Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kamenný vodopád pod hradom Somoška

Kamenný vodopád sa nachádza pod hradom Somoška. Zobraziť galériu (2)
Kamenný vodopád sa nachádza pod hradom Somoška.

Na slovensko-maďarskej hranici pri obci Šiatorská Bukovinka, južne od Fiľakova, leží hrad vybudovaný z netradičných šesťbokých čadičových stĺpov.

Pod ním sa nachádza unikátny prírodný jav - kamenný vodopád. Na podnet čitateľa Nového Času je kandidátom na jeden zo 7 divov Slovenska.

Čadičovo-kamenný vodopád bol objavený v 13. storočí pri stavbe samotného hradu Somoška. Je vysoký 9 metrov a jeho vek sa odhaduje na približne 4 milióny rokov. Vysvetlenie jeho pôvodu možno nájsť v období, keď na území Slovenska boli činné sopky. Súčasťou ich aktivity bolo vyvieranie lávy. Keď sa láva dostala na zemský povrch, postupne tuhla. A takýmto spôsobom vznikali vyvreté horniny, ako je aj čadič. V prípade tohto kamenného vodopádu sa láva vylievala v päť- až šesťbokých pravidelných stĺpčekoch.

Pozri kde sa nachádza hrad Somoška >>

Vaše tipy na 7 divov Slovenska na mape >>



Posielajte tipy a vyhrajte!

Svoje návrhy na 7 divov Slovenska - text a foto, nám posielajte na adresu: divyslovenska@novycas.sk. Zo siedmich víťazných divov bude vyžrebovaný jeden, ktorého autor získa víkendový pobyt v Tatralandii. Viac informácií >>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu