Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Separatisti a Rusko sa môžu dostať do trápnej situácie, vyhlásil maďarský analytik

Péter Tálas
Péter Tálas (Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ - Separatisti a Rusko sa po štvrtkovom zostrelení lietadla spoločnosti Malaysia Airlines môžu dostať do trápnej politickej a diplomatickej situácie, vyhlásil pre agentúru MTI maďarský bezpečnostný analytik Péter Tálas.

Rusko podľa jeho slov evidentne nedokáže zaručiť bezpečnosť medzinárodnej leteckej dopravy a stroj zrejme zostrelili ruskou zbraňou: medzinárodné spoločenstvo totiž vie, že Rusko podporuje separatistov.

"Zdá sa, že separatisti sa domnievali, že zostrelili ukrajinské vojenské lietadlo; trápne tiež je, že zostrelenie oznámil minister obrany tzv. Doneckej ľudovej republiky," povedal Tálas.

Ako načrtol, voči Donecku by mohla Európska únia zaviesť i sankcie a začne sa diskutovať aj o tom, kto nesie za tento incident zodpovednosť. 

"Rusko sa bude snažiť zbaviť zodpovednosti. Časť ťažkých zbraní však pochádza práve z Ruska - lietadlá vo výške 10.000 metrov nemožno zostreliť raketou odpálenou z pleca," zdôraznil.

Do nepríjemnej situácie sa môže dostať aj Rusko, pretože je známe, že Moskva podporuje separatistov. Rusko sa môže dostať pod tlak, aby prestalo podporovať Doneck, pretože vojna je hrozbou už aj pre medzinárodnú leteckú dopravu, uzavrel Péter Tálas.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu