Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spoveď Slováka bojujúceho v Donecku: Programátor a katolík v prvej línii rebelov!

Proruskí rebeli
Proruskí rebeli (Zdroj: SITA)

DONECK - Ruská televízia priniesla exkluzívny rozhovor so Slovákom bojujúcim na strane rebelov v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. 23-ročný programátor z Bratislavy sa vybral na Ukrajinu pred dvomi mesiacmi. Je verný katolík a má dve sestry. Tvrdí, že zostane bojovať až dovtedy, kým vojna neskončí. Rodičia mu dali požehnanie a on odišiel bojovať za správnu vec.

Bojovať na východ Ukrajiny ho dohnalo presvedčenie, že NATO niečo chystá proti Rusku. Sám sa vydal na ukrajinský Majadan, aby preskúmal celú situáciu, píše RT.com. Podľa vlastných slov tam médiá rozohrali štvavú kampaň proti Janukovyčovej vláde. Navyše, Európa, USA a NATO veľmi zle informovali o priebehu protestov.

"Videl som ako Pravý Sektor operuje na Majdane a potom som si pozrel správy ako o tom informovali. Zistil som, že to bola väčšinou propaganda, nie pravda," tvrdí Soika alebo Jay Bird ako sa nazýva, pre Russia Today s tým, že celý prevrat bol pripravovaný.

Novorusko (spojené regióny Donecka a Luhanska) má právo podľa neho existovať. EÚ si účelovo vyberá, komu povolí samostatnosť a komu nie. Ruskej stanici povedal, že je vycvičený medik. V rote sa priatelí s každým.

"Nepanuje tu prísna vojenská morálka, ale ani chaos. Sme k sebe ako bratia, často vtipkujeme. keď ste pod paľbou nepriateľa, priateľské puto sa zväčší," povedal Soika s tým, že chce sa stať občanom Donecka, ale vie, že je od toho ešte poriadne ďaleko.

Najprv sa však Doneck musí osamostatniť, potom príde aj občianstvo, tvrdí Soika. Potom si tam možno nájde aj nevestu. "Všetky dievčatá majú však priateľov," vysvetľuje Soika. Rozhovor uzavrel s idealistickou víziou, že sa chce doškať sveta, v ktorom "jednotlivec nebude len kolieskom v súkolí štátnej mašinérie".

Západ sa mýli, keď z krízy na Ukrajine obviňuje Rusko

Rusi sú, medzitým, stále presvedčení o svojej nevine. Konflikt naďalej pretrváva. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov kritizoval Západ za jeho neustále pokusy zvaľovať vinu za krízu na východe Ukrajiny na Moskvu. "Naši západní kolegovia, niektoré európske krajiny, ale najmä a predovšetkým Spojené štáty... ak nás chcú prezentovať ako hlavných vinníkov, čo teda aj neustále robia... tak to nie je v poriadku, takto to ísť nemôže," povedal Lavrov v Bazileji po stretnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom sú podľa nej momentálne najhoršie od skončenia studenej vojny. Dôvodom je kríza na východe Ukrajiny, z eskalácie ktorej Spojené štáty, ale aj Európska únia obviňujú Rusko, čo Moskva popiera. Svoj podiel na zhoršení vzťahov medzi Kremľom a Bielym domom majú aj nezhody v otázke konfliktu v Sýrii či obchodu a ľudských práv.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu