Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vražda ruského veľvyslanca: Erdogan hovorí, že útočník má spojitosti s Gülenom

Andrej Karlov tesne pred atentátom.
Andrej Karlov tesne pred atentátom. (Zdroj: SITA/AP)

ANKARA - Vyšetrovatelia odhalili evidentnú spojitosť medzi vrahom ruského veľvyslanca v Turecku Andreja Karlova a hnutím exilového islamského duchovného Fethullaha Gülena žijúceho od roku 1999 v Spojených štátoch. Vyhlásil to dnes na tlačovej konferencii Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

"Tento človek (páchateľ Mevlüt Mert Altintaš) bol členom FETÖ (Fethullahova teroristická organizácia, pozn. TASR), netreba to skrývať... A je potrebné otvorene povedať, že v našich policajných štruktúrach i v armáde stále existujú členovia tejto špinavej organizácie," povedal Erdogan. Doplnil, že "očista štátnych orgánov od FETÖ pokračuje".

Podľa agentúry TASS turecký prezident pripomenul, že do vyšetrovania je "zapojená aj skupina expertov z Moskvy". "Pracujú vyšetrovatelia, naša spravodajská štruktúra. Dúfam, že v najbližšej budúcnosti budú k dispozícii výsledky, ktoré zverejníme," uviedol Erdogan. Taktiež povedal, že "existujú určité indície o väzbách (Altintaša) na zahraničie".

Kariérny diplomat Andrej Karlov (62), ktorý dlhé desaťročia pôsobil v Severnej aj Južnej Kórei a veľvyslancom v Turecku sa stal v roku 2013, bol smrteľne zranený v pondelok, keď v jednej z galérií v Ankare svojím príhovorom otváral výstavu ruských fotografov.

Páchateľom útoku bol 22-ročný príslušník tureckej poriadkovej polície Mevlüt Mert Altintaš, ktorý po svojom čine vykrikoval islamistické heslá, odsudzoval Rusko za jeho účasť na vojenských operáciách v susednej Sýrii a hovoril o pomste za krviprelievanie v sýrskom meste Aleppo. Polícia ho následne usmrtila, predtým však stihol postreliť ešte tri osoby. K zodpovednosti za vraždu Karlova sa prihlásila ozbrojená koalícia Džajš al-Fatah, ktorej členom je aj džihádistický Džabhat Fath aš-Šám (Front dobytia Sýrie), známy donedávna ako Front an-Nusra.

K zodpovednosti sa už prihlásili

K zodpovednosti za vraždu ruského veľvyslanca v Turecku sa prihlásila ozbrojená koalícia Džajš al-Fatah, ktorej členom je aj džihádistický Džabhat Fath aš-Šám (Front dobytia Sýrie), známy donedávna ako Front an-Nusra.

Ako dnes informovala agentúra TASS, uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré sa objavilo na webovej stránke tejto ozbrojenej koalície, zverejnenom denníkom al-Júm as-Sabá. Turecké bezpečnostné zložky predtým informovali, že v súvislosti s vraždou zadržali 13 osôb, medzi ktorými sú aj blízki príbuzní útočníka Mevlüta Merta Altintaša.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo útok na veľvyslanca za teroristický čin a Vyšetrovací výbor Ruskej federácie sa ním zaoberá ako aktom medzinárodného terorizmu. Rusko v rámci vyšetrovania vyslalo do Turecka 18-členný tím expertov. Ku kauze sa dnes vyjadril aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý síce odmietol špekulovať o pozadí vraždy ruského diplomata, ale uviedol, že podľa Moskvy nešlo o čin jednotlivca-"osamelého vlka".

Podobný názor - pod podmienkou zachovania anonymity - vyslovili aj viacerí tureckí predstavitelia. Vláda v Ankare oficiálne nezverejnila žiadne predpoklady o motíve a pozadí činu. Podľa nemenovaných predstaviteľov tureckej vlády však vražda ruského diplomata vykazovala "všetky znaky plne profesionálne pripravenej akcie, nie činu jednotlivca"

Turecké provládne médiá podozrievajú z vraždy prívržencov duchovného Fethullaha Gülena, ktorý podľa Ankary zosnoval aj neúspešný pokus o vojenský prevrat v Turecku z júla tohto roku. V reakcii na útok na ruského diplomata dnes ruská Štátna duma schválila rezolúciu, ktorou na vládu nalieha, aby podnikla dodatočné opatrenia na ochranu ruských diplomatov v zahraničí.

Ministerstvo žiada ospravedlnenie

Ruské ministerstvo zahraničných vecí bude žiadať ospravedlnenie od šéfredaktora amerického denníka New York Daily News za článok o vražde ruského veľvyslanca v Turecku Andreja Karlova. Oznámila to dnes hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

"Americký novinár a spisovateľ Gersh Kuntzman v New York Daily News napísal, že za 'Andreja Karlova neprelieva žiadne slzy'. Taktiež písal, že útok v Ankare mu pripomína atentát z roku 1938 na nemeckého diplomata Ernsta vom Ratha, ktorého zabil v Paríži židovský študent. Podľa Kuntzmana tak ako Karlov aj Rath bol verejnou tvárou krutosti - ale v tomto prípade genocídy zo strany Adolfa Hitlera, antisemitizmu a prichádzajúcej globálnej agresie," uviedla Zacharovová, ktorú citovala agentúra TASS.

"Okamžite odovzdáme správu šéfredaktorovi novín, ktoré zverejnili tento rusofóbny článok, ospravedlňujúci teroristický útok, a budeme žiadať ospravedlnenie," dodala hovorkyňa ruského rezortu diplomacie.

Kuntzman napísal článok s názvom "Atentát na ruského veľvyslanca Andreja Karlova nebol terorizmus, ale odplata za vojnové zločiny Vladimira Putina". Okrem iného napísal, že Karlov, Putinov muž v Turecku, bol verejnou tvárou vojnových zločinov tohto vražedného diktátora vo svete a tvárou domáceho útlaku.

Ruského veľvyslanca v Turecku Andreja Karlova postrelil v pondelok na výstave fotografií v Ankare 22-ročný príslušník ankarskej poriadkovej polície Mevlüt Mert Altintaš. Diplomat zraneniam podľahol. K zodpovednosti za vraždu sa prihlásila ozbrojená koalícia Džajš al-Fatah, ktorej členom je aj džihádistický Džabhat Fath aš-Šám (Front dobytia Sýrie), známy donedávna ako Front an-Nusra. Ako dnes informovala agentúra TASS, uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré sa objavilo na webovej stránke tejto ozbrojenej koalície, zverejnenom denníkom al-Júm as-Sabá.

Udelil mu vyznamenanie

Putin udelil dnes zavraždenému ruskému veľvyslancovi v Turecku Andrejovi Karlovovi najvyššie štátne vyznamenanie Hrdina Ruskej federácie za jeho "veľký prínos pri výkone zahraničnej politiky". Kariérny diplomat Andrej Karlov (62), ktorý dlhé desaťročia pôsobil v Severnej aj Južnej Kórei a veľvyslancom v Turecku sa stal v roku 2013, bol smrteľne zranený v pondelok, keď v jednej z galérií v Ankare svojím príhovorom otváral výstavu ruských fotografov.

Páchateľom útoku bol 22-ročný príslušník tureckej poriadkovej polície, ktorý po svojom čine vykrikoval islamistické heslá, odsudzoval Rusko za jeho účasť na vojenských operáciách v susednej Sýrii a hovoril o pomste za krviprelievanie v sýrskom meste Aleppo. Polícia ho následne usmrtila, predtým však stihol postreliť ešte tri osoby.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí atentát označilo za akt medzinárodného terorizmu. Skupina približne 20 ruských vyšetrovateľov, ktorí následne do Ankary vycestovali, aby sa tam podieľali na objasňovaní prípadu, sa dnes stretla so svojimi tureckými kolegami. V súvislosti s atentátom už v Turecku zadržali asi desiatku osôb vrátane viacerých blízkych rodinných príslušníkov páchateľa, uviedla agentúra Anadolu. 

Smútočné obrady za veľvyslanca Andreja Karlova, ktorého v utorok letecky previezli do Ruska, sa uskutočnia vo štvrtok v moskovskej Katedrále Krista Spasiteľa a bude ich viesť patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill. Putin pre pohrebnú bohoslužbu odložil o jeden deň svoju výročnú tlačovú konferenciu, aby sa na smútočných obradoch mohol zúčastniť. Pozorovatelia pritom očakávajú, že práve smrť ruského diplomata bude jednou z tém Putinovej, tradične celé hodiny trvajúcej výročnej tlačovej konferencie v Kremli. 

Viac o téme: VraždaRecep Tayyip ErdoganFront an-NusraAndrej KarlovFront dobytia Sýrie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu