Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Cez humanitárny koridor chcú dnes evakuovať tisíc ľudí z Debaľceva

Humanitárny konvoj dorazil na Ukrajinu
Humanitárny konvoj dorazil na Ukrajinu (Zdroj: Twitter)

DONECK/DEBAĽCEVE - Proruskí povstalci a ukrajinské úrady sa dnes dohodli na vytvorení humanitárneho koridoru, ktorým evakuujú civilistov z ohniska bojov na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov povstalcov aj vlády.

Tento krok prišiel v čase, keď sa nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande chystajú v Moskve predstaviť svoj mierový plán a diskutovať o ňom s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Pred moskovským stretnutím rokovali o svojom mierovom pláne vo štvrtok aj s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

Táto blesková a intenzívna diplomacia sa odvíja v období krutých bojov na východe Ukrajiny - sú už také neľútostné, že Washington uvažuje o poskytovaní zbraní ťažko skúšanej ukrajinskej armáde, komentuje AP. Takýto možný vývoj však vyvoláva v Európe strach z rozšírenia vojnových akcií.

Vodcovia proruských povstalcov dnes oznámili, že dosiahli dohodu s ukrajinskými úradmi, umožňujúcu evakuáciu civilistov z mesta Debaľceve, dôležitého železničného uzla na východe Ukrajiny, ktoré sa v posledných týždňoch stalo pre svoju strategickú polohu hlavným terčom povstaleckej ofenzívy. Zatiaľ nie je známe, kam evakuovaní ľudia pôjdu.

Prímerie okolo Debaľceva už dnes platí a smerom k mestu sa vydal z neďalekého Vuhlehirska konvoj autobusov. V Debaľceve sa nachádza čoraz menší počet obyvateľov, ktorí tam uviazli a už niekoľko týždňov trpia krížovou paľbou, výpadkom elektriny, kúrenia a tečúcej vody.

Poradca ukrajinského ministra vnútra Zorian Škyriak napísal na Facebooku, že "zelený koridor bol potvrdený". Hovorca povstalcov v Donecku Eduard Basurin uviedol, že dnes podľa očakávania evakuujú približne 1000 civilistov.

V polovici cesty do Debaľceva konvoj autobusov narazil na ukrajinský obrnený transportér s vojakom navrchu, ktorý ostražito mieril na neďaleké kopce. Na kraji Debaľceva, zničenom delostreleckým ostreľovaním, boli zaparkované ďalšie ukrajinské armádne nákladné vozidlá a obrnené transportéry. Na buldozéri bol bielou farbou nasprejovaný nápis "Putin je kus h...". Z diaľky sa ozýval hukot delostreleckej paľby, ale v blízkosti nebol ani náznak boja. Od začiatku bojov vlani v apríli medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými povstalcami zahynulo vyše 5300 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu