Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO prehliadka Starovekého Ríma: Takto to vyzeralo v meste, ktoré kedysi vládlo svetu

Takto nejako to v Ríme vyzeralo kedysi Zobraziť galériu (3)
Takto nejako to v Ríme vyzeralo kedysi (Zdroj: youtube/bernie frischer)

BLOOMINGTON - Počuli sme o ňom, učili sme sa o ňom a popritom všetkom sme si utvorili predstavu, ako to v Starovekom Ríme asi mohlo vyzerať. Teraz ju môžete porovnať s videom vyhotoveným na základe historických prameňov a archeologických vykopávok. Jedným slovom - nádhera.

Medzinárodný projekt Rome Reborn sa pokúša vytvoriť presný 3D digitálny model Starovekého Ríma, najväčšieho mesta v západnom svete až do devätnásteho storočia, kedy ho vystriedal Londýn. Ikonické monumenty ako Panteón či Koloseum boli už v minulosti zmapované celkom detailne, inak to už ale je s priestorom a stavbami v ich okolí. A práve tieto prázdne miesta sa snaží projekt zaplniť. 

VIDEO prehliadka Starovekého Ríma:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/bernie frischer)

Rome Reborn ukazuje, ako to asi vyzeralo počas prvého osídlenia na danom území v neskorej dobe bronzovej (okolo roku 1000 pred naším letopočtom), až po vyľudňovanie ríše v ranom stredoveku (550 nášho letopočtu). 

VIDEO prehliadka Starovekého Ríma:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/bernie frischer)

Tvorcovia projektu sa rozhodli, že najideálnejšou dobou pre modelovanie digitálnej podoby je rok 320 nášho letopočtu. "Rím vtedy dosiahol vrchol svojej populácie, začala práve prvá výstavba kresťanských kostolov. Z tohto obdobia taktiež pochádza väčšina stavieb, ktoré môžete v Ríme nájsť dnes, takže celková rekonštrukcia mesta je o to menej špekulatívna a o to viac realistická," vysvetlil profesor Bernard Frischer z Indiana University, ktorý projektu šéfuje. 

Viac o téme: Staroveký rímRímska ríša
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu