Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Voda zaliala Kežmarok, evakuujú St. Ľubovňu

Zaplavené kežmarské Tesco Zobraziť galériu (15)
Zaplavené kežmarské Tesco

KEŽMAROK - Kritická situácia je v meste Kežmarok, kde sa vylial Ľubický potok. Pod vodou je časť sídliska Juh a Sever. Voda z rozvodnených miestnych potokov zaplavila aj časti obcí Vrbov, Slovenská Ves, Podhorany, Toporec, Huncovce a Veľká Lomnica, kde sa vyliala rieka Poprad.

"Je to strašné, voda sa valí z každej strany," označil situáciu riaditeľ Okresného riaditeľstva HaZZ v Kežmarku Erich Lauf. Situácia sa zhoršuje aj v okrese Poprad. S najväčšou pravdepodobnosťou bude od deviatej hodiny vyhlásená mimoriadna situácia na území celého Popradského okresu, informoval prednosta Obvodného úradu v Poprade Peter Šuca.

Pod vodou je časť hlavnej cesty v Poprade Matejovciach smerom na Kežmarok. Za mestom Poprad pri čistiarni odpadových vôd sa vyliala z koryta rieka Poprad a voda sa dostala až na hlavnú cestu I/67 do Kežmarku, informoval riaditeľ Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch. Cesta je však prejazdná. Popradskí hasiči mali počas noci 11 výjazdov, prevažne na odčerpávanie vody zo zaplavených pivníc rodinných domov nielen v meste Poprad, ale aj vo viacerých obciach okresu. Popradskí hasiči tiež pomáhali kežmarským hasičom pri likvidácii požiaru rodinného domu vo Veľkej Frankovej.

Rieka Poprad sa v okrese Stará Ľubovňa vyliala na viacerých miestach z koryta. V meste Stará Ľubovňa evakuujú ľudí z domov, ktoré zalial Poprad, informoval šéf krízového štábu okresu Stará Ľubovňa Peter Sokol. Evakuácia sa začala aj v obci Kolačkov, kde voda ohrozuje obyvateľov miestnej osady. V meste sa vylial potok Jakubianka. Poprad sa vylial aj v Podolínci. Krízový štáb okresu už požiadal o pomoc armádu a ministerstvo vnútra o vrtuľník. Obce Silín a časť obce Mníšek nad Popradom sú opäť odrezané od sveta. V obci Hniezdne je zaliata hlavná cesta. Krízový štáb zabezpečuje presun zamestnancov do Domova sociálnych služieb v Legnave, aby sa mal kto postarať o jeho klientov. V obci Lesnica, Hraničné a Kremná sa zosunula pôda na cestu.

Zlá situácia je aj v okrese Levoča. Najhoršia je situácia v meste Levoča, kde sa vylial z koryta miestny potok. Nebezpečná je situácia aj v obci Dravce, kde museli hasiči evakuovať jednu rodinu z rodinného domu.

Postihli záplavy alebo víchrice vaše mesto alebo obec? Boli ste pri tom a podarilo sa vám ich zachytiť unikátne okamihy? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu