Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO z hlasovania v ukrajinskom parlamente: Priamy výsmech do tváre zákona!

Ukrajinský parlament
Ukrajinský parlament (Zdroj: YouTube)

KYJEV/BRATISLAVA - Ukrajina nebýva považovaná za krajinu, kde by rozhodujúce slovo malo dodržiavanie práv, ale aj tak to, čo sa kedysi dialo v tamojšom parlamente, bolo výsmechom celého zákonodarstva. Poslanci nemali problém hlasovať za svojich neprítomných kolegov, pobiehali po sále a stláčali za nich tie správne tlačidlá, čím dostali nelichotivú prezývku hráči na piano. Napriek tomu, že tento spôsob prijímania noriem bol verejným tajomstvom, im sa na tom nezdalo nič zvláštne a pravdepodobne netrpeli ani ničím takým, ako sú výčitky svedomia.

Na tento nelegálny postup upozornili v roku 2011 aktivisti z Aliancie Majdan, ktorí vytvorili video poukazujúce na neprávosti, odohrávajúce sa v parlamente. Keďže je doplnené anglickým komentárom, bolo určené predovšetkým zahraničným divákom, ktorí sa tak mali možnosť pozrieť na to, aké Kocúrkovo majú na Ukrajine. A postarali sa oň tí, ktorí by mali ísť ako prví všetkým príkladom.

Na záberoch vidno, ako sa poslanci v čase hlasovania prechádzajú po sále a stláčajú gombíky za svojich neprítomných kolegov. Napriek tomu, že miestnosť je poloprázdna, na počte prítomných svieti obrovské číslo. Medzi prichytenými vinníkmi sa nachádza aj syn dnes už zosadeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý zahlasoval hneď štyrikrát. Prezidentov poradca Čečetov zase všetkých posunkami inštruoval, či majú voliť za alebo proti.

Na záberoch sú vidno aj vyjadrenia politikov, ktorí do kamery tvrdili, že nehlasovali, ale v parlamentných záznamoch sú vedení ako prítomní. Jednou z nich bola aj poslankyňa Iryna Berezhna, ktorá sa síce v inkriminovanom čase ako zástupkyňa europarlamentu nachádzala v Bruseli, ale na svojej domovskej pôde stihla trikrát zahlasovať. Poslanec Aryev bol na tom zase tak dobre, že dokázal hlasovať v čase, keď sa nachádzal na palube lietadla do USA.

Napriek tomu, že sa v ukrajinskej ústave článku 84 píše o tom, že zástupca v parlamentu musí hlasovať osobne, politikom bez chrbtovej kosti nerobí problém hodiť tieto slová za hlavu. Menej sa to už páčilo napríklad osloveným zahraničným pohlavárom, ktorí sa pre ukrajinské televízie vyjadrili v tom duchu, že niečo podobné je jednoducho neprípustné. Odznieva tu aj výpoveď vývalého poľského prezidenta Alexandra Kwasniewskeho, ktorý sa vyjadril, že "je to hrozné, zákazané a proti všetkým demokratickým štandardom".

Nepozdávalo sa to samozrejme ani samotným Ukrajincom. Novinár Andrej Votsekovsky uviedol, že nechce žiť v krajine, ktorú vedú idioti a je proti tomu. Riaditeľ organizácie na ochranu ľudských práv v Charkove zase poznamenal: "Musíme zastaviť škandalóznu praktiku, keď člen parlamentu hlasuje za iných, keď sú neprítomní na rokovaní, ale sú registrovaní ako prítomní. Ničí to parlamentarizmus ako taký a robí diskutabilnou legitimitu legislatívy a ukrajinského štátu. Budem tlieskať všetkým snahám o jej zastavenie".

Hlasovanie v ukrajinskom parlamente

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu