Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico ocenil svoj kabinet, opozícia vytkla nedostatky

Na stretnutí hodnotili činnosť vlády
Na stretnutí hodnotili činnosť vlády (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér a šéf najsilnejšej vládnej strany Smer-SD Robert Fico dnes pozitívne zhodnotil prácu svojho kabinetu počas uplynulých štyroch rokov.

Fico vyzdvihol napríklad boj proti finančnej a hospodárskej kríze, prijatie eura či vstup do schengenského priestoru; v práci členov vlády výraznejšie nedostatky nevidel. Pochvalu si premiér vyslúžil aj od šéfa parlamentu a spolustraníka Pavla Pašku a prezidenta Ivana Gašparoviča, na ktorého požiadavku vraj prácu vlády hodnotil. Opozičná SDKÚ-DS naopak vytkla Ficovej vláde viacero nesplnených sľubov.

Súčasný kabinet nastúpil po ôsmich rokoch pôsobenia pravicovej vlády, ktorý podľa premiéra uprednostňoval hodnoty individualizmu, privatizoval štátny majetok a prijímal rozhodnutia predovšetkým v prospech majetných občanov.

"Naša vláda sa rozhodla ísť kvalitatívnou zmenou, ktorú sme v programovom vyhlásení vyjadrili v podobe solidarity, silného moderného a sociálneho štátu, posilneniach kontrolných a regulačných funkcií štátu, zastavenia privatizácie, ekonomických a sociálnych rozhodnutí v prospech väčšiny a vyváženej zahraničnej politiky," vyhlásil Fico. Pochválil viaceré opatrenia ministerstiev, ktoré nedávno navštívil na kontrolných dňoch. Analytici tieto návštevy označili za súčasť predvolebnej kampane.

Slovensko v boji proti hospodárskej kríze podľa premiéra obstálo, jeho vláda vraj neohrozovala verejné financie a nezhoršovala sociálny štandard. Analytici pritom vládny kabinet dlhodobo kritizujú za to, že nedostatočne bojuje proti nezamestnanosti a neprijíma opatrenia na razantné znižovanie verejných výdavkov.

Podľa prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorého počas volieb hlavy štátu Smer-SD podporoval, vláda "až na maličkosti" naplnila svoj program. Vytkol jej však výmeny ministrov či problémy na niektorých úradoch.

Volebná líderka SDKÚ-DS Iveta Radičová pri hodnotení ocenila prijatie eura, vstup do Schengenu ale aj ponechanie väčšiny reforiem, ktoré prijal bývalý kabinet Mikuláša Dzurindu. "Súčasná vláda tým dovŕšila začatý proces integrácie Slovenska medzi moderné štáty Európy, ako suverénnej členskej krajiny Európskej únii a člena eurozóny," uviedla. Upozornila však, že vláda nepriniesla riešenia na stabilizáciu a podporu strednej vrstvy, nepribúdajú stabilné pracovné miesta, ani sa nezlepšilo postavenie učiteľov, žiakov či zdravotníkov.

Fico vyzdvihol aj stabilitu vládnej koalície, ktorú vytvoril so stranou ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara a SNS Jána Slotu. Najväčšiu koaličnú krízu vyvolali pred troma rokmi informácie o prevode pozemkov na Slovenskom pozemkovom fonde. Roztržka Smeru-SD a ĽS-HZDS takmer vyústila do rozpadu vládnej koalície, politici však problémy urovnali. SNS so Smerom-SD väčšie spory nemali, s ostrejšou reakciou národniari nevyšla ani vlani, keď im premiér odňal ministerstvo životného prostredia. Za najväčšiu aféru tohto volebného obdobia Fico považuje "pranie špinavých peňazí jednou z opozičných strán". Nezrovnalosti vo financovaní priznala SDKÚ-DS.

Podľa mimovládneho Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) vláda v súčasnosti neplní 65 percent zo svojich 112 sľubov. Inštitút sleduje plnenie sľubov z programového vyhlásenia aj z mediálnych vystúpení koaličných politikov. Aspoň čiastočne je podľa neho údajne splnených 35 percent prísľubov. Medzi nesplnenými záväzkami sú napríklad prísľuby budovania právneho štátu, zvyšovania transparentnosti či boja s korupciou. Napriek tomu dávajú prieskumu verejnej mienky strane Smer-SD veľké šance pokračovať vo vládnutí aj po parlamentných voľbách. Preferencie Ficovej strany sa pohybujú okolo 40 percent, opozícia zatiaľ výrazne zaostáva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu