Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Kisku majú vytiahnuť samovrahov kvôli pôžičkám: Je to bežná štatistika, tvrdí Kaliňák!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico sa podľa predsedu NOVA Daniela Lipšica neštíti zneužívať policajný zbor na predvolebnú kampaň. Ako povedal Lipšic dnes na tlačovej besede, z policajných krajských riaditeľstiev odišiel na okresy pokyn, aby policajti zistili, či pri samovraždách nebol motívom krach nebankových subjektov.

Okresné riaditeľstvá mali poskytnúť v priebehu jedného dňa informáciu, z čoho vyplýval uvedený motív samovraždy. Podľa Lipšica sa Fico neštíti zneužívať políciu, aby neprehral prezidentské voľby. Lipšic disponuje jedným takýmto pokynom.

Podľa predsedu NOVA dochádza v kampani k zneužitiu ľudských tragédií , čo je morbídne. „Mne je na zvracanie,“ vyhlásil. Fico sa podľa Lipšica bojí, že nevyhrá voľby, nebude mať prezidentskú imunitu a bude postavený pred súd.

Tlačová beseda Daniela Lipšica

„Také zneužitie policajného zboru nebolo ani za vlády Vladimíra Mečiara,“ povedal Lipšic. Podľa neho žiadanie informácií od polície je prejav zbabelosti.

Lipšic vidí spojenie medzi pokynom polície a kampaňou, pretože v mysliach ľudí nebankové subjekty splývajú. Preto sa obáva, že Fico tieto informácie zneužije v kampani. Lipšicovi je podozrivé, že polícia zbiera informácie v takom chvate. „Je tragédia, ak sa do kampane zapája štátny orgán, aby dával podklady jednému kandidátovi,“ dodal.

Kalinák odmieta zneužitie polície, údaje chcú vraj kvôli šmejdom

Minister vnútra Robert Kaliňák odmieta ako absurdné tvrdenia svojho predchodcu a poslanca Daniela Lipšica (nezaradený, NOVA), že minister zneužíva políciu, aby prezidentský kandidát a premiér Robert Fico neprehral voľby. „Ak takéto niečo hovorí poslanec, tak netuší, ako funguje polícia, alebo trafená hus zagágala,“ povedal Kaliňák. Lipšic dnes poukázal na list z policajných krajských riaditeľstiev, v ktorom odišiel na okresy pokyn, aby policajti zistili, či pri samovraždách nebol motívom krach nebankových subjektov. Prezidentský kandidát Andrej Kiska v minulosti vlastnil firmy, ktoré poskytovali splátkový systém pri kúpe tovaru. Kaliňák argumentuje, že v prípade spomínaného listu ide o bežné zisťovanie štatistických ukazovateľov, ktoré robievajú vždy k téme, ktorú práve aktuálne riešia – teraz sa zaoberajú aktivitami tzv. šmejdov. „Máme vlastne záujem zistiť, kde sa to vyvíja, takýchto štatistík si vyžadujeme k jednotlivým poradám krajských riaditeľov pravidelne veľa,“ dodal minister. Podľa neho zo získaných informácii by sa ani nemalo čo objaviť v prezidentskej kampani.

Kaliňák upozornil, že v období, za ktoré majú policajti dodať požadované informácie, bol človek, „o ktorom by tu mohla byť debata,“ mimo svojich pôvodných firiem. V spomínanom liste sa údajne pýtali na šmejdov a nebankové subjekty ako BMG, Horizont či Drukos. Policajti majú informáciu dodať prakticky za jeden deň, čo podľa Kaliňáka možno súvisí s tým, že asi majú krajskú poradu. „Takých mailov máte. Sú informácie, ktoré chceme do 24 hodín, do 48 hodín," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu