Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Počet nezvestných v bani stúpol na 20!

Príbuzní nezvestných baníkov Zobraziť galériu (10)
Príbuzní nezvestných baníkov

HANDLOVÁ - Banským záchranárom sa podarilo dostať asi 200 metrov od predpokladaného epicentra výbuchu. Informoval o tom minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek s tým, že viditeľnosť sa zlepšila na zhruba 10 metrov, teplota je tam 28 stupňov Celzia a v ovzduší 16,2 percenta.

K šanciam na prežitie nezvestných baníkov sa minister aj generálny riaditeľ Hornonitrianskych baní Prievidza opätovne odmietli vyjadriť a zopakovali, že potrebujú ďalšie informácie. Prieskum robia dve čaty banských záchranárov – z Bane Cígeľ a z Veľkého Krtíša – posilnené záchranármi z Bane Handlová.

Pri postupe k miestu nehody si merajú parametre ovzdušia a takzvanú medzu výbušnosti. „Keby hrozilo nebezpečenstvo výbuchu, stiahnu sa,“ povedal Čičmanec. Či požiar, ktorý nezvestní baníci pôvodne likvidovali, ešte trvá, nevedel povedať.

Brífing premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka, avizovaný hneď po skončení brífingu, zrušili s tým, že situácia sa stále dynamicky vyvíja.

Počet nezvestných v bani v Handlovej, kde došlo dnes dopoludnia k výbuchu, stúpol na 20. Záchranári po nich naďalej pátrajú, informoval na tlačovej konferencii riaditeľ Hornonitrianskych baní Prievidza Peter Čičmanec. Podľa prvých informácií explózia uväznila pod zemou 18 ľudí, neskôr ich počet stúpol na 19, teraz ich počet upresnili na 20.

"Nešpekulujme,vydržme," uviedol na opakované otázky novinárov generálny riaditeľ Hornonitrianskych baní Prievidza Peter Čičmanec. Odvolal sa pritom na informácie záchranárov, ktoré by mal dostať neskôr. Záchranári podľa neho zasahujú v mimoriadne ťažkých podmienkach, kde je nulová viditeľnosť a teplota dosahuje 60-70 stupňov, pričom k miestu výbuchu sa dostali na 130 metrov.

Ako uviedol k nezvestným 19 pracovníkom, podieľali sa na likvidácii požiaru na mieste a blízkom okolí. Ďalší deviati, ktorí utrpeli zranenia, boli 150-200 metrov a zranila ich tlaková vlna po výbuchu, ku ktorému malo dôjsť v hĺbke 330 metrov.

Čičmanec nevedel povedať, čo spôsobilo výbuch, podľa neho mohlo ísť pravdepodobne o splodiny po nedokonalom horení, ako napríklad vodík a oxid uhoľnatý. Vedenie bane podľa neho zriadilo centrum na pomoc rodinným príslušníkom, podľa výpovedí novinárov však niektorí rodinní príslušníci ešte okolo 17 hodiny nemali na koho obrátiť so žiadosťou informácie.

Dosiaľ nezvestní baníci – 11 banských záchranárov a ôsmi civilní baníci – likvidovali požiar, ktorý bol zaznamenaný o 7:00 v časti Východnej šachty, kde sa skončila ťažba 17. júna, v hĺbke zhruba 330 metrov pod povrchom. Takéto situácie sú podľa Čičmanca bežné, majú ich štyri až päť aj viac do mesiaca, požiare vznikajú samovznietením.

Na tom istom mieste bol prvý požiar vo štvrtok v noci, v piatok ráno ho zlikvidovali, opätovne ho likvidovali v nedeľu ráno. Dnes približne o 9:30 došlo k výpadku telefonického spojenia a výpadku snímačov, ktoré indikujú stav banských plynov. Pravdepodobne vtedy došlo k výbuchu. Podľa Čičmanca v šachte nebol ani nie je metán, vybuchnúť mohli plyny vznikajúce pri nedokonalom horení. 

Podľa niektorých svedkov výbuch v podzemí východnej šachty mal mimoriadnu intenzitu a dym sa údajne vyvalil aj do niekoľko stovák metrov vzdialenej výdušnej šachty. Časť chodieb je vraj zatarasená, viacerí skúsení handlovskí baníci sa obávajú najhoršieho.

Do budovy vedenia Bane Handlová prišli popoludní viaceré manželky a rodinní príslušníci baníkov, ktorí zostali v podzemí. S napätím očakávajú informáciu od prieskumnej a záchrannej skupiny banských záchranárov, ktorí sa vydali na pomoc svojim kolegom.

"S 19 nezvestnými sa nám nepodarilo obnoviť kontakt," povedala TA3 Siváková. Bližšie podrobnosti zatiaľ neuviedla. Podľa televízie ráno nahlásili požiar vo východnej šachte bane. Na miesto vyrazili záchranári, po hodine sa však s nimi prerušil kontakt.

"Pravdepodobne došlo k výbuchu sekundárnych horľavých plynov následkom požiaru," povedala TA3 Siváková. Požiar sa zatiaľ nepodarilo uhasiť, banská šachta je vraj úplne zničená. V bojnickej nemocnici prijali deväť zranených ľudí. "Väčšinou išlo o ľahké zranenia hrudníka, hlavy a končatín, ktoré si nevyžiadali hospitalizáciu," povedal námestník riaditeľa bojnickej nemocnice Ján Belanský.

Všetci zranení boli ošetrení ambulantne. Belanský ubezpečil, že sú pripravení na príjem ďalších zranených. Pracovník dispečingu handlovských hasičov povedal, že požiar vypukol v podzemí. Na mieste podľa neho zasahovali banskí záchranári a hasičov z Handlovej zatiaľ nikto nekontaktoval.

Na miesto nešťastia vyrazil premiér Robert Fico. K Hornonitrianskym baniam patrí aj baňa v Novákoch, kde v roku 2006 pri závale prišli o život štyria ľudia. Ďalšie nešťastie v prievidzkom regióne sa stalo vo Vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch, kde predvlani zomrelo osem ľudí.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu