sa zhromažďovať v lymfatických uzlinách a vytvárať nádory.

Pre lymfóm sú typické 3 prejavy - vysoké horúčky, nočné potenie a chudnutie. Touto chorobou môže byť poškodený každý orgán v tele a aj koža, pričom mimoriadne agresívny lymfóm môže zabiť človeka aj v priebehu 36 hodín. Medzi ďalšie symptómy, ktoré by sa nemali podceňovať, patria opuchy krku, v oblasti pazušnej jamky, slabín, kašeľ, ale aj bezdôvodné svrbenie a únava.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu