Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pobodal manželku, vyviazol s podmienkou

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Trest 16 mesiacov odňatia slobody podmienečne vymeral dnes sudca Okresného súdu v Banskej Bystrici pre Romana Gürtlera (51) z Bystrice.

Uznal ho za vinného z prečinu ublíženia na zdraví manželke Ingrid. Zároveň mu uložil povinnosť absolvovať protialkoholické liečenie ambulantnou formou. Rozsudok je právoplatný, pretože prokurátorka ani Gürtler sa voči verdiktu neodvolali.

Gürtler zranil manželku dvomi bodnutiami kuchynským nožom v máji minulého roka. Zasiahol ju do podbrušia a do ľavého stehna, pričom zranenie na nohe bolo nebezpečné. Ak by zasiahol tepnu, bol by ohrozený život ženy. Bol vtedy opitý a na súde najprv tvrdil, že on nič nespravil a ak áno, tak sa na to nepamätá a nebolo to úmyselné. Povedal, že v ten deň spolu oslavovali dcérine narodeniny a boli v záhradnej reštaurácii. Po návrate si ľahol a prebral sa na plač a stonanie. Manželku našiel v chodbe bytu krvácajúcu. Privolal policajtov a záchranku a snažil sa jej zastaviť krvácanie. Jednou z jeho verzií bolo, že manželku napadli neznámi útočníci pri blízkej banke, kde si mala vyberať peniaze z bankomatu. Susedia, ktorí v tom čase boli pred bytovkou, však Ingrid nevideli krvácať. Ani policajti nenašli stopy krvi na chodníku, či schodoch do domu. Krvavé stopy boli iba v byte.

Manželka na súde opakovala, že Roman určite nemal úmysel jej ublížiť, nemal na to dôvod. Vylúčila, že zranenia si mohla spôsobiť sama. Tvrdila, že išlo o nešťastnú náhodu. Na podrobnosti vzniku zranení sa nepamätala a na otázky odpovedala vyhýbavo. Nakoniec jej sudca prečítal výpoveď z prípravného konania a pohrozil trestným stíhaním za krivú výpoveď. Pred vyšetrovateľom Ingrid totiž popísala podrobne ako sa skutok stal. Motív útoku sa nezistil v prípravnom konaní ani na súde.

Susedia potvrdili, že manželia sa medzi sebou občas hádali. Gürtler pripustil, že to mohlo byť pre peniaze. V ten deň však medzi nimi k hádke nedošlo a potvrdil to i maloletý syn. Ten priviedol otca z krčmy domov, potom sa hral na počítači a nevidel, kto matku bodol. Počul iba jej plač a potom ju videl krvácať. Na žiadosť otca vytočil číslo na policajtov.

Znalci u Gürtlera zistili závislosť na alkohole, preto mu súd uložil i ochranné protialkoholické liečenie ambulantnou formou.

Sudca poznamenal, že zvažoval prekvalifikovať počínanie Gürtlera na pokus ťažkej ujmy na zdraví, kde je trestná sadzba päť až dvanásť rokov odňatia slobody. Zranenie na nohe sa mohlo skončiť masívnym krvácaním, ak by nôž zasiahol tepnu. Sudca však akceptoval výpoveď Ingrid, ktorá vypovedala tak, aby neuškodila manželovi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu