Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na východe začali očkovať 2000 zvierat proti antraxu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Na severe východného Slovenska v okrese Svidník sa dnes začalo očkovanie 2000 oviec a kráv proti antraxu. Očkovanie by malo v deviatich obciach potrvať do piatku. Na nákazu antraxom zomrelo v regióne v júli desať kráv. Dnes o tom informoval riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vo Svidníku Michal Zozuľák.

"Zaočkujeme 1400 oviec a 600 kráv vo viacerých chovoch, majitelia zvierat za očkovanie neplatia," uviedol Zozuľák. Náklady na očkovanie vrátane zakúpenia 4000 dávok očkovacej látky zo Španielska hradí Štátna veterinárna a potravinová správa. Výšku nákladov na akciu Zozuľák nespresnil.

Zvieratá očkujú miestni veterinári. Po šiestich mesiacoch podajú chovom druhú dávku. Veterinári zaočkujú zvieratá v obciach Soboš, Štefurov, Valkovce, Beňadikovce, Mlynárovce, Šarišský Štiavnik, Okrúhle a Radoma.

Antraxom alebo sneťou slezinnou sa začiatkom júla nakazili dva chovy v obciach Soboš a Štefurov. Postihnuté zvieratá pravdepodobne nakazili na pastvinách, kde v minulosti zahrabávali uhynutý dobytok. Časť veľmi odolných baktérií mohli na povrch vyplaviť nedávne povodne, poznamenal Zozuľák.

Sneť slezinná, ktorú spôsobuje baktéria bacillus anthracis, je zvyčajne smrteľná. Zo zvierat sa môže preniesť aj na človeka. V regióne preto naďalej platí zákaz konzumácie mäsa či mlieka a ďalších výrobkov z tamojších chovov. Preventívnej liečbe antibiotikami sa podrobujú aj ľudia, ktorí prichádzali so zvieratami do styku, dodal Zozuľák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu