Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

V košickom divadle vzkriesia zabudnutú Wagnerovu prvotinu Víly

Štátne divadlo Košice uvedie v slovenskej premiére operu Richarda Wagnera Víly PR článok Zobraziť galériu (8)
Štátne divadlo Košice uvedie v slovenskej premiére operu Richarda Wagnera Víly

Štátne divadlo Košice uvedie v piatok 26. mája ako prvé na Slovensku prvú dokončenú operu nemeckého skladateľa Richarda Wagnera Víly. Slovenskú premiéru zabudnutej Wagnerovej prvotiny so súborom opery hudobne naštudoval český dirigent Robert Jindra, realizačný tím pracoval pod vedením českého režiséra Lubora Cukra.

Wagner túto svoju operu napísal ako 20-ročný, ale nikdy ju na javisku nevidel. Keďže ju na rozdiel od svojich neskorších opier považoval za nedokonalú, premiéry sa dočkala až päť rokov po jeho smrti v roku 1888. „Napriek tomu, že sa dielo stretlo s úspechom, časom padlo takmer do zabudnutia a v súčasnosti sa uvádza len veľmi zriedkavo. Som veľmi rád, že sa po piatich rokoch od naštudovania Jej pastorkyne vrátil do Košíc vynikajúci mladý český dirigent, špecialista na Wagnera Robert Jindra. Spolu s ním toto zabudnuté dielo vzkriesil v svojom košickom debute český režisér Lubor Cukr,“ hovorí riaditeľ opery Karol Kevický.

Víly sú zaujímavé tým, že mladý Wagner sa pri ich písaní inšpiroval mnohými vtedy uznávanými skladateľmi a tak v nich cítiť vplyvy napríklad Mozarta, Webbera a mnohých ďalších. A hoci on sám považoval túto operu za nedokonalú a nedovolil jej uvedenie, pri študovaní partitúry som v nej objavil niekoľko motívov, ktoré zazneli v jeho neskorších veľkých dielach,“ hovorí Jindra, ktorý spolu s Cukrom prvýkrát začali uvažovať o naštudovaní Víl už v roku 2001. Ako dodáva český dirigent, Víly by mohli do Košíc prilákať množstvo tzv. wagneriánov, obdivovateľov tohto nemeckého skladateľa tvopriacich zaujímavú komunitu. „Sám som wagnerián a viem, že obdivovatelia jeho hudby doslova vyhľadávajú uvedenia jeho opier a sú ochotní precestovať stovky kilometrov. Košice sa tak môžu stať miestom, ktoré práve títo ľudia budú kvôli Vílam chcieť navštíviť, aby predstavenie videli,“ dodáva Jindra. 

Podľa Jindru naštudovaním Víl košický operný súbor opäť umelecky vyrástol. „Musím pochváliť všetkých, predovšetkým zbor, ktorý urobil v posledných rokoch obrovský progres a pod vedením zbormajstra Lukáša Kozubíka vynikajúco zvládol poriadne náročnú časť. Rovnako aj orchester, keďže každý hudobník vie, že Wagner nie je jednoduchý na interpretáciu a potvrdil to aj v tejto svojej prvotine. Verím, že táto opera osloví aj divákov, lebo počas skúškového obdobia sme zažili jednu úžasnú vec. Hoci spočiatku sa súbor tejto opery bál, na posledných skúškach bolo vidieť veľké odhodlanie dokázať všetkým, že to zvládnu,“ dodáva Jindra.

Romantický príbeh o dvoch svetoch uvedie košické divadlo na scéne Jaromíra Vlčeka a v kostýmoch Josefa Jelíneka.  Zaujímavé mená prináša aj sólistické obsadenie. Prvý raz sa v košickom divadle predstavia sopranistky Frédérique Friess z Francúzska, Klára Vincze z Maďarska a Barbora Řeřichová z Česka, tenorista Gilles Van Der Linden z Belgicka, rodák z Oravy, barytonista Pavol Kubáň a basisti Jevhen Šokalo z Ukrajiny a Bardejovčan Peter Paleček. Okrem nich diváci uvidia aj sólistov, ktorých už Košičania poznajú – hosťujúcich spevákov Anetu Hollú,  Jiřího Přibyla a Zdenka Vislockého. Z domácich sólistov sa predstavia Tatianu Paľovčíková, Myroslava Havryliuk, Viera Kállayová, Titusz Tóbisz, Michaela Várady, Marián Lukáč, Michala Onufer, Janette Zsigová, Marek Gurbaľ, Martin Kovács a Anton Baculík.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu