Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Glváč o zlúčení tajných služieb: Máme ambíciu urobiť to už v januári 2013

Martin Glváč
Martin Glváč

BRATISLAVA - Tajné služby rezortu obrany Vojenské obranné spravodajstvo (VOS) a Vojenská spravodajská služba (VSS) by sa mohli zlúčiť už k januáru 2013.

"Budeme mať ambíciu urobiť to čo najrýchlejšie, pretože tieto zložky sú v katastrofálnom stave. Toto bude určite v Programovom vyhlásení vlády SR a ak nám to legislatíva umožní, tak máme ambíciu urobiť to čo najskôr, napríklad už v januári 2013," uviedol Martin Glváč, ktorý dnes prevezme vedenie Ministerstva obrany SR po premiérke Ivete Radičovej (SDKÚ-DS).
      
Tá viedla rezort obrany po kauze odpočúvania novinárov VOS a mimo službu postavila aj šéfa VSS Romana Mikulca. "Zlúčenie ušetrí prostriedky a bude to minimálne znovu služba, ktorá bude akceptovaná dovnútra aj navonok," uviedol na margo zlúčenia Glváč.
      
Okrem toho sa chce minister prioritne zaoberať aj obrannou stratégiou krajiny. Jej návrh mali pripravení exministri Jaroslav Baška (Smer-SD) v podobe Modelu 2020 aj Ľubomír Galko (SaS) ako Bielu knihu. Glváč chce budúce spôsobilosti armády už vo štvrtok (5. 4.) prebrať s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Petrom Vojtekom. "Povieme si všetky klady a zápory a urobíme spoločnú stratégiu, či už sa vrátime, alebo budeme pokračovať v Bielej knihe, alebo to bude strategický Model 2020... Myslím si, že treba prejsť namiesto analýz k činom," podčiarkol Glváč. Novú obrannú stratégiu by chcel pripraviť už v tomto roku.
      
Hoci nový minister chce hľadať nedostačujúce financie v rámci samotného rezortu, súčasne avizoval, že by sa šetrenie nemalo dotknúť sociálneho systému vojakov. Jednou z možných oblastí šetrenia je podľa neho civilná zložka ministerstva obrany. "Určite si viem predstaviť optimálnejšiu štruktúru. Samozrejme, nechcem ešte vynášať nejaké súdy, že sa niečo konkrétne zruší, ale pôjdeme aj týmto smerom a chcem požiadať ozbrojenú časť, aby aj oni hľadali rezervy," priblížil.
      
Nový šéf silového rezortu potvrdil, že jeho štátnym tajomníkom by sa mal s najväčšou pravdepodobnosťou stať veľvyslanec SR pri OSN a niekdajší veľvyslanec Slovenska pri NATO Miloš Koterec. Zároveň uviedol, že v súčasnosti nerozmýšľa nad tým, že by vymenil náčelníka Generálneho štábu Petra Vojteka. Ten do funkcie nastúpil v decembri 2011 po Ľubomírovi Bulíkovi.
      
Meno bratislavského krajského šéfa Smeru-SD Glváča sa po voľbách viackrát medializovalo v súvislosti s jeho údajným prepojením na zavraždeného bossa bratislavského podsvetia Jozefa Svobodu. Podľa Glváča však ide o informácie, ktoré vznikli nesprávnou mediálnou interpretáciou. "Ja som nepovedal, že sa s ním stretávam, ale že ho poznám a viem, kto to je," vysvetlil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu