Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Voľby začnú podľa Budaja odstraňovanie kontrarevolúcie

Ján Budaj
Ján Budaj

BRATISLAVA – Blížiace sa parlamentné voľby začnú podľa lídra kandidátky Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska Jána Budaja proces odstraňovania kontrarevolúcie, ktorá sa dostala rôznymi chodníčkami do slovenského politického života.

„Také prvky ako je stranícka nomenklatúra, výlučne stranícka nomenklatúra v štátnej správe, ako je zneužívanie moci, ako je korupcia a klientelizmus v štátnej správe. To sú prvky, ktoré predsa november vyháňal. To sme zvonením vyháňali,“ konštatoval Budaj.

Na Slovensku sú podľa neho niektoré veci, ktoré sa vrátili z bývalého režimu a znečistili, alebo kontaminovali politický vývoj Slovenska. Ako povedal, zdá sa, že to funguje bez ohľadu na zafarbenie politickej strany. „Je to skôr otázka etiky v politike, ako otázka pravice, ľavice, modrých, červených. Jedna z hlavých požiadaviek novembra bolo oddelenie výkonných zložiek moci od politických strán. Prokuratúra, súdnictvo, oddelenie polície. Dnes vidíme, že samotné tieto zložky z politických dôvodov odpočúvajú, alebo rozpracovávajú politických konkurentov, a to vrátane premiérky. To je predsa očividný návrat pred november 89,“ vyhlásil Budaj. Tajné služby sa podľa neho postupne vracajú k tým metódam, ktoré mali vtedy a ich moc očividne narastá tak, že sa ich budú politici báť a to bol presne systém do r. 89.

Druhý taký typický systém pred r. 89 bola podľa Budaja stranícka nomenklatúra. „Do funkcií išli len ľudia, ktorých tam určila strana. Teraz tých strán síce máme o niečo viac, ale zdá sa, že stranícka nomenklatúra sa obnovila. Dnes sa tomu hovorí stranícke nominácie a s tým nepohnete. Zdá sa, že členstvo politických strán spočíva najmä na čakateľoch na stranícku nomináciu,“ povedal s tým, že tretím prvkom je korupcia. „Za bývalého režimu bola nepomerne menšia, hovorilo sa jej často rodinkárstvo. Bez úplatku ste nevybavili vecí, nezískali ste tovar, necestovali ste, atď. V oveľa obludnejšej forme to máme dnes. Koľkí ľudia nemôžu konkurovať v podnikaní, pretože tí podnikatelia, ktorí majú politickú protekciu, majú neuveriteľný náskok. Tento proces, alebo táto choroba mala zaniknúť po r. 98, ale je zlyhaním práve Mikuláša Dzurindu, ktorý vtedy nadobudol svoj vplyv a funkciu, že sa s tými praktikami nerozlúčil,“ dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu