Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rómovia odmietajú ísť do zdevastovaných bytov, ktoré sami zničili

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PREŠOV – Mesto Prešov má problémy nielen s neplatičmi v mestských bytoch, ale aj po tom, keď sa ich s ťažkosťami zbaví. Po mnohých neplatičoch ostávajú byty v dezolátnom stave, ktoré noví nájomcovia odmietajú prevziať. Najvypuklejšia situácia je na rómskom sídlisku Stará Tehelňa a v mestskej časti Solivar na ulici Pod hrádkom, kde je 17 prázdnych bytov.

Podľa vyjadrenia prednostu Mestského úradu v Prešove Jozefa Višňovského, hoci v radoch Rómov je veľký záujem o bývanie a radnica pravidelne pre tieto lokality robí žrebovanie uvoľnených nájomných bytov, do zdemolovaných bytov nechcú ísť ani Rómovia. Problémom sa budú zaoberať na najbližšom zastupiteľstve 28. apríla mestskí poslanci.

Mali by tiež prijať rozhodnutie, kde mesto postaví byty kontajnerového typu pre neprispôsobivých ľudí a neplatičov. Vlani mesto vynaložilo na opravy a údržby bytov 49 tis. €, v tejto položke prekročilo plánované výdavky o 7 000 €. Višnovský uviedol, že po neplatičoch treba často meniť kuchynské linky, podlahy aj kompletnú sanitu.

Pre samosprávu sú to nenávratne vynaložené investície, lebo od bývalých neplatičov mesto väčšinou nedokáže vymôcť ani dlh za nájomné. Nájomníci do novostavby na Starej Tehelni dostávali pôvodne trojročné zmluvy na bývanie. Po zlých skúsenostiach vlani v júli poslanci prijali nové všeobecne záväzné nariadenie o krátkodobom prenájme bytov na Starej Tehelni.

Predĺženie nájmu je možné na rok, maximálne na dva roky a to len v prípade platobnej disciplíny. Ak nie je vyrovnaný dlh, nájomník musí pristúpiť na splátkový kalendár a dohoda na bývanie sa mu predlžuje iba na tri mesiace. V prípade, že dlh nesplatí, príde o bývanie.

Týmto spôsobom sa nevytvárajú vysoké nedoplatky na nájomnom a s tým spojenými službami. Mesto ešte v máji 2007 zaviedlo aj inštitút osobitného príjemcu, ktorý rieši v súčasnosti 17 rodín. Ako informovala hovorkyňa mesta Iveta Adamová, mesto touto formou spravuje nielen dávky v hmotnej núdzi, ale aj rodinné prídavky.

"Vieme takto vytvoriť rozumný systém splácania dlhu bez toho, aby bola rodina existenčne ohrozená. Podľa potvrdenia odboru sociálnych služieb majú s týmto inštitútom vynikajúce skúsenosti, už niekoľkým rodinám takto zachránili strechu nad hlavou,“ skonštatovala Adamová. Doteraz sa touto formou podarilo mestu aj správcovi bytov vrátiť 50 600 €, v čom je nájomné, voda a poplatok za odpad. V niektorých rodinách sa podarilo vyrovnať aj nedoplatky za elektrinu a tým obnoviť jej dodávku do domácnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu