Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pár hodín pred vypršaním ultimáta: Janukovyč požiadal o inváziu ruskej armády na Ukrajinu!

Vladimír Putin bol dnes na kontrole vojenského cvičenia. Zobraziť galériu (42)
Vladimír Putin bol dnes na kontrole vojenského cvičenia. (Zdroj: SITA)

MOSKVA/KYJEV – Ruská armáda dala ukrajinským silám na Kryme ultimátum do utorka 04:00 SEČ, aby sa vzdali, alebo čelili útoku.Termín údajne stanovil veliteľ ruskej čiernomorskej flotily Aleksander Vitko a pohrozil útokom "naprieč Krymom". Ruské ministerstvo obrany však túto správu poprelo. Za súčasnej situácie ťažko určiť, kde je vlastne pravda.

23:50 Ukrajinská armáda zverejnila informáciu, že v utorok 4.3. začne v ranných hodinách evakuácia civilného obyvateľstva z Krymu. Bude prebiehať pod záštitou Červeného kríža.

23:49 Rusko odmietlo rozmiestnenie pozorovateľov OBSE.

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)

23:45 Zasadnutie bezpečnostnej rady OSN bolo po mimoriadne búrlivej diskusii odročené. Ukrajinský veľvyslanec začal hovoriť po rusky a oznámil, že e tiež ruskej národnosti a žiadnu pomoc Ruska nepotrebuje.

23:39 Ruské cvičenie v Baltskom mori, ktoré vystrašilo Poľsko aj Litvu. Fotografiu vydala ruská agentúra Itar-Tass

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)

23:20 Rusko má na Kryme 16 tisíc vojakov!

Rusko za ostatný týždeň premiestnilo na polostrov Krym okolo 16.000 vojakov. Na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to dnes vyhlásil ukrajinský veľvyslanec pri medzinárodnom spoločenstve Jurij Sergejev.       "Od 24. februára bolo na Krym vyslaných okolo 16.000 ruských vojakov, ktorých priviezli vojenské lode, vrtuľníky a nákladné lietadlá z územia Ruskej federácie," povedal podľa agentúry Reuters ukrajinský veľvyslanec na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, ktoré sa venuje ukrajinskej kríze.

23:00 Incident na mori

Ukrajisnká bojová loď Slavutych sa dostala do potýčky s ruskými plavidlami, ktoré ju zablkovali. Vzdialenosť medzi nepriateľskými plavidlami bola približne 200 metrov. Rusi z ampliónov vyzvali Ukrajincov ku kapitulácii a odovzdaní zbraní.

22:38 Slovensko sa rozhodlo pri mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostej rady posilniť východnú hranicu.

22:35 Janukovyč požiadal o zásah ruskej armády na Ukrajine

Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes listom požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina o použitie vojenskej sily na nastolenie poriadku na Ukrajine. Na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin.

V dôsledku vplyvu západných krajín dochádza (na Ukrajine) k otvorenému teroru a násilnostiam," citoval Čurkin z Janukovyčovho listu. "Ľudia sú prenasledovaní pre jazyk a politické dôvody," píše sa podľa Čurkina v liste. "V tejto súvislosti by som požiadal prezidenta Ruska Vladimira Putina, aby použil ozbrojené sily Ruskej federácie na nastolenie zákonnosti, mieru, poriadku a stability a na ochranu ukrajinského ľudu," citoval Čurkin, ktorý kópiu listu ukázal účastníkom zasadnutia.

22:20 Podľa ruského veľvyslanca Vitalija Čurkina poslal zosadený prezident Viktor Janukovyč ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi list, v ktorom ho žiada "o použitie ruských vojenských síl na Ukrajine", uviedla agentúra Reuters.

21:58 Ruskí vojaci obsadili trajektový terminál na ukrajinskej strane Kerčského prielivu, ktorý Krym delí od Ruska. Na polostrov obsadený ruskými silami tak prúdia ďalšie vojenské posily, informovala agentúra Reuters.

21:43 Americký prezident Barack Obama dnes povedal, že Rusko svojou vojenskou intervenciou na Ukrajine porušilo medzinárodné právo. Spojené štáty podľa Obamu varovali, že zvážia celý rad ekonomických a diplomatických sankcií, ktoré dostanú Moskvu do izolácie. Informovala o tom agentúra Reuters.

21:42 Ďalší účastník protivládnych demonštrácií z Kyjeva, ktorého neznámi páchatelia 18. februára brutálne zbili v ukrajinskej metropole, skonal dnes na následky otvorenej fraktúry lebky. Dvadsaťšesťročný aktivista Artem Mazur, ktorý pochádzal z mesta Chmeľnyckyj, bol na Majdane od prvopočiatku demonštrácií proti vláde Viktora Janukovyča. Pohreb mladého muža, ktorý pochádzal z mnohodetnej rodiny, sa uskutoční zrejme v stredu.

21:27 Na Ukrajine je teraz misia Európskej komisie, ktorá má zistiť jej aktuálne potreby. Forma pomoci Slovenska podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka nie je v polohe, aby sme tam dávali hotové peniaze. Slovensko bude pomáhať tak, že sa u nás budú liečiť zranení z Ukrajiny. V prvej „várke“ by ich malo prísť dvadsať. „Ukrajinská strana má veľký záujem, čiže je dosť možné, že ich bude aj viac,“ dodal Lajčák.

21:09 Novinár prestížneho denníka The Economist Edward Lucas spravil senzačné prehlásenie, ktoré sa však nedá nijako overiť. Podľa neho za nečakané rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina vykonať inváziu na Ukrajinu môže rakovina mozgu. Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes navyše vyhlásila, že prezident stráca pojem o realite a Poliaci dokonca píšu, že zošalel.

O Putinovej rakovine informujú aj poľské portály.
Zobraziť galériu (42)
O Putinovej rakovine informujú aj poľské portály.

21:05 Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, ktorý dnes odcestoval z Bruselu do Ženevy, aby sa tam stretol s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov Pan Ki-munom, zasadol vo večerných hodinách k rokovaciemu stolu s ruským rezortným partnerom Sergejom Lavrovom. Predmetom ich rozhovoru je vývoj na Ukrajine. Ako sa dozvedela nemecká tlačová agentúra DPA z prostredia ruskej delegácie, obe strany chcú pri stretnutí pokračovať vo výmene názorov, ktorú začali v nedeľu ruský prezident Vladimir Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Nemecká strana sa zatiaľ nevyjadrila o cieľoch rokovania.

20:56 Ruská provokácia na Ukrajine

Ukrajinské ministerstvo vnútra má informácie o príprave provokácií na území Autonómnej republiky Krym, ktoré majú potom poslúžiť ako zámienka na vyslanie ruských vojsk na polostrov.

Námestník ministra vnútra Mykola Veličkovyč podľa agentúry Ukrinform spresnil, že neznáme osoby, vydávajúce sa za Ukrajincov, majú v noci na utorok na Kryme usmrtiť troch až štyroch ruských vojakov. "To všetko sa má stať kvôli legalizácii vyslania ruských vojsk na územie našej krajiny," povedal Veličkovyč.

Podľa iných informácií dostala ruská armáda pred pár dňami úlohu ukoristiť ukrajinským vojakom ich zbrane, čo sa im aj podarilo. Vražedný útok by sa mal vraj odohrať v noci na 4. marca kvôli rokovaniu Bezpečnostnej rady OSN, ktoré sa koná od 21:30 SEČ. Rusko by tak mohlo poukázať na rastúcu agresiu zo strany ukrajinských ozbrojených síl.

20:47 Úradujúci ukrajinský prezident Olexandr Turčynov povedal, že ruská vojenská prítomnosť na Kryme sa stupňuje a vyzval Moskvu, aby zastavila svoju agresiu a pirátstvo. "Situácia na Kryme zostáva napätá a ruská vojenská prítomnosť (v tejto oblasti) sa stupňuje," uviedol Turčynov na tlačovej konferencii. "Vyzývam ruskú vládu, aby prestala s provokáciami, agresiou a pirátstvom. Toto je zločin a vy zaň budete pykať," dodal dočasný ukrajinský prezident.

20:45 Vojnu medzi Ruskom a Ukrajinou možno ešte odvrátiť, napísal dnes ruský on-line denník gazeta.ru, podľa ktorého posledné kroky Moskvy nemajú rozpútať konflikt, ale vyvinúť tlak na Západ, aby bol prístupnejší k rokovaniam o ruských požiadavkách. Napríklad o výmene Krymu za uznanie novej vlády v Kyjeve a pád sýrskeho režimu.

"Rozhodnutie o vstupe ruských vojsk na Krym, schválené Radou federácie (hornou komorou ruského parlamentu), sa môže ukázať nie začiatkom vojny, ale spôsobom, akým Rusko vyvíja tlak na Západ a usiluje sa o globálny politický kšeft," usúdil komentátor internetového denníka

20:42 V utorok sa v Bruseli kvôli situácii na Ukrajine opäť zídu zástupcovia krajín NATO. Dnes to oznámil generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. Poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski na Twitteri uviedol, že stretnutie sa koná na základe článku štyri Severoatlantickej zmluvy, ktorý umožňuje zvolať konzultácie v prípade ohrozenia územnej celistvosti členskej krajiny paktu.

20:38 Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov nepodpíše nový jazykový zákon prijatý parlamentom. Uviedol, že je profesionálne nepripravený. Podľa neho bude platiť existujúci zákon kým nebude pripravená taká právna norma, ktorá by prispela k rozvoju všetkých jazykov na Ukrajine.

20:32 Ukrajinské a ruské lode v prístave v Sevastopole na Kryme.

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

20:20 Ukrajinské mestá Cherson a Mykolajiv sa chcú pripojiť k Autonómnej republike Krym. Správu priniesli ruské médiá s odvolaním sa na šéfa krymského parlamentu Vladimira Konstantinova. Podľa jeho slov sa na neho s podobnými žiadosťami obrátili aj iné mestá a viaceré sevastopolské politické sily prejavili rovnaký záujem.

20:18 Podľa portálu gazeta.u sa pred zasadnutím OSN chystajú Rusi vyvolávať potýčky.

20:17 Ukrajinci údajne zachytili početnú aktivitu ruských jednotiek aj mimo Krymu na východnej a severnej hranici s Ruskom.

19:57 Ruský prezident  Vladimir Putin v sprievode ministra obrany Sergeja Šojgu dnes osobne navštívil manévre, ktoré sa konajú na severozápade krajiny. Stalo sa tak v posledný deň mimoriadneho vojenského cvičenia, ktoré hlava štátu nariadila 26. februára.

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

19:55 Ukrajinské námorné lode v prístave v Sevastopole.

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

19:38 Úradujúca ukrajinská vláda sa musí vyvarovať akýchkoľvek krokov, ktoré by vylúčili národnostné či iné menšiny z prebiehajúcich politických procesov. Uviedol to dnes minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák po skončení mimoriadneho zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli.

19:28 Rusko bude čeliť rastúcej politickej a ekonomickej izolácii, ak nestiahne svoje vojenské sily z ukrajinského územia. Týmito slovami podľa agentúry Reuters v dnešnom telefonickom rozhovore pohrozil americký viceprezident Joe Biden ruskému premiérovi Dmitrijovi Medvedevovi. Senát USA už podľa jedného zo zákonodarcov zvažuje uvalenie možných sankcií na ruských politikov či banky. Biely dom dnes oznámil, že na protest proti ruskej intervencii na Ukrajine nevyšle prezidentskú delegáciu na začínajúcu paralympiádu v ruskom Soči.

19:17 Ruské bojové lode blokujú ukrajinské námorné sily v Sevastopole.

19:14 Na demonštrácii na podporu Ukrajiny pred ruským veľvyslanectvom v Bratislave sa dnes podvečer zhromaždilo približne 150 ľudí. Slovenskí aktivisti na zhromaždení vyzvali Rusko, aby stiahlo svoje vojská z obsadených oblastí Krymu. "Ruská federácia sa dopustila porušenia medzinárodného práva, narušila suverenitu štátu Ukrajina a ohrozuje tým medzinárodný mier a bezpečnosť," píše sa v texte výzvy.

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

19:06 Šéfovia štátov alebo vlád Európskej únie sa vo štvrtok stretnú na mimoriadnom summite v Bruseli, aby rokovali o poslednom vývoji na Ukrajine a o možnostiach, ako znížiť napätie. Oznámil to prezident únie Herman Van Rompuy.

19:04 Americký viceprezident Joe Biden vyzval v telefonickom rozhovore ruského premiéra Dmitrija Medvedeva, aby Rusko stiahlo svoje jednotky z Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters. "Viceprezident naliehal na Rusko, aby stiahlo svoje jednotky (z Ukrajiny), podporilo okamžité vyslanie medzinárodných monitorovacích tímov na Ukrajinu a vstúpilo do zmysluplného politického dialógu s ukrajinskou vládou," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.

18:55 Krajiny EÚ nie sú jednotné v otázke sankcií voči Rusku kvôli prítomnosti ruských vojsk na ukrajinskom území; Brusel zároveň vystríha pred vytvorením ďalších "zmrazených konfliktov" na území Európy. Uviedol to minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák v rámci dnešného mimoriadneho zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli. Návrh vyhlásenia Rady ministrov predpokladal, že ak Rusko nepoľaví vo svojich vojenských akciách na území Ukrajiny, EÚ pohrozí Moskve sankciami či dokonca zbrojným embargom.

18:35 Mapa Krymu a kľúčové cesty, ktorými vedie plynové potrubie cez Ukrajinu podľa portálu BBC.

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: bbc)

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: bbc)

18:25 Ruské ministerstvo obrany poprelo správy, že by vraj čiernomorská flotila dala ultimátum zostávajúcim ukrajinským posádkam na Kryme, aby sa do utorkového rána vzdali, inak sa stanú terčom útoku. Podľa hovorcu ruského ministerstva sú tieto správy "úplný nezmysel".

18:24 Obdiv i hnev nás sprevádzajú v týchto hodinách, ponurých a plných napätia. Obdivujeme rozumnú zdržanlivosť, odhodlanosť a zodpovednosť ukrajinskej spoločnosti a jej predstaviteľov. A chytá nás hnev, keď sledujeme imperiálnu agresiu veľkoruskej politiky proti Ukrajine, napísal v poľskom denníku Gazeta Wyborcza jeho šéfredaktor, niekdajší protikomunistický disident, historik a publicista Adam Michnik.

18:22 Proruskí vojaci blokujú ukrajinskú námornú základňu v obci Novoozerne, asi 91 km západne od hlavného mesta Krymu Simferopol.

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

18:18 Vstup cudzích vojsk na územie Ukrajiny bez mandátu príslušnej medzinárodnej organizácie je porušením medzinárodného práva. Na dnešnej schôdzke sa na tom zhodli traja najvyšší slovenskí ústavní činitelia - prezident Ivan Gašparovič, predseda Národnej rady Pavol Paška a premiér Robert Fico.

Prezident pripomenul, že podobný postoj zaujalo Slovensko aj v prípade Kosova. Dodal, že najvyšší slovenskí ústavní činitelia veľmi pozorne sledujú dianie na Ukrajine a dnešné stretnutie sa uskutočnilo s cieľom zjednotenia ich postojov. "Aby sme nemali rôzne názory a situáciu chápali spoločne," poznamenal Gašparovič.

18:17 Napätá situácia na Kryme nenarušila podľa ruských organizátorov prípravy zimných paralympijských hier v Soči a práce postupujú podľa plánu. ZPH odštartujú 7. marca. "Všetko prebieha dobre a nie je žiadny problém," povedal podpredseda ruskej vlády Dmitrij Kozak na stretnutí s premiérom Dmitrijom Medvedevom. Krym leží od Soči len 450 kilometrov vzdušnou čiarou.

18:13 Ani Rusom sa vždy nedarí. Takto sa snažil ich "tiger" prejsť cez obrubník.

18:09 Zásah ruskej armády na Ukrajine "nie je v tejto chvíli nutný". Uviedol to predseda Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, Sergej Naryškin v ruskej televízii. Ruský prezident Vladimir Putin si, s odvolaním sa na potrebu ochrániť Rusov žijúcich v susednom štáte, v sobotu zaistil súhlas parlamentu s použitím vojenskej sily na Ukrajine. "Rozhodnutie (parlamentu) len poskytuje právo (použiť vojenskú silu), ktoré môže vykonať v prípade nevyhnutnosti. Zatiaľ to však nie je nutné," povedal Naryškin v rozhovore pre spravodajskú stanicu Rossija 24.

18:07 Ruský prezident Vladimir Putin, minister obrany Sergej Šojgu a veliteľ Západného vojenského okruhu Anatoly Sidorov si dnes prezreli vojenské cvičenie neďaleko Petrohradu.

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

17:55 Ukrajinské ministerstvo ultimátum zatiaľ oficiálne nepotvrdilo a nekomentovalo ju ani velenie Čiernomorskej flotily, ktorá má domovský prístav v meste Sevastopol na Kryme, momentálne ovládanom ruskými ozbrojenými silami.

17:50 Ministri zahraničných vecí štátov Európskej únie sa na svojom mimoriadnom zasadnutí v Bruseli rozhodli pozastaviť rozhovory s Ruskom o otázkach víz. Dôvodom je obsadenie ukrajinského polostrova Krym ruskými vojakmi, uvádza sa v návrhu oficiálneho vyhlásenia ministrov, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters.

17:28 Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov predtým vyhlásil, že Rusko odpovedá na "ultranacionalistické hrozby". Západ odsúdil rozhodnutie Moskvy vyslať vojakov do oblasti a označil ich za "narušenie ukrajinskej suverenity". Rusko momentálne Krym de facto kontroluje. Ukrajina v tejto súvislosti nariadila plnú mobilizáciu, zatiaľ však v regióne nepadol jediný výstrel.

Šokujúci presun obrovského počtu ruských jednotiek k hraniciam s Poľskom a Litvou: Vraj ide o cvičenie!

Ruská armáda cez víkend prakticky prevzala kontrolu nad ukrajinským polostrovom Krym. Napriek odmietavým reakciám zo zahraničia, ktoré hovoria o agresii, ruský parlament v sobotu schválil zámer prezidenta Vladimira Putina nasadiť na Ukrajine vojakov. Kremeľ to zdôvodnil ukrajinskou vnútropolitickou krízou a potrebou chrániť životy Rusov. Kyjev včera obvinil Moskvu z vyhlásenia vojny a nariadil mobilizáciu. Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov žiada svet o konkrétne kroky.

16:57 Lavrov vidí geopolitické hry Západu, Kyjev sa polostrova nevzdá

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok odmietol obvinenia Západu z agresívneho prístupu Moskvy voči Ukrajine a obvinil ho z uprednostňovania svojich záujmov pred osudom ukrajinského ľudu.

"Vyzývame na zodpovedný prístup, odloženie geopolitických kalkulácií a danie záujmov ukrajinského ľudu na prvé miesto.. Prichádzajú informácie o prípravách na nové provokácie vrátane tých v súvislosti s (našou) čiernomorskou flotilou (v krymskom Sevastopole)," uviedol Lavrov.

16:44 "Ak sa do piatich rána zajtrajšieho dňa nevzdajú, začne naozajstný útok na jednotky ukrajinských ozbrojených síl po celom Kryme," ohlásil vraj veliteľ flotily Alexander Vitko. Ultimátum vraj teraz ruskí vojaci odovzdávajú ukrajinským jednotkám na Kryme.

16:42 Dolná komora ruského parlamentu zaregistrovala návrh zákona, ktorý zjednoduší pripojenie Krymu k Ruskej federácii, informovala agentúra Ukrinform. Zákon bol zaregistrovaný 28. februára. Momentálne sa ním zaoberá zákonodarný výbor Štátnej dumy. Autori podanie svojho návrhu odôvodňujú najnovšími dramatickými udalosťami na Ukrajine a záväzkami, ktoré pre Rusko vyplývajú z ukrajinsko-ruskej zmluvy o priateľstve, spolupráci a partnerstve z roku 1997.

16:37 Rusko ostro odsúdilo postoj siedmich západných členov skupiny G8 za to, že kvôli situácii na Ukrajine pozastavili prípravy na summit jej členských štátov, ktorý sa mal konať začiatkom júna v ruskom Soči. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí. Rozhodnutie pozastaviť prípravy na summit v čiernomorskom letovisku Soči "je neopodstatnené" a "poškodzuje" nielen štáty patriace do G8, ale aj celé medzinárodné spoločenstvo", uvádza sa vo vyhlásení.

16:28 Dôvodom dnešného mimoriadneho zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli sú "veľmi hlboké obavy o situáciu na Ukrajine". Pri príchode na rokovanie to uviedla Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová. "Potrebujeme vidieť odľahčenie napätej situácie a účelom tejto Rady ministrov je zvážiť tak politické otázky, ako aj potrebu pokračovať v našej podpore pre ukrajinský ľud. Bude to dôležité stretnutie," povedala Ashtonová novinárom.

Protest v Bruseli

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

16:20 Veliteľ ruskej čiernomorskej flotily dal ukrajinským vojakom na Kryme ultimátum, aby sa vzdali do utorkových 04:00 SEČ, inak sa stanú terčom útoku. Oznámila to dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo obrany. Čiernomorská flotila so základňou v krymskom prístave Sevastopol už kontroluje väčšinu ukrajinského Krymského polostrova.

16:11 Rodiny a najbližší prišli podporiť vojakov v blízkosti Sevastopola.

16:07 Ukrajinské ministerstvo vnútra má informácie o príprave provokácií na území Autonómnej republiky Krym, ktoré majú potom poslúžiť ako zámienka na vyslanie ruských vojsk na polostrov.

Námestník ministra vnútra Mykola Veličkovyč podľa agentúry Ukrinform spresnil, že neznáme osoby, vydávajúce sa za Ukrajincov, majú v noci na utorok na Kryme usmrtiť troch až štyroch ruských vojakov. "To všetko sa má stať kvôli legalizácii vyslania ruských vojsk na územie našej krajiny," povedal Veličkovyč.

16:05 Najnovšie vyjadrenia šéfa americkej diplomacie Johna Kerryho k situácii na Ukrajine obsahovali hrozby namierené voči Moskve, čo je neprijateľné. Uviedlo to vo svojom vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí, z ktorého citovala agentúra Interfax. Podľa rezortu ruskej diplomacie sa Kerry nesnažil "pochopiť zložité procesy, prebiehajúce v ukrajinskej spoločnosti a objektívne zhodnotiť situáciu, ktorá sa neustále zhoršuje po násilnom prevzatí moci radikálnymi extrémistami v Kyjeve". Namiesto toho používa rétoriku "studenej vojny", namierenú nie voči tým, ktorí uskutočnili prevrat, ale voči Ruskej federácii.

16:00 Pred ministrami zahraničia EÚ hovorí Boris Tarasjuk, osobitný vyslanec Ukrajiny na Kryme.

15:55 Mierne zimy a zlepšenie infraštruktúry znamenajú pre Európu nižšiu závislosť na ruskom zemnom plyne distribuovanom cez Ukrajinu v porovnaní s minulými rokmi. Rusko je v Európe najväčším dodávateľom zemného plynu. Pokrýva až 25 percent kontinentálneho dopytu, čo predstavuje denný tok 270 mil. metrov kubických zemného plynu v celkovej hodnote 100 mil. USD. Až tretina z daného množstva sa dodáva cez Ukrajinu.

15:24 Cvičnými raketovými a delostreleckými streľbami spustilo mohutné vojenské manévre vojnové loďstvo ruskej baltskej flotily. Oznámila to agentúra Interfax s odvolaním sa na hovorcu flotily Vladimira Matvejeva. Scenár cvičenia podľa oficiálnej správy predpokladá útok nepriateľských lodí a ponoriek. Súbežne s námorným cvičením začali na pevnine aj manévre ruských motostreleckých jednotiek.

Cvičenie v Kaliningradskej oblasti susediacej s Poľskom a Litvou je podľa ruských médií súčasťou bleskovej previerky bojaschopnosti útvarov ruského západného a centrálneho vojenského okruhu, ktorú v posledný februárový deň nariadil prezident Vladimir Putin. Hneď nasledujúci deň potom požiadal hornú komoru ruského parlamentu o súhlas s inváziou na ukrajinský Krym.

15:21 Ruský premiér Dmitrij Medvedev vydal pokyn pristúpiť k realizácii prác na výstavby mosta cez Kerčský prieliv. Projekt by mal byť hotový do 1. novembra tohto roku, samotná výstavba by mala trvať štyri až päť rokov, informovala ruská agentúra RIA Novosti, ako aj ukrajinská Ukrinform.

Medvedev v Moskve po porade s podpredsedami svojej vlády podpísal nariadenie o vzniku dcérskej štruktúry štátnej spoločnosti Ruské automobilové cesty, ktorá bude vystupovať ako objednávateľ inžinierskeho prieskumu a prípravy technických a ekonomických náležitostí projektu pre výstavu mosta.

15:14 Ukrajinci za bránami základne v Perevalnom, Rusi pred.

15:08 Ruské zasahovanie do diania na Kryme má fatálne následky pre ruskú ekonomiku a trhy. Rubeľ v pondelok klesol na historicky najnižšiu úroveň voči doláru. Dolár sa predáva za 36,50 rubľa, uviedla agentúra Reuters. Investori sa zbavujú ruských akcií.

14:44 Podpredseda krymského parlamentu Sergej Cekov dnes predložil návrh, aby sa autonómna republika riadila moskovským časom. Ako informovala agentúra Ukrinform, Cekov navrhol zorganizovať celospoločenskú diskusiu o prechode Krymu do "iného, prirodzenejšieho časového pásma". Cekov je presvedčený, že jeho myšlienka, aby Krym prešiel na letný čas, ktorý bude zhodou okolností totožný s moskovským, sa obyvateľom polostrova zapáči.

14:40 Kontrolné stanovisko pri Sevastopole. Muž zastavuje a prehľadáva prichádzajúce autá.

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Twitter)

14:31 Poľsko by malo podľa prezidenta Bronislawa Komorowskeho podniknúť kroky, ktoré "by mohli urobiť z NATO nástroj slúžiaci na stabilizáciu na Ukrajine". Komorowski dodal, že Varšava si želá, aby NATO naliehavo zvolalo Severoatlantickú radu na základe článku č. 4 Washingtonskej zmluvy, ktorý zabezpečuje konzultácie medzi členskými krajinami v prípade ohrozenia.

14:27 Proruský aktivista máva vlajkami Ruska a ruského námorníctva pred budovou generálneho štábu veliteľstva ukrajinského námorníctva v Sevastopole.

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

14:25 Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier povedal, že kríza na Ukrajine je najvážnejšia, akú Európa zažila od pádu Berlínskeho múru. Opäť podľa neho hrozí rozdelenie Európy.

14:24 Poslanci oblastnej rady vo východoukrajinskom Donecku dnes vyhoveli požiadavkám proruských demonštrantov a schválili vypísanie referenda o štatúte Donbasu, oblasti známej výdatnými ložiskami uhlia a soli. Informovala o tom dnes ukrajinská tlačová agentúra UNN. Poslanci oblastného parlamentu tak podľahli tlaku proruských demonštrantov, ktorí sa dnes zišli pred budovou, ako aj naliehaniu  samozvaného gubernátora Doneckej oblasti Pavla Gubareva. Gubarev totiž poslancov upozornil, že pred budovou sú tisíce jeho ozbrojených sympatizantov.

14:20 V Donecku zaútočil dav proruských radikálov na sídlo miestnej oblastnej správy a obsadil jeho dve prvé podlažia. Útok je reakciou na výmenu na poste doneckého gubernátora, ktorým sa cez víkend stal z vôle novej kyjevskej vlády Sergej Tarut. Doterajší proruský gubernátor Andrej Šišackij bol z funkcie odvolaný. Internetom koluje video, ktorú údajne zachytáva proruských radikálov, ako útočia na vládnu budovu v Donecku.

14:10 Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk varoval, že konflikt na Ukrajine by mohol ohroziť stabilitu v celom regióne. Jaceňuk súčasne odmietol špekulácie, že nová vláda, ktorá sa funkcií ujala po zbavení úradu prezidenta Viktora Janukovyča, má v pláne znárodniť súkromné podniky. Dodal, že vláda je pripravená vyhovieť všetkým podmienkam stanoveným Medzinárodným menovým fondom, aby získala finančnú pomoc.

14:07 V situácii, keď Rusko de facto ovládlo Krymský polostrov a naďalej tam posilňuje svoju prítomnosť, Nemecko objasnilo svoj plán na vytvorenie kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, ktorej cieľom bude riešiť tamojšiu krízu "otvorením komunikačných kanálov medzi Moskvou a novou ukrajinskou vládou".

14:03 Na Kryme pokračujú horúčkovité rokovania o budúcej úprave "štátoprávnych pomerov". Podľa ukrajinských zákonov je Krymský polostrov autonómnou republikou. Najväčšie mesto Sevastopol, sídlo ruskej čiernomorskej flotily, jeho súčasťou ale formálne nie je a má štatút zvláštneho samosprávneho územia. Poslanci autonómneho snemu teraz navrhujú, aby sa Sevastopol stal súčasťou krymskej autonómie. Krok, v dôsledku ktorého by sa pripravované krymské referendum týkalo aj Sevastopola, má podporu šéfa parlamentu Vladimira Konstantinova.

14:01 Obranná jednotka na Kryme.

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Twitter)

13:55 Proruskí demonštranti obsadili prvé poschodie sídla oblastnej rady vo východoukrajinskom meste Doneck. Reportér agentúry Reuters, ktorý sa nachádzal v tlačovom centre na štvrtom poschodí budovy, uviedol, že demonštranti obsadili prvé poschodie, vyššie sa však nedostali, pretože výťahy boli znefunkčnené a dvere vedúce na schodisko uzamknuté. Na 11-poschodovej budove je už tretí deň namiesto ukrajinskej vlajky vztýčená ruská vlajka. Pred budovou sa každý deň zhromažďujú demonštranti s ruskými zástavami, píše Reuters.

13:46 Prísaha ukrajinských dôstojníkov krymskému ľudu.

13:40 Blokáda v Sevastopole.

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: FB)

13:38 Ruské stíhačky porušili dvakrát v noci z nedele na pondelok ukrajinský vzdušný priestor nad Čiernym morom. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo obrany bez uvedenia podrobností.

13:33 Ruský premiér Dmitry Medvedev údajne nariadil postaviť most cez Kerčský prieliv a podpísal o tom aj dekrét.

13:30 Ukrajina v posledných dňoch zvýšila dovoz ruského zemného plynu. Podľa analytikov sa Kyjev snažil za nižšiu cenu doviezť toľko plynu, koľko je možné. Moskva, ktorú rozhnevalo, že Ukrajina má novú vládu orientovanú na Európsku úniu, upozornila Kyjev na možnosť straty terajšej zľavy na cenu plynu. Obavy o dodávky plynu sa zväčšili po tom, ako ruský prezident Vladimír Putin dostal súhlas parlamentu na vyslanie ozbrojených síl na Ukrajinu.

13:24 Prudko vyostrená konfrontácia na Kryme zvýšila napätie vo východoukrajinských regiónoch obývaných ruskojazyčnou menšinou. V Donecku sa pred sídlom miestnej oblastnej správy zišla tisícová demonštrácia, ktorej účastníci sa dištancovali od novej vlády v Kyjeve. V Charkove hlavnými ulicami prechádzajú hliadky domobrany, ktoré majú brániť mesto pred "akciami prozápadných radikálov".

Demonštrácisa sa konala aj pred ruskou ambasádou v Litve

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

13:22 Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso počas dnešného pobytu v Berlíne na konferencii s názvom "Duša pre Európu" pripomenul, že EÚ vyvíja nemalé diplomatické úsilie zamerané na Ukrajinu a Rusko s cieľom prispieť k urovnaniu krízy. Dodal, že únia pripravuje balík finančnej pomoci pre Ukrajinu.

13:10 Bývalá odsúdená ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková bude môcť kandidovať v prezidentských voľbách, ktoré sa na Ukrajine uskutočnia 25. mája. Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov totiž dnes podpísal zákon o rehabilitácii, ktorý sa okrem expremiérky vzťahuje aj na bývalého ministra vnútra Jurija Lucenka.

13:03 Ruské jednotky obsadili v meste Kerch na Kryme trajektový terminál na najvýchodnejšom bode Krymu, odkiaľ odchádzajú lode na územie Ruska vzdialené 20 km. Vyvolalo to obavy, že Moskva plánuje na Krym priviesť ďalšie ruské jednotky. Od pondelka rána operujú na termináli vojaci bez označenia, no komunikujú po rusky.

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

12:59 V uplynulých troch dňoch nebol enormný nárast počtu vstupujúcich vozidiel či ľudí na ukrajinsko-maďarskom úseku hraníc a nikto nepredložil žiadosť o štatút utečenca. Uviedlo to vo vyhlásení veliteľstvo polície Sabolčsko-satmársko-berežskej župe v reakcii na správy, že v noci nadnes prekročilo ukrajinsko-maďarský hraničný priechod Tiszabecs Približne tisíc príslušníkov maďarskej menšiny z Ukrajiny.

12:57 Ukrajinský premiér podľa agentúry Ukrinform znova zdôraznil, že Rusko nemá dôvod na použitie sily proti Ukrajincom, ukrajinským civilistom, ani na vyslanie ruského vojenského kontingentu na Ukrajinu. "Za tieto kroky bude treba platiť," vyhlásil.

Okrem toho Jaceňuk v telefonickom rozhovore ubezpečil nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, že Ukrajina bude rešpektovať práva rusky hovoriacej väčšiny na Krymskom polostrove. Práve ohrozením ruských občanov a po rusky hovoriaceho obyvateľstva Ukrajiny a nevyhnutnosťou chrániť ich Rusko zdôvodňuje svoje najnovšie vojenské akcie na Krymskom polostrove.

12:53 Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vyhlásil, že Ukrajina sa Krymu nikdy nevzdá. Informovala dnes agentúra Reuters, ktorá pripomenula, že ruské jednotky pritom v podstate kontrolujú Krymský polostrov - ten je súčasťou Ukrajiny, ale na základe medzištátnej zmluvy tam sídli ruská Čiernomorská flotila.

12:46 Rozdielne názory a stanoviská na Ukrajine treba riešiť mierovou cestou, aby sme sa vyhli militantným náznakom, ktoré tam sú. Povedal to predseda Spolkového snemu Spolkovej republiky Nemecko Norbert Lammert po rokovaní so šéfom Národnej rady Pavlom Paškom v Bratislave.

O situácii na Kryme hovoril s predstaviteľmi občianskej spoločnosti. "Dojalo ma, ako najmä starší ľudia vnímajú túto situáciu na Ukrajine, zvlášť na Kryme, a ako to porovnávajú s rokom '68, keď sem ruské vojská vtrhli v úvodzovkách na objednávku," uviedol Lammert.

Norbet Lammert a Pavol Paška
Zobraziť galériu (42)
Norbet Lammert a Pavol Paška  (Zdroj: SITA)

12:38 Švajčiarsky minister zahraničia Didier Burkhalter dnes navrhol vyslanie misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorej teraz predsedá, na Ukrajinu. Misia má vyšetriť údajné "incidenty" v tejto krajine. Rovnaký návrh predložili aj Spojené štáty, podľa ktorých by táto misia mala na Ukrajine za úlohu pokúsiť sa o "ochranu práv menšín".

12:26 Takto proruskí vojaci včera obsadili hlavné sídlo námorných síl v Sevastopole.

12:24 Slovensko v súvislosti s napätou situáciou na Ukrajine doteraz nezaznamenalo incidenty na spoločnej hranici so svojím východným susedom. ČTK to povedala hovorkyňa slovenskej polície Denisa Baloghová. Slovensko-ukrajinská hranica je súčasťou prísne stráženej vonkajšej hranice EÚ.

"Nič mimoriadne sa (na slovensko-ukrajinskej hranici) s ohľadom na vývoj na Ukrajine nedeje," uviedla hovorkyňa. Dodala, že Slovensko vykonáva ochranu 98 kilometrov dlhej hranice s Ukrajinou naďalej v obvyklom režime.

12:15 Etnicko-jazykové rozdelenie Ukrajiny

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: FB)

12:07 Na YouTube sa objavili zábery ruského letectva pri okupácii Krymu.

12:02 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval západných partnerov Moskvy, aby odložili bokom "geopolitické kalkulácie" a v prvom rade mysleli na ukrajinský ľud. Informovala o tom agentúra Reuters. Ruská vojenská intervencia na Krymskom polostrove je podľa Lavrova zameraná na ochranu tamojšej ruskej menšiny a ochranu ľudských práv.

11:55 Ukrajinské ministerstvo obrany obvinilo ruské médiá a tajné služby z rozpútania mohutnej kampane, ktorej cieľom je dezinformovať ukrajinských vojakov v posádkach na Krymskom polostrove a "zlomiť ich bojového ducha". Ministerstvo vo vyhlásení upozorňuje, že správy o obsadení velenia štábu vojenského námorníctva v Sevastopole, ako aj základne vo Feodosiji, Perevaľnom a ďalších posádok a lodí na území Autonómnej republiky Krym a v Sevastopole sa nezakladajú na pravde.

11:37 Zosadený prezident Janukovyč na zozname hľadaných osôb ukrajinského ministerstva vnútra.

11:35 Ukrajinská vojenská správa chce využiť sociálne siete, aby naplnila stavy jednotiek po vyhlásení mobilizácie. Bojovú pohotovosť vyhlásilo nové ukrajinské vedenie v sobotu, podľa médií sa branná povinnosť vzťahuje na osoby mladšie ako 40 rokov. Podľa niektorých ukrajinských médií ale armáda nevyhlásila všeobecnú mobilizáciu, iba doplnenie stavov jednotiek na úroveň plnej pohotovosti.

Doplňovanie jednotiek zálohami podľa správ niektorých médií viazne. V nedeľu sa mobilizačný rozkaz podarilo dopraviť len asi desiatim percentám povolaných vojakov v zálohe, uviedla ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na informovaný zdroj z ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany. Velenie armády priebeh mobilizácie nijako nekomentovalo.

11:30 Ruská Federálna služba pre dohľad nad telekomunikáciami, informačnými technológiami a masmédiami (Roskomnadzor) zablokovala 13 internetových stránok zameraných na podporu protestného hnutia na Ukrajine, ktoré minulý týždeň viedlo k zosadeniu proruského prezidenta Viktora Janukovyča.

11:29 Na Ukrajine patriacom Krymskom polostrove je približne 15000 ruských vojakov a plavbe do Čierneho mora bráni desať lodí ruskej Čiernomorskej flotily, informovala dnes agentúra UNIAN. Velenie ruských ozbrojených síl pokračuje vo vysielaní ruských vojakov na Ukrajinu, uviedol pre televízny kanál TSN veľvyslanec Ukrajiny pri OSN Jurij Serhijev.

Ukrajinský premiér Jaceňuk a britský minister zahraničných vecí William Hague

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

11:18 Na päť dní poslal do väzenia moskovský súd opozičných aktivistov Vladislava Dronova a Romana Němučinského, ktorí cez víkend pred budovou ruského ministerstva obrany protestovali proti ruskej invázii na Krym. Podľa policajnej správy bolo počas sobotňajších protestov zadržaných vyše 360 ľudí. Okolo 70 z nich poslali policajti do vyšetrovacej väzby, ostatní sú za marenie policajného zákroku stíhaní na slobode.

11:03 Nová kyjevská vláda podľa vicepremiéra Vitalija Jarema zvažuje možnosť uzavretia ukrajinsko-ruských hraníc alebo výrazného sprísnenia hraničného režimu. Dôvodom je masový príliv ruských občanov, ktorí sa na východe Ukrajiny zapájajú do demonštrácií proruských organizácií. Ruskí pohraničníci podľa Jarema prakticky otvorili hranice pre kolóny autobusov, ktoré na Ukrajinu privážajú demonštrantov.

10:55 Podľa ukrajinských médií hrozí nebezpečenstvo, že ruská armáda využije na prepravu svojich jednotiek trajektovú prepravu cez Kerčský prieliv. V najužšom mieste oddeľuje Krym od ruskej pevniny asi 4,5 kilometra. "Na druhej strane prielivu sú obrnené transportéry, nemožno povedať, či sa chystajú ich naložiť na trajekty," vyhlásil hovorca ukrajinských pohraničníkov.

V Kerči, na ukrajinskej strane prielivu, podľa nepotvrdených správ obsadili trajektový terminál ruskí vojaci. V prístave hliadkujú ozbrojenci hovoriaci po rusky, ich vozidlá majú ruské registračné značky. Moskva tak podľa ukrajinských médií kontroluje obe strany strategickej úžiny, čo len zvyšuje obavy z masového prísunu ruských jednotiek na Krym.

10:45 Skupina vyspelých priemyselných krajín G7 ponúkla Ukrajine "silnú" finančnú podporu. Ekonomické problémy Ukrajiny chce riešiť v spolupráci s Medzinárodným menovým fondom. Uviedli to dnes podľa agentúry DPA ministri financií G7. Výšku pomoci však nespresnili.

"Situáciu na Ukrajine pozorne sledujeme," píše sa v spoločnom vyhlásení, ktoré zverejnilo nemecké ministerstvo financií. Skupina G7 sa podľa vyhlásenia zhoduje, že MMF je najvhodnejšou inštitúciou na poskytovanie pomoci vo forme poradenstva a financovania, ktoré by bolo spojené s nevyhnutnými reformami.

10:40 Proruské jednotky obsadili prístavisko trajektov v meste Kerč na východe Krymského polostrova, neďaleko Ruska. Zvýšilo to obavy, že Moskva plánuje na strategický Krym vyslať ďalších vojakov, informovala tlačová agentúra AP.

Dnes ráno prevádzkovali prístavisko, ktoré je vzdialené asi 20 kilometrov loďou od Ruska, vojaci. Muži sa odmietli identifikovať, hovorili však po rusky a vozidlá, ktorými ich prevážali, mali ruské evidenčné čísla.

Vojenské jednotky, ktoré podľa Ukrajiny patria k ruskej armáde, obsadili v posledných dňoch letiská na Kryme a obkľúčili základne ukrajinskej armády na polostrove. USA sa podľa nemenovaných vládnych predstaviteľov domnievajú, že Rusko medzičasom získalo úplnú operačnú kontrolu nad Krymom a má tam vyše 6000 vojakov.

10:38 Titulky poľských novín.

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: FB)

10:17 Britský minister zahraničných vecí William Hague zároveň varoval ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko zaplatí značnú cenu v prípade, ak nezmení súčasný kurz.

Ruskú intervenciu na Ukrajine označil za doposiaľ najväčšiu krízu v Európe v 21. storočí. Rusko podľa Haguea prakticky kontroluje všetky kľúčové vojenské objekty na Kryme a aj keď má Moskva legálne právo na rozostavenie vojakov v regióne, Kremeľ by im mal nariadiť, aby sa vrátili do svojich kasární.

"Je to veľmi napätá a nebezpečná situácia, ktorú priniesla intervencia Ruska," dodal Hague.

10:03 Britský minister zahraničia William Hague sa obáva, že sa Rusko nezastaví pri obsadení Krymu a pošle svoje jednotky ďalej na ukrajinské územie.

Aktuálne udalosti z Ukrajiny

10:00 Spojené štáty nečakane zrušili pozvanie pre predstaviteľov ruskej štátnej veterinárnej agentúry, ktorí mali tento týždeň v USA absolvovať sériu rokovaní. Moskva v súvislosti s tým obvinila Washington zo sabotáže. Agentúra Reuters konštatovala, že ide o zjavný prejav napätia v bilaterálnych vzťahoch kvôli vyhrotenej situácii na Ukrajine.

09:57 Nový proruský krymský premiér Sergej Aksionov obhajoval prevzatie moci na tomto čiernomorskom polostrove. Politici v Kyjeve na Majdane vyzvali ľud, aby vzal moc do svojich rúk. "Ľud ju teda vzal," povedal Aksionov v rozhovore pre ruské provládne noviny Rossijskaja Gazeta.

Čo platilo pre hlavné mesto Kyjev, musí platiť aj pre Krymskú autonómnu republiku, zdôraznil Aksionov. Nová vláda v Kyjeve považuje po zosadení prezidenta Viktora Janukovyča vedenie na Kryme za nelegitímne, uviedla agentúra DPA. Ukrajina zároveň obviňuje Rusko o obsadenia ukrajinského územia.

Námestie nezávislosti v Kyjeve

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

09:53 Server stanice Hlas Ameriky označil možnosti amerického prezidenta Obamu za obmedzené. Obama podľa expertov nebude zvažovať použitie sily. Ukrajina nie je členom NATO, preto nie je Aliancia povinná zasiahnuť, pravdepodobnejšie tak je použitie ekonomických nástrojov.

09:50 O zostrenie napätia vo vzťahoch medzi Ruskom a Ukrajinou telefonicky hovorili ruský minister zahraničia Sergej Lavrov a jeho čínsky partner Wang I. Ruské ministerstvo zahraničia po rokovaní oboch ministrov oznámilo, že názory na ukrajinskú krízu sa v Moskve a Pekingu "v mnohom zhodujú". Podľa moskovského rozhlasu Čína ruské kroky na Kryme verejne nepodporuje.

09:30 Summit G8 v Soči nebude. Ale problémy pri otváracom ceremoniáli zimných olympijských hier dokážu stále rezonovať.

09:29 Rada pre ľudské práva pri prezidentovi Ruskej federácie odporúča nevyslať ruské jednotky na Ukrajinu. "Použitie vonkajšej vojenskej sily spojené s narušením suverenity susedného štátu protirečí medzinárodným záväzkom Ruska, podľa nášho názoru vôbec nezodpovedá rozsahu porušení (ľudských práv na Ukrajine)," uvádza sa vo vyhlásení. V dokumente sa konštatuje, že správy o útokoch, nepokojoch a zabíjaní na Kryme sú nedôveryhodné a zveličené.

09:23 V konfrontácii s Ruskom sa Ukrajina môže spoliehať len sama na seba a svoje vlastné diplomatické kroky. V rozhovore pre agentúru Interfax-Ukrajina to povedal ukrajinský diplomat Andrij Deščycja, ktorý do vytvorenia novej vlády v Kyjeve vykonáva funkciu šéfa ukrajinskej diplomacie. "Nikto okrem nás neubráni Ukrajinu, nikto to za nás neurobí," povedal Deščycja.

09:19 Približne tisíc príslušníkov maďarskej menšiny v Zakarpatskej oblasti na Ukrajine v noci nadnes prekročilo ukrajinsko-maďarský hraničný priechod Tiszabecs v Sabolčsko-satmársko-berežskej župe. Podľa maďarského spravodajského servera Index sú dôvodom masového odchodu mužov obavy z mobilizácie.

Maďarská pohraničná stráž potvrdila na tomto hraničnom priechode nárast počtu osôb pri vstupe z Ukrajiny do Maďarska, ich počet však zatiaľ nezverejnila. Podľa neoficiálnych informácií hranice prekročilo päťnásobne viac ľudí.

09:17 Ruská štátna agentúra ITAR-TASS oznámila, že vyšetrovatelia v kaukazskom Čečensku "so všetkou zodpovednosťou" vyšetrujú podozrenie, že rad ukrajinských politikov udržiava kontakty so severokavkazskými teroristami. Čečenský šéf Ramzan Kadyrov agentúre povedal, že ak sa podozrenie potvrdí, bude "naša odpoveď spravodlivá a tvrdá". Podľa anonymných čečenských zdrojov, na ktoré sa ITAR-TASS odvoláva, vraj ukrajinskí nacionalisti bojujú na strane severokaukazských ozbrojencov a poskytujú im finančnú pomoc.

09:13 K dramatickému zostreniu situácie na Kryme sa vyslovila aj bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková. Vyhlásila, že cieľom Moskvy je úplná kapitulácia Ukrajiny. Jedinou obranou pred útokmi ruského agresora je podľa expremiérky členstvo Ukrajiny v Severoatlantickej aliancii. "Žiadne rokovanie medzi Kyjevom a Moskvou nie je v terajšej situácii možné," povedala Tymošenková ukrajinským novinárom.

09:09 Množstvo obrnenej techniky sa sústreďuje na ruskej strane úzkeho Kerčského prielivu oddeľujúceho Rusko od Ukrajine patriaceho Krymu, informovala agentúra Reuters. Ukrajinské velenie registruje aj aktívny pohyb plavidiel ruského námorníctva popri pobreží Čierneho mora. Ide pritom nielen o lode Čiernomorskej flotily, ale aj o lode Baltickej a Severomorskej flotily, čo je - ako pripomína UNIAN - porušenie ukrajinsko-ruských zmlúv o pobyte Čiernomorskej flotily na území Ukrajiny.

Kerčský prieliv

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Wikipedia)

09:03 Vo všeobecnosti sa ukrajinskí vojaci snažia zabrániť ruským ozbrojencov zmocniť sa zbraní a munície. Ukrajinskí vojaci však uvádzajú, že svoje vojenské útvary bránia obuškami, kým "Rusi (na nich) šli s guľometmi". Velenie ukrajinských jednotiek na Kryme uviedlo, že hlavnou taktikou je neprovokovať dobre vyzbrojených ruských vojakov. Zdôrazňujú pri tom, že v prípade útoku sa budú brániť.

09:00 Pohraničná služba podľa agentúry UNIAN informuje "o totálnych útokoch" ruských vojakov na ukrajinské jednotky. Útoky sa odohrali za posledných zhruba 24 hodín a uskutočňujú ich skupiny pozostávajúce z asi 100 špeciálne vyzbrojených ruských vojakov. Podľa UNIAN-u sa útoky vystupňovali po tom, ako predseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov informoval o neústupčivosti pohraničníkov a ich aktívnom odmietaní rozhodnutí novej krymskej vlády.

08:48 Ruské ministerstvo vnútra oznámilo, že je pripravené prijať do svojich radov ukrajinských policajtov, ktorí "sa ocitli na ruskom území". Chce údajne vytvoriť aj špeciálnu jednotku zo zbehov z ukrajinského pohotovostného oddielu Berkut. Podmienkou je, že Ukrajinci požiadajú o ruské občianstvo.

08:42 Krymská autonómna vláda oznámila, že počet ukrajinských vojakov, ktorí "odprisahali vernosť Krymskému ľudu" a fakticky prešli na stranu okupačných síl, prekročil 3000 a rýchlo sa ďalej zvyšuje. Miestne proruské úrady údajne rokujú s niekoľkými vysoko postavenými ukrajinskými dôstojníkmi, ktorí zvažujú podobný krok. Z ukrajinských veliteľov v minulých dňoch prešiel ku krymským povstalcom veliteľ ukrajinského námorníctva Denys Berezovskyj.

Jeden z kreslených vtipov, ktoré kolujú po internete
Zobraziť galériu (42)
Jeden z kreslených vtipov, ktoré kolujú po internete  (Zdroj: FB)

08:38 Podľa ukrajinskej agentúry RBK dokončili ruské jednotky v noci obsadenie ukrajinskej vojenskej posádky v zálive Balaklava pri Sevastopole. Ruskí vojaci, ktorých sprevádzal tím neozbrojených civilistov, Ukrajincov odzbrojili. Pod kontrolou okupačných jednotiek sú aj objekty sevastopolského medzinárodného letiska Belbek, ktoré Rusi obsadili s použitím hlukových granátov. Miestna ukrajinská vojenská jednotka útočníkom odovzdala zbrane.

Podľa nepotvrdených správ sa pripravuje útok na jednu z ďalších jednotiek ukrajinskej armády priamo v Sevastopole. Vojaci dostali ultimátum s výzvou k zloženiu zbraní. Zo Sevastopola ráno vyrazila na severovýchod smerom k Simferopole kolóna tridsiatich neoznačených vojenských vozidiel.

08:25 Väčšina Krymu je pod kontrolou ruských vojakov, ktorí v ​​noci na dnes obsadili niekoľko ďalších vojenských objektov a administratívnych budov na polostrove. Vojaci sa na ukrajinskom území pohybujú v maskovacích uniformách bez hodnostného označenia, ich výzbroj, správanie a vybavenie podľa miestnych novinárov jasne ukazuje na armádnych profesionálov.

08:19 Rusko podľa Ukrajincov v niektorých častiach Krymu blokuje pripojenie k mobilnému telefónu.

Takto to vyzeralo na Kryme 1. marca

08:12 Päťdesiat ukrajinských vojakov bolo údajne nútených napísať prehlásenie o prechode ku "krymskej armáde", alebo rezignovať.

08:09 Ukrajinská pravda píše o snahe neznámych ozbrojencov preniknúť do oddelenia pobrežnej stráže v krymskom Kerchu, ktorá je stále pod kontrolou ukrajinskej armády. K bráne údajne dorazili tri autá s ozbrojencami a zablokovali ju. Jedno z nich malo ruské značky.

07:45 Podľa odhadov odišlo v januári a februári do Ruska približne 675-tisíc Ukrajincov, ktorí mali strach z občianskej vojny. Ruskí úradníci sa teraz obávajú rastúcej humanitárnej krízy.

07:35 Päť vysoko postavených ukrajinských vojenských a bezpečnostných úradníkov na Kryme prisahalo vernosť autonómnej republike Krym. Vedúci bezpečnostnej služby Petyor Zima, šéf odboru vnútorných vecí na Kryme Sergey Abisov, vedúci služby pre mimoriadne situácie Sergej Shakhov a náčelník pohraničnej stráže Victor Melnichenko zložili prísahu vernosti ľudu na Kryme. Ešte pred nimi tento zásadný krok urobil aj admirál Denis Berezovskij, ktorý prevzal kontrolu nad novo vzniknutým krymským námorníctvom.

05:29 Úrad nemeckej kancelárky uviedol, že Obama a Merkelová označili ruskú intervenciu na Kryme za neprijateľnú. "Obama a Merkelová sa zhodli, že pre medzinárodné spoločenstvo je osobitne dôležité, aby tvárou v tvár tejto nespravodlivosti ukázalo jednotu," konštatoval úrad vo svojom komuniké. "Rovnako potom je vyvíjané intenzívne úsilie s cieľom určiť, ako by bolo možné pomôcť Ukrajine zvládnuť finančné problémy a humanitárnu situáciu," dodáva sa v komuniké.

04:10 Ministri zahraničia Európskej únie budú dnes na svojom mimoriadnom rokovaní v Bruseli hľadať spoločnú pozíciu EÚ k ruskému postupu voči Ukrajine. Schôdzka, ktorá sa začne až po poludní, by tiež mohla ukázať, že pre úniu je terajšia kyjevská vláda legitímnym predstaviteľom krajiny.

Diskutovať v Bruseli by sa ale mohlo aj o ďalšom postupe okolo možného podpisu asociačnej dohody s Ukrajinou. Terajšia vláda v Kyjeve dáva najavo, že by ju chcela čo najskôr. Otázkou tak pre EÚ je, či odsúhlasiť rokovania s terajšou vládou, či počkať na kabinet, ktorý vzíde z parlamentných volieb.

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

02:23 Prezident USA Barack Obama a vodcovia Británie, Nemecka a Poľska vyjadrili v nedeľu vážne obavy nad ruskou intervenciou na Ukrajine, ktorú označili za porušenie medzinárodného práva a hrozbu pre medzinárodnú bezpečnosť. Obama hovoril s každým z nich v separátnom telefonickom rozhovore, oznámil Biely dom.

"Zdôraznili, že dialóg medzi Ukrajinou a Ruskom by sa mal začať okamžite, a že by bolo vhodné medzinárodné sprostredkovanie," citovala z komuniké Bieleho domu agentúra Reuters. Veľké priemyselne rozvinuté krajiny združené v skupine G-7 v nedeľu odsúdili ruskú intervenciu na Ukrajine a zrušili nateraz prípravy na summit skupiny G-8, ktorá zahŕňa aj Rusko. Summit sa mal uskutočniť v júni v ruskom Soči, uviedol Biely dom.

00:30 Severoatlantická aliancia po svojej včerajšej mimoriadnej schôdzke v Bruseli vyzvala Rusko, aby stiahlo svojich vojakov späť na základne. Šéf NATO Anders Fogh Rasmussen zároveň povedal, že aliancia dáva najavo hlboké znepokojenie z rozhodnutia ruského parlamentu, ktorý použitie ozbrojených síl na Ukrajine schválil. Odsudzujeme ruskú vojenskú eskaláciu na Kryme, ktorá je porušením medzinárodného práva, vyhlásil Rasmussen.

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

Pár hodín pred vypršaním
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

22. februára

Predseda parlamentu Volodymyr Rybak odstúpil, nahradil ho poslanec strany Vlasť Oleksandr Turčynov. Demisiu podal aj podpredseda snemovne Ihor Kaletnik.

Ukrajinský parlament zosadil prezidenta Viktora Janukovyča a vyhlásil na 25. mája prezidentské voľby. Janukovyč sa toho istého dňa neúspešne pokúsil utiecť zo zeme z letiska v Donecku; potom zmizol.

Parlament schválil zákon umožňujúci prepustiť z väzenia expremiérku Juliu Tymošenkovú bez súhlasu prezidenta; toho istého dňa väznicu v Charkove opustila.

Parlament začal zostavovanie prechodnej vlády; do čela ministerstva vnútra menoval Arsena Avakova - potom začalo vyšetrovanie asi 34 vysokých činiteľov rezortov pre podozrenie z podielu na útokoch proti demonštrantom.


23. februára

Nadobudla platnosť upravená ústava, podľa ktorej povinnosti hlavy štátu, ak chýba prezident, preberá predseda parlamentu; poslanci dočasne poverili výkonom prezidentskej funkcie Turčynova.

24. februára

Bol vydaný zatykač na Janukovyča kvôli hromadným vraždám civilistov v súvislosti so streľbou do účastníkov protivládnych protestov.

25. februára

Parlament prijal rezolúciu požadujúcu postaviť Janukovyča a jeho najbližších spolupracovníkov pred medzinárodný tribunál.

Začala kampaň pred prezidentskými voľbami; kandidatúru vzápätí ohlásil okrem iného boxerský šampión a opozičný líder Kličko.
 

26. februára

Na Janukovyča bol vydaný medzinárodný zatykač. Rada Euromajdanu (koordinačný orgán opozície) navrhla za premiéra Arsenije Jaceňuka a oznámila mená kandidátov na niektorých ministrov.

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil náhlu komplexnú previerku bojovej pohotovosti vojsk v západnom a centrálnom Rusku.
 

27. februára

Na budovách parlamentu a vlády ukrajinskej Krymskej autonómnej republiky boli vztýčené ruské vlajky. Miestny parlament zasadajúci pod dohľadom údajne proruských ozbrojencov schválil referendum o posilnenie autonómie Krymu na 25. mája, teda súbežne s predčasnými voľbami ukrajinského prezidenta. Novým šéfom krymskej vlády bol zvolený šéf združenia Ruská jednota Sergej Aksjonov.

Janukovyč vydal vyhlásenie, že sa stále považuje za prezidenta Ukrajiny a požiadal Rusko, aby zaručilo jeho bezpečnosť pred extrémistami.

Ukrajinský parlament schválil novú koaličnú vládu na čele s Jaceňukom.
 

28. februára

Ruskí ozbrojenci obsadili vojenské letisko Belbek pri Sevastopole na Kryme.

Janukovyč oznámil, že nebude žiadať o ruskú vojenskú intervenciu, lebo podľa neho v tejto situácii nie je riešením.

Úradujúci ukrajinský prezident Turčynov obvinil Rusko z otvorenej agresie. Moskva podľa neho uplatňuje scenár, ktorý predchádzal vojne s Gruzínskom.

Ukrajinský zástupca na mimoriadnom brífingu Bezpečnostnej rady OSN informoval o kríze na Kryme a obvinil Rusko z nelegálnych vojenských aktivít. Spojené štáty vyzvali Rusko, aby sa stiahlo z Krymu.

1. marca

Šéf autonómnej vlády na ukrajinskom Kryme Aksjonov oznámil, že prevzal kontrolu nad bezpečnostnými silami v oblasti. Zároveň požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina o pomoc.

Krymská vláda sa rozhodla urýchliť referendum o budúcnosti autonómnej oblasti - novým termínom je 30. marec.

Turčynov podpísal dekrét, ktorým označil za nelegálne vymenovanie nového proruského premiéra autonómneho Krymu Sergeja Aksjonova do funkcie.

Vladimir Putin požiadal parlament o povolenie využiť v Ukrajine ruských vojakov do normalizácie situácie v krajine. Ruská Rada federácie (horná komora parlamentu) v priamom televíznom prenose žiadosť jednohlasne schválila.

Ukrajina požiadala Spojené štáty a ďalšie kľúčové krajiny Bezpečnostnej rady OSN, aby pomohli ochrániť jej územnú celistvosť. Vicepremiér krymskej vlády oznámil, že prorusky orientovaná samospráva autonómie prevzala kontrolu nad ukrajinskými silovými štruktúrami.

Západ vyjadril nad situáciou okolo Ukrajiny znepokojenie a z mnohých krajín sa ozývajú výzvy, aby sa Rusko nesnažilo problémy riešiť vojenskou silou.

Putin telefonicky hovoril so svojím americkým náprotivkom Barackom Obamom o situácii na Ukrajine. Podľa Kremľa vyhlásil, že Rusko si vyhradzuje právo brániť svoje záujmy a záujmy rusky hovoriacich obyvateľov v prípade násilia na východe Ukrajiny či na Kryme.

2. marca

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil Rusko z vyhlásenia vojny. Krajina sa podľa neho nachádza na pokraji katastrofy. Kyjev vyhlásil mobilizáciu. Turčynov oznámil, že letecký priestor nad Ukrajinou bol uzavretý pre všetky necivilní lietadlá.

Veliteľ ukrajinského námorníctva Berezovskyj sa pridal na stranu proruského Krymu. Ukrajinská prokuratúra chce Berezovského súdiť za vlastizradu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu