Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Takto rozpútalo Grécko krízu v Európe: Klamstvá, podvody a nátlak!

Tu sa začala cesta Grécka do Zobraziť galériu (6)
Tu sa začala cesta Grécka do "pekla"

BRATISLAVA – Už zajtra sa stane slovenský parlament najsledovanejším miestom v Európe. Bude totiž hlasovať o tom, či Slovensko podporí záchranný balíček eurozóny pre Grécko a ďalšie krajiny, ktoré majú obrovské dlhy. Na internete sa objavilo video, ktoré ukazuje, ako súčasná kríza vznikla, kto za ňu môže a ako nám politici z Bruselu klamali do očí. Keďže ľudská pamäť je krátka, pozreli sme sa na to, ako to vlastne celé bolo.

Príbeh začína v roku 2001, keď v januári prijali Grécko do eurozóny. Už vtedy sa objavili obavy pred tým, že slabšie ekonomiky nebudú stíhať držať tempo s tými silnejšími. Naplno sa to prejavilo v roku 2004 po olympijských hrách v Grécku, ktoré zvýšili dlh takmer dvojnásobne. Nasledovala zmena vlády, ktorá priniesla vytriezvenie. Nová vláda totiž priznala, že ich štát pri prijatí eura podvádzal. Do Bruselu totiž posielal skreslené štatistické údaje o vývoji ekonomiky a deficitu.

Pravda o eurovale


Kým ostatné štáty ako Slovensko, museli splniť požiadavku deficitu pod 3 percentá HDP, Gréci v roku 2009 priznali, že ich dlh je až neuveriteľných 12,7 percenta, čo spustilo chaos na európskych trhoch. O problémoch v Európe informovali masovo aj v Spojených štátoch. Skynews  a CNN informovali o hroziacom bankrote.

Protesty v Grécku

Takto rozpútalo Grécko krízu
Zobraziť galériu (6)



Na videu, ktoré sa objavilo na internete je aj rozhovor s Jamesom Rogersom pre Bloomberg. Významný analytik tvrdil, že najlepším riešením je bankrot. „Nie, samozrejme nie, mali by sme nechať Grécko zbankrotovať. To by bolo dobré pre Euro, Grécko, všetkých,“ odpovedal na otázku, či by mala Európa pomôcť Grécko zachrániť. Po neoficiálnych správach o tom, že Gréci požiadajú o peniaze sa však všetci vrcholoví politici EÚ zásadne vyjadrovali, že je to klamstvo. „Grécka vláda nepožiadala o finančnú pomoc,“ vyhlásil prezident EÚ Herman Van Rompuy na spoločnom brífingu so šéfom Európskej komisie José Manuelom Barrosom.

Takto rozpútalo Grécko krízu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: YouTube)

Už o pár dní neskôr však ministri financií EÚ schválili záchranný balíček vo výške 30 miliárd eur. Ten sa mesiac nato, známy už ako Euroval 1, zvýšil na 750 miliárd eur. Americký kongresman Ron Paul sa pustil v televízii Foxnews do európskych politikov. „Všetko to robia horším. Európske banky povedali, že nebudú robiť zisk na dlhoch, ale teraz robia presný opak,“ reagoval. Iba pred pár dňami mu dali za pravdu aj štatistiky o súčasnom gréckom hospodárení. Podarilo sa totiž znížiť deficit iba na 8 percent,  plánovaných bolo 7. A navyše ešte požiadali o navýšenie budúcoročného plánovaného deficitu z 6,5 na 6,8 percent.

Na videu je ešte aj vyjadrenie premiérky Ivety Radičovej, ktorá v tom čase vylúčila akékoľvek ďalšie pôžičky, pretože by to podľa nej situáciu iba zhoršilo. Richard Sulík na záberoch sa pritom pýtal, ako je možné, že súčasná koalícia bola proti pôžičke štátu, ktorý mieril do krachu a teraz, keď už v tom krachu je, sú ostatní za.

Nadčasové slová jedného z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)



Pre prijatie novej meny musel každý štát splniť “konvergenčné kritéria“ určené zmluvou z Maastrichtu. Kritéria zahŕňajú 4 požiadavky.

  • Meny musia zostať v rámci hraníc určených z ERM aspoň po dva roky
  • Dlhodobé úrokové miery by nemali byť vyššie o viac než dva percentuálne body nad mierami tých troch členských krajín, ktoré majú najlepšie výsledky
  • Inflácia musí byť pod referenčnou hodnotou ( v rámci 3 rokov, ceny nesmú byť vyššie než 1,5 % od najlepšej ekonomiky )
  • Vládny dlh musí byť pod 60 % HDP (alebo musí smerovať k tomuto cieľu) a deficit rozpočtu musí byť pod 3 %.

Exkluzívny prieskum agentúry Polis priniesol denník Plus jeden deň. Tvrdí, že 44,8 % ľudí je za euroval, 36 % je proti, pričom oslovili 917 respondentov. Anketu k eurovalu sme pred troma týždňami urobili pre našich čitateľov aj na Topkách. 2210 hlasujúcich však rozhodlo úplne inak. Až 78 % čitateľov Topiek bolo proti podpore záchranného balíčka.


Na internete zároveň koluje vtip, ktorý Slováci prijímajú so smiechom cez slzy.


POZOR : - AKCIA - Adoptuj si Gréka !!!!!!
Teraz je jedinečná možnosť adoptovať si Gréka!!! IBA za 500 € !!!!
Bude robiť všetko za Teba, na čo nemáš čas:
- spať za Teba do 11:00,
- chodiť za Teba na kávu,
- dodržiavať obednú siestu a večer za Teba vysedávať v krčme.
My sme si adoptovali, konečne máme po starostiach,
...môžeme robiť od rána do večera...

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu