Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Košické divadlo uvádza Hamleta ako autorský tanečný projekt

Vasyl Sevastyanov ako Hamlet v novom tanečnom predstavení Hamlet v Štátnom divadle Košice. PR článok Zobraziť galériu (9)
Vasyl Sevastyanov ako Hamlet v novom tanečnom predstavení Hamlet v Štátnom divadle Košice. (Zdroj: Štátne divadlo Košice)

Prvou premiérou novej sezóny v Štátnom divadle Košice bude v piatok 6. októbra na javisku Historickej budovy ŠD Shakespearov Hamlet. Svetoznáma dráma bude mať v novom košickom naštudovaní podobu moderného tanečného divadla, ktoré vzniklo v autorskej dielni režiséra Ondreja Šotha a choreografov Nelsona Regueru Pereza a Maksyma Sklyara.

Hamlet patrí medzi najznámejšie, najčastejšie inscenované a najčastejšie citované divadelné hry a zároveň patrí medzi najprekladanejšie literárne diela na svete. Na druhej strane je zaujímavou aj skutočnosť, že hoci iné Shakespearove hry boli inšpiráciou pre mnohých svetových choreografov, v prípade Hamleta to neplatí. Tanečných spracovaní, ktoré by zaujali, veľa nie je. Aj preto je nový projekt košického baletu výnimočným počinom. „Hamleta je ťažko vysvetliť a aj preto sa v balete nerobieva. Text Hamleta hovorí o súvislostiach z minulosti, hovorí o vzťahoch, a preto sa to v balete dá veľmi ťažko logicky znázorňovať. O to ťažšie je vytvoriť  príbeh, aby nebol len ilustratívny, ale aby nabral aj trochu symboliky,“ vysvetľuje režisér Ondrej Šoth. V novej košickej inscenácii si do svojho tímu opäť prizval Zuzanu Mistríkovú, s ktorou spoločne vytvorili scenár predstavenia. Choreografie tentoraz zveril do rúk sólistu košického baletu Maksyma Sklyara a odchovanca kubánskej tanečnej školy Nelsona Regueru Pereza.Hamlet vznikal ako kolektívne dielo. Každý každého sme sa snažili inšpirovať. Nelson bol pre mňa veľmi zaujímavým tanečníkom už veľmi dávno, keď som ho videl v súbore Pála Frenáka a pozval ešte do SND a potom aj do Košíc. Chcel som nájsť človeka, ktorý nie je zasiahnutý osobnými postojmi a ktorý je slobodný vo svojom vyjadrovaní. Maksym Sklyar sa už ako choreograf podieľal na viacerých predstaveniach v Košiciach a má talent imaginácie a kreativity. Vznikol tak tím ľudí, ktorý tvorí spoločne,“ dodáva Šoth. Scénu k predstaveniu vytvoril Juraj Fábry, kostýmy navrhla Simona Vachálková. V inscenácii bude okrem iných znieť hudba Maxa Richtera z britského filmu Testament of Youth, skladby Byrona Metcalfa, Istvana Sky, Giorgia Maneira.

Podľa Šotha bolo zámerom tvorcov vytvoriť súčasné divadlo s odkazom na renesančné alžbetínske divadlo vzhľadom na dobu, do ktorej je príbeh dánskeho princa vsadený. „Celá koncepcia je výnimočná aj v tom, že pravdepodobne prvý raz sa na košickom javisku bude hrať rituálne divadlo,“ naznačuje Šoth. So svojim tímom opäť pripravil multižánrové predstavenie. U nahrávok budú znieť texty z Hamleta nahovorené známymi  hercami Táňou Pauhofovou a Tomášom Maštalírom. „Určite výnimočná bude scénografia. Podobne ako pri Anne Frankovej aj teraz scénu oživíme tak, aby nebola len mŕtvym prostriedkom statickej alebo ťahovej mechaniky. Oživovať ju budú interpreti, ktorí s ňou pracujú a vytvoria z nej viacero symbolov. Využívame všetky technické možnosti divadla. Uvidíme aký bude výsledný efekt,“ hovorí Šoth.

V novom tanečnom Hamletovi sa predstaví celý košický baletný súbor. V sólových postavách diváci uvidia: Sergia Iegorova, Vasyla Sevastyanova  a Gennara Sorbina (Hamlet); Jozefa Marčinského, Mareka Šarišského a Petra Rolíka (dánsky kráľ Cladius);  Elenu Chetvernyu, Grétu Nagyovú a Františku Vargovú (Gertrúda, dánska kráľovná, Hamletova matka); Marcela Medvecza a Dalibora Fabiána (Horatio, Hamletov priateľ), Igora Pashka a Šimona Stariňáka (Polónius, hlavný kráľovský radca); Šimona Stariňáka a Kostiantyna Brandlera (Laertes, Polóniov syn); Evu Sklyarovú a Lillu Babos (Ofélia, Polóniova dcéra) a Martina Bányaia (Hamlet udatný, Hamletov otec, kráľ). Tvorcovia sa rozhodli predstavenie venovať  slovenskému hercovi Jánovi Mistríkovi k jeho životnému jubileu. 

- Reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu