Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V areáli Imuny sa má vyrábať vakcína na pandemickú chrípku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V areáli farmaceutickej spoločnosti Imuna Pharm v Šarišských Michaľanoch má pribudnúť nový pavilón pre výrobu vakcíny na pandemickú chrípku za približne 15 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru predloženého na posúdenie vplyvu projektu na životné prostredie (EIA).

Na Slovensku sa v súčasnosti chrípkové vakcíny nevyrábajú, vakcíny proti vírusu A (H1N1) štát nakúpil v zahraničí.
    
Virologický pavilón vo vlastníctve štátu by mali začať stavať na jar 2011, s nábehom prevádzky sa uvažuje od polovice roka 2012. Vyrásť má v blízkosti skladu Správy štátnych hmotných rezerv, ktorý sa nachádza v areáli Imuny. Tá sa zaoberá výrobou liečiv vrátane antibiotík od roku 1953.
    
Na produkcii vakcíny by sa malo podieľať 44 ľudí. "Vzhľadom na skutočnosť, že sa jedná o sezónnu výrobu, budú výrobný proces zabezpečovať pracovníci Imuna Pharm, ktorí sú na túto prácu plne kvalifikovaní," píše sa v texte zámeru. Výrobná kapacita pavilónu by mala dosiahnuť päť miliónov dávok pandemickej očkovacej látky.
    
Slovensko pred časom nakupovalo vakcíny proti takzvanej prasacej chrípke v zahraničí. Na obstaranie milióna dávok s ročnou použiteľnosťou štát zaplatil 7,6 milióna eur. Podľa skorších informácií sa proti chrípke dalo zaočkovať iba malé percento dospelej populácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu