Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Po zrážke vlakov 3 mŕtvi, 15 zranených

Jedného ťažko zraneného previezol vrtuľník do košickej nemocnice Zobraziť galériu (13)
Jedného ťažko zraneného previezol vrtuľník do košickej nemocnice

BRATISLAVA - Najmenej traja ľudia zahynuli včera pri železničnom nešťastí na stanici v Spišskej Novej Vsi, kde do stojaceho osobného vlaku krátko predpoludním narazil rušeň. Štvrtý človek bojuje o život, vrtuľníkom ho previezli do košickej Fakultnej nemocnice.

Podľa jej hovorkyne Jaroslavy Oravcovej ide o mladého muža s ťažkými poraneniami. Má otvorené zlomeniny horných a dolných končatín. Včera mal podstúpiť operáciu. Ďalších 15 ľudí sa zranilo ľahko.

Potvrdil to Daniel Blaško z košického krajského riaditeľstva hasičov. Premávka na trati nebola prerušená. "Zatiaľ máme hlásených troch mŕtvych, ďalší človek je na hrane života," povedal Blaško. Záchranné práce na mieste stále pokračujú, do akcie nasadili aj vrtuľník.

Do nemocníc podľa Blaška previezli 13 ľudí s ľahkými zraneniami, ďalších dvoch ošetrili priamo na stanici. Na záchranných prácach sa zúčastňujú hasiči z Košického aj Prešovského kraja. Zranení sú v nemocniciach v Spišskej Novej Vsi, Levoči, Krompachoch a Košiciach.

Tragédia sa podľa hovorkyne železníc Martiny Pavlikovej stala krátko predpoludním. "Posledný vozeň osobného vlaku, ktorý premával na trati Poprad - Tatry - Košice, sa v dôsledku nárazu jednou osou vykoľajil," potvrdila Pavliková. V stojacom vozni podľa nej bolo desať cestujúcich; väčšina z nich sa údajne zranila ľahko, jeden či dvaja utrpeli ťažšie zranenia. "Všetci boli prevezení do nemocnice," dodala.

Všetky tri obete boli podľa Pavlikovej v elektrickom rušni, v ktorom sa pôvodne viezlo šesť ľudí. "Dvom sa podarilo včas vyskočiť a jeden ťažko zranený bol prevezený letecky do nemocnice," doplnila. Posádku rušňa tvorili podľa nej zamestnanci nákladného prepravcu Cargo Slovakia. Príčiny nehody nechcela komentovať, určí ich až vyšetrovanie. Tragickú haváriu podľa viacerých médií spôsobilo zlyhanie elektrodynamickej brzdy. Rušeň po predchádzajúcej oprave začal pri testovacej jazde namiesto brzdenia údajne zrýchľovať a stal sa tak neovládateľným.

Premávku na trati medzi Bratislavou a Košicami cez Žilinu a Spišskú Novú Ves nebola údajne zastavená, vlaky by mali premávať podľa cestovného poriadku. "Doprava z a do Spišskej Novej Vsi nebola prerušená, jazdí sa po inej koľaji," poznamenala Pavliková. Okolo miesta nehody je síce znížená traťová rýchlosť, meškania sa však cestujúci podľa nej nemusia obávať. Práve vlaky využívajú ľudia pred blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami na prepravu zo západu na východ krajiny, spojenia z Bratislavy do Košíc boli údajne niekoľko dní pred sviatkami takmer vypredané.

Osobný prepravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) preplatí cestujúcim škodu na zdraví, batožine či veciach, ktoré mali so sebou. "Spoločnosť je pripravená uhradiť škodu, ktorá vznikla zraneným cestujúcim, aj keď nie je vinníkom," vyhlásil generálny riaditeľ ZSSK Milan Chúpek.

Foto: SITA, Zdroj: en, ČTK, SITA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu