Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Fico chce za šéfa SIS Valka: Radičová by mu nedala ani ministerstvo!

Ján Valko
Ján Valko

BRATISLAVA - Bývalý šéf štátnej Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (JAVYS) Ján Valko je najvážnejším kandidátom predsedu Smeru Roberta Fica na riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Vo svojom dnešnom vydaní o tom informuje denník Sme.

Podľa informácií Sme sa ním Valko stane, ak sa namiesto neho podarí nájsť náhradu na post ministra hospodárstva. Ako o možnom náhradníkovi na miesto ministra hospodárstva sa hovorí skôr o človeku z prostredia priemyselnej či bankovej sféry než o straníkovi.
      
"Je to človek, ktorý je v mojej hlave uložený tak, že je pripravený alternovať ešte jednu dôležitú funkciu," vravel Fico o Valkovi v piatok (30.3.).
      
Podľa Sme sa o Valkovi v Smere už dlhšie hovorí ako o človeku blízkom Ficovi. Pomôcť by mu mohlo aj to, že ako šéf JAVYS-u by už mal mať bezpečnostnú previerku na najvyšší stupeň utajenia a pracoval už aj s utajovanými skutočnosťami. Nového riaditeľa si však SIS musí preveriť ešte raz sama. Sme informuje, že Smer by sa mal rozhodnúť dnes alebo v najbližších dňoch.
      
Ficov prvý šéf SIS Jozef Magala už zrejme v hre nie je. Hlavným dôvodom je podľa Sme jeho vek – tento rok bude mať 69 rokov. Či zavážil aj prístup Magalovho vedenia SIS k vyšetrovaniu kauzy Gorila v časoch Ficovej vlády, nie je jasné.

Valka v súvislosti s jeho nomináciou za ministra hospodárstva ešte minulý týždeň kritizovala premiérka Iveta Radičová. Obvinila ho z podpisu nevýhodných sštátnych zákaziek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu