Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prelomový objav amerických vedcov: Plešatým mužom odzvonilo!

Hlava mladíka pred liečbou a po nej Zobraziť galériu (4)
Hlava mladíka pred liečbou a po nej (Zdroj: Foto: Yale University)

NEW HAVEN - Vedci z Yale University prišli na prelomový objav. Úplne holohlavému 25-ročnému mužovi nasadili liek na artritídu, aby mu narástli vytúžené vlasy. A podarilo sa. Mladík sa teší zo zlatej bujnej hrivy. Liek dokonca pomohol zmierniť jeho psoriázu a narástlo mu i ochlpenie na ostatných častiach tela.

Vedci použili liek tofacitinib citrát na nemenovanom 25-ročnom pacientovi, ktorý trpel autoimunitnou alopéciou, teda plešatosťou.  

Stal sa akoby zázrak, behom ôsmich mesiacov sa mladíkovi obnovila vlasová pokožka a fúzy, čo sa nestalo za sedem rokov.   

"Výsledky sú presne také, v aké sme dúfali," povedal Brett A. King, autor odborného článku, ktorý uverejnili v  časopise Journal of Investigative Dermatology. "To je obrovský krok vpred v liečbe pacientov s touto poruchou," doplnil.

Mladý muž okrem plešatosti trpí aj psoriázou. Jeho obe ochorenia zmiernil rovnaký liek. Vedci mu podávali tofacitinib, predávaný pod značkou Xeljanz, ktorý je oficiálne schválený pre liečbu autoimunitného ochorenia reumatoidnej artritídy.

Zábery zachytávajú muža, ktorý je úplne plešatý. Ďalší záber je vyhotovený počas a posledný po absolvovaní úspešnej liečby.

Prelomový objav amerických vedcov:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Yale University)

Prelomový objav amerických vedcov:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Yale University)

Prelomový objav amerických vedcov:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Yale University)

"Nie sú žiadne dobré možnosti pre dlhodobú liečbu alopécie," povedal King a dodal: "Vedci navrhli tento postup, ktorý by mohol fungovať a aj funguje.“   

Ako informuje denník Daily Mail, pacient dostával 10 mg lieku denne po dobu dvoch mesiacov a následne 15 mg za deň po dobu ďalších troch mesiacov. Na konci liečby, keď už mužovi narástli vlasy, vyvinulo sa u neho obočie, riasy a fúzy, rovnako aj ostatné ochlpenie na tele.   

Pacient povedal, že počas liečby necítil žiadne vedľajšie účinky a vedci na základe laboratórnych testov nespozorovali ani žiadne abnormality. King opisuje fungovanie lieku tak, že zastaví imunitný útok na vlasové folikuly. Odborníci tvrdia, že medikament pomáha aj pri liečbe niektorých prípadov psoriázy.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu