Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Záchranári: Polovicu obetí slovenských hôr tvoria Česi

VYSOKÉ TATRY - V minulom roku zahynulo v slovenských horách 26 návštevníkov. Presnú polovicu obetí slovenských hôr tvoria turisti z Českej republiky. Najtragickejšou udalosťou bol pád lavíny v Spálenom žľabe v Západných Tatrách, posledný deň minulého roka, kde bivakovalo osem českých turistov a horolezcov.

Sedem z nich lavína pochovala. Pád lavíny prežil len jeden z bivakujúcich Čechov. Západné Tatry sa v minulom roku stali osudnými celkovo až pre deväť českých návštevníkov. Ďalší traja zahynuli vo Vysokých Tatrách a jeden v Malej Fatre. Príčinu vidí riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga v tom, že práve Česi sa "pohybujú v exponovaných a rizikových terénoch za extrémnych situácií, ktorým sa väčšina návštevníkov z iných krajín vyhýba. V úrazovosti sa pritom českí návštevníci pohybujú až na treťom mieste za Slovákmi a Poliakmi.

V horách zahynulo v minulom roku aj deväť Slovákov. Štyria slovenskí návštevníci zahynuli vo Vysokých Tatrách, traja v Nízkych Tatrách a dvaja vo Veľkej Fatre. Slovenskí návštevníci hôr sa pritom na úrazovosti podieľajú až takmer 43 percentami. Vo Vysokých a Západných Tatrách tiež zahynuli traja Poliaci. Slovenské veľhory si vyžiadali aj jednu obeť z Maďarska.

V minulom roku zasahovali záchranári Horskej záchrannej služby v slovenských horách spolu 1 585 krát. Z toho 718 zásahov bolo priamo vo vysokohorskom teréne. Vo zvyšných prípadoch išlo o zásahy pri úrazoch na lyžiarskych svahoch. V minulom roku zaznamenali záchranári mierny nárast úrazovosti vo vysokohorskom teréne, ako aj celkový počet zásahov. Naopak, počet smrteľných úrazov bol v roku 2005 nižší ako v roku 2004, kedy v slovenských horách zahynulo 29 ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu