Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ekotopfilm Tour 2013 v Žiline sa začne už o 2 dni!

Žilinská prehliadka bude patriť aj hendikepovaným Zobraziť galériu (10)
Žilinská prehliadka bude patriť aj hendikepovaným (Zdroj: Ekotopfilm)

Cesty jubilejného 40. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm 2013 vedú do Žiliny! Už o dva dni sa návštevníci môžu tešiť na vybrané víťazné filmy, besedu so známym režisérom Štefanom Vaľom, špeciálnu premiéru filmu Pandorin sľub, ale aj na zaujímavý projekt Živé knižnice. Tento ročník nebudú chýbať ani besedy s Nadáciou Krajina harmónie a Organizáciou muskulárnych dystrofikov, ktoré sa venujú hendikepovaným. Toto všetko sa bude diať v Stanica Žilina-Záriečie.

To, že o kvalitné dokumentárne a prírodopisné filmy na Ekotopfilme nebude núdza, pozná už snáď každý. V rámci žilinskej prehliadky premietneme približne tridsať víťazných filmov, ktoré svoje ocenenie dostali počas bratislavskej prehliadky. Za zmienku stoja napríklad filmy Karbónová horúčka, Záchranári potravín, Plasty – Skutočná morská príšera, Keď vás delfíny prijmú medzi seba, ale aj film Klimatická zmena, príčiny a opatrenia, ktorý režíroval slovenský režisér Štefan Vaľo. Práve s ním bude v druhý deň festivalu (8.11.2013 o 19:00) beseda o spomínanom úžasnom filme. Špeciálnu premiéru fantastického filmu Pandorin sľub môžu diváci vzhliadnuť už v prvý večer festivalu (7.11.2013 o 20:00)

Do sprievodného programu Ekotopfilmu sa tento rok zapojili aj organizácie, ktorých prácu si veľmi vážime. Je to napríklad Nadácia krajina harmónie, ktorá sa zaoberá podporou začleňovania občanov s postihnutím v meste Žilina, ale aj Klub OMD Farfalletta Žilina (Organizácia muskulárnych dystrofikov), ktorá ponúka možnosti športového vyžitia pre ľudí s najťažšími formami zdravotného postihnutia, ktorí sú odkázaní na vozík. Pomocnú ruku zdravotne postihnutým podávajú aj Chránené dielne Žilina, ktorých cieľom je vytvoriť pracovné príležitosti pre občanov so zmenenou pracovnou schopnosťou a ťažším zdravotným postihnutím.

Ako je už na Ekotopfilme tradíciou, doobedie bude patriť žilinským žiakom a študentom základných a stredných škôl. Po premietaní ich bude čakať zaujímavý sprievodný program v podobe projektu Živé knižnice. „Mali ste niekedy príležitosť položiť priamu otázku bezdomovcovi, lesbičke, telesne postihnutým či Rómom? Potom je tu aj pre vás Živá knižnica – metóda odbúravania predsudkov a stereotypov, zoznamovania sa s novým pohľadom na veci okolo nás. Živé knižnice fungujú tak ako klasická knižnica – čitatelia prídu a požičajú si Knihu na limitovaný čas. Po prečítaní vrátia Knihu späť do knižnice. Ale je tu jeden rozdiel – Knihy v Živej knižnici sú ľudské bytosti a spoločne so samotnými čitateľmi vstupujú do kontaktu cez osobný dialóg. Sú reprezentantmi skupín, najčastejšie sa konfrontujúcich s určitými predsudkami a stereotypmi. Často sú oni samotní obeťou diskriminácie alebo sociálneho vylúčenia.“

Deti si budú môcť zmerať svoje sily aj v separovaní odpadu, budú súťažiť v hádzaní kockou a posúvaní plastového odpadu do cieľa a skladať puzzle znázorňujúce odpady z obalov (plast, sklo, papier, kov). Keďže Ekotopfilm v Žiline bude prebiehať aj v sobotu, od 8:30 do 12:00 budeme premietať projekcie detských filmov pre rodiny s deťmi. Vstup na všetky spomínané filmy je voľný.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu