Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sandberg: Bolo tu praveké more!

Pieskovec Sandberg nájdete neďaleko Devínskej Novej Vsi.
Pieskovec Sandberg nájdete neďaleko Devínskej Novej Vsi.

Ďalší z horúcich tipov na 7 divov Slovenska! Pieskovec Sandberg sa nachádza neďaleko Devínskej Novej Vsi pri Bratislave a bol vyhlásený za chránenú oblasť už v auguste roku 1964. Nájdete tu skameneniny rôznych lastúrnikov i zuby žralokov.

Sandberg bol striedavo morským dnom, plážou i útesom. Táto lokalita bola objavená pri ťažbe piesku. Môžete tu nájsť dokonca jaskyňu, ktorú vymodeloval morský príboj v druhohornom rozpukanom vápenci. Niektoré organizmy sa pred príbojom chránili zavŕtaním do tvrdej skaly, čoho dôkazom je množstvo otvorov vo vápencoch. Ich vek sa datuje na 14 - 16 miliónov rokov. Vrstvy si zachovali vodorovné uloženie, pretože už neprišlo k ďalšiemu procesu.

Nachádzajú sa tu horninové zvyšky treťohorného mora, piesčité vápence, piesky, štrkopiesky, pieskovce. Najväčšími skvostami je vyše 300 druhov skamenenín (ulitníky, lastúrniky, ježovky, hubky, dierkavce, veľryby, tulene, korytnačky) a zuby žralokov či fragmenty opíc.

Pozrite kde sa nachádza Sandberg >>

Vaše tipy na 7 divov Slovenska na mape >>


Posielajte tipy a vyhrajte!

Svoje návrhy na 7 divov Slovenska - text a foto, nám posielajte na adresu: divyslovenska@novycas.sk. Zo siedmich víťazných divov bude vyžrebovaný jeden, ktorého autor získa víkendový pobyt v Tatralandii. Viac informácií >>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu