Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Osem rokov starý prípad pochybenia lekárom, pôjde pred súd

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

TRENČÍN – Krajský súd v Trenčíne bude v utorok rozhodovať v prípade bývalého zástupcu primára gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia trenčianskej nemocnice Jána G. Pred ôsmimi rokmi údajne pochybil pri pôrode Jany K.

Podľa rozsudku Okresného súdu v Trenčíne tým spôsobil trvalé poškodenie mozgu jej syna, ktorý je úplne nevládny a odkázaný na pomoc iných. Súd mu udelil jednoročný podmienečný trest so skúšobnou lehotou na dva roky a dvojročný zákaz vykonávania lekárskej činnosti. Keďže sa lekár odvolal, prípad sa dostal pred krajský súd.

Ján G. sa podľa rozsudku okresného súdu snažil dieťa priviesť na svet prirodzenou cestou, pri pôrode však došlo k hypoxii a trvalému poškodeniu mozgu novorodenca. Znalci sa zhodli, že lekár mal dieťa priviesť na svet okamžitým cisárskym rezom. Doktor, ktorý je už na dôchodku, sa cíti nevinný. Pred súdom sa bránil, že nie je isté, či by sa okamžitým cisárskym rezom predišlo poškodeniu. Podľa vlastných slov sa snažil pôrod ukončiť najrýchlejšou možnou metódou.

Podobný prípad sa Jánovi G. už raz stal. Predvlani v januári bol právoplatne odsúdený za to, že tiež pred ôsmimi rokmi zavinil smrť novorodenca. Lekár podľa súdu zvolil nesprávny postup pri pôrode, pre ktorý o dva dni neskôr novorodenec zomrel. Ján G. vtedy dostal šesťmesačný trest odňatia slobody s jednoročnou podmienkou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu