Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ruská propaganda bojuje na všetkých frontoch: Takto Putin klame svet!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA, examiner.com)

MOSKVA – Klamstvá, klamstvá a zase klamstvá. Tak by sa dala označiť snaha Rusov dezinformovať verejnosť o konflikte na Ukrajine. Najmä na domácej pôde sa Putinovi darí. Verejná mienka mu je naklonená a vladárovi to pomáha odvádzať pozornosť od citlivých tém - ekonomika sa prepadá a Rusi vymierajú. Zachránia najmocnejšieho muža v Kremli iba lži?

Alternatívna realita

Neklamným znakom ruskej propagandy je postoj, aký zaujali voči zostrelenému malajzijskému lietadlu nad Ukrajinou. „Keď kompetentní založia celú propagandu na klamstvách, dosiahnu požadovaný výsledok a nenechajú odporcov pochybovať,“ povedal politický komentátor  Andrei Malgin moskovským novinám.

Ako keby sa Putin snažil vytvoriť „alternatívnu realitu“, v ktorej je všetko inak ako v skutočnosti. Dokonca sa niektorí podujali na dešifrovanie jeho lží a vytvorili početné zoznamy, kde dokazujú opak. Napriek tomu sa ruskej strane stále darí udržovať hmlu nad reálnymi skutočnosťami na Ukrajine, tvrdí v štúdii Paul Goble.

Príčiny dezinformačných praktík môžeme hľadať v cárskom Rusku či Sovietskom zväze. Robil to Cár, Sovieti a robí to ja Putin. Sovietska diktatúra chladnokrvne vraždila svojich občanov a praktiky komunistov boli hlboko zakorenené v DNA celého systému. Dnešné Rusko je jemnejšou verziou predošlých režimov. Putin ako keby umyl a učesal Stalina a obliekol si pekné slušivé sako.

Putinove dezinformácie

Veľmi nebezpečné sú dezinformácie, ktoré sa líšia od čistých klamstiev. Môžu byť použité na manipulujúce účely. Je to kombinácia toho, čo môže byť pravda, čo ľudia chcú, aby bola pravda a čo je jednoznačne nepravda, ktorú však odhalí iba pozorný pozorovateľ. Je to teda šikovná zmes toho, čo ľudia chcú počuť a čo sa ťažko overuje. Ľudí to utvrdí vo svojich predstavách a ďalej po pravde nepátrajú.

Obsadenie Krymu je pekný príklad. „Je pravda, že Krym má dlhšiu ruskú históriu ako Ukrajina. Na druhej strane Krym nie je viac ruský ako napríklad Moskva. A vôbec nie je pravda, že etnickí Rusi na Kryme boli prenasledovaní a utláčaní a teda museli byť oslobodení vonkajšími silami. A všetky tieto tri tvrdenia spolu vytvorili nebezpečný mix informácií, ktorých mnoho ľudí zalepilo oči,“ tvrdí Goble.

Umocňujú to ruské informačné zdroje v Rusku. Týka sa to najmä štátnej televízie, ktorej drvivá väčšina bezmedzne verí. Ďalším faktorom, prečo domáce obyvateľstvo verí rétorike Kremľa je fakt, že sa cítia ako veľmoc izolovaní a upadajúci do bezvýznamnosti. Preto hádžu vinu na Západ na čele so Spojenými štátmi a tajnými službami ako CIA.

Jednoznačné klamstvá

Pekným príkladom je ruský humanitárny konvoj, ktorý smeruje v týchto chvíľach na Ukrajinu. Ruský minister zahraničných vecí povedal, že Ukrajinci ho privítajú. Správu priniesla štátna Ruská televízia. No pravda je trocha odlišná.

No Červený kríž a Ukrajina majú s týmto konvojom problém. Vôbec ho neprivítali. Informovali o tom viaceré zdroje.

Ruská propaganda bojuje na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív)

Ruská agentúra taktiež mylne informovali, že Červený kríž odklepol ich humanitárnu pomoc. Červený kríž to však poprel.

Ruská propaganda bojuje na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: examiner.com)

Viaceré ruské médiá informovali, že sa vzdalo 438 ukrajinských vojakov do ruských rúk. Ukrajinskí vojaci však požadovali dočasný humanitárny koridor a opäť sa vrátili na Ukrajinu.

Štátna kontrola

Prečo Putinova propaganda stále funguje? Veľa občanov v Rusku závisí od štátu. Pracujú na štátnych miestach za štátne peniaze a preto nepôjdu proti sebe. Rusko disponuje tiež veľkým nerastným bohatstvom, ktorým zalepí odberateľom na západe oči a uši. Tí sa vzápätí len veľmi neradi odhodlajú kritizovať svojho zásobovateľa zemným plynom či ropou.

Autor štúdie na záver vyzval predstaviteľov, aby nepoľavovali v snahe dešifrovať dezinformácie z Kremľa. Pretože náklady ničnerobenia sú omnoho väčšie ako hocijaký pokus sa postaviť ruskému agresorovi. A doplatia na to vždy nevinní ľudia ako v prípade zostreleného lietadla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu