Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Neoficiálne: Smer 32,10 %, SDKÚ 16,98 %

BRATISLAVA - Víťazom volieb do Európskeho parlamentu sa stal Smer-SD premiéra Roberta Fica, ktorý získal 32,10 percenta hlasov, druhá skončila opozičná SDKÚ-DS so 16,98 percentami. Mandáty v EP si rozdelí všetkých šesť parlamentných strán. Vyplýva to z neoficiálnych definitívnych výsledkov hlasovania, ktoré poskytli dôveryhodné zdroje z prostredia štábov politických strán.

Voľby priniesli aj niekoľko prekvapení. Vládna SNS Jána Slotu so ziskom 5,55 percenta len tesne prekročila päťpercentnú hranicu na vstup do EP. Strana v uplynulých týždňoch čelila ostrej kritike médií pre Slotove majetkové pomery a jeho údajný vulgárny slovný útok na policajtku.

Zisk mandátu v Bruseli naopak unikol mimoparlamentnej strane Sloboda a solidarita bývalého daňového reformátora Richarda Sulíka, ktorú podporilo 4,71 percenta voličov.

Tretie miesto obsadila SMK (11,33 percenta) aj napriek vnútrostraníckym sporom medzi vedením Pála Csákyho a skupinou okolo bývalého lídra Bélu Bugára. Štvrté skončilo opozičné KDH (10,87 percenta), piata priečka patrí ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara (8,97 percenta). Oficiálne výsledky zverejní Ústredná volebná komisia až o 22:00.

Definitívne neoficiálne výsledky potvrdili aj skoršie informácie o rozdelení mandátov. Smer-SD bude reprezentovať v EP päť poslancov, tri opozičné strany SDKÚ-DS, SMK a KDH získali každá po dva mandáty a na menšie koaličné strany ĽS-HZDS a SNS vyšlo po jednom kresle. Vládna koalícia tak opozíciu v rozdelení mandátov porazila v pomere 7:6.

Smer-SD budú zastupovať Monika Beňová, Boris Zala, Vladimír Maňka, Monika Smolková a Katarína Neveďalová. Oproti predchádzajúcim voľbám si strana o dvoch poslancov polepšila. Najmenšia vládna strana ĽS-HZDS naopak dvoch reprezentantov stratila a v EP ju zastúpi len Sergej Kozlík. SNS, ktorá doteraz v EP nebola, bude reprezentovať Jaroslav Paška.

SDKÚ-DS a KDH oproti predchádzajúcim voľbám po jednom zástupcovi stratili, počet europoslancov za SMK sa nezmenil. V SDKÚ-DS uspel Peter Šťastný a Eduard Kukan, v KDH Anna Záborská a Miroslav Mikolášik, a v SMK Edit Bauer a Alajos Mészáros.

Zoznam zvolených europoslancov ovplyvnili aj preferenčné hlasy, ktorými mohli voliči uprednostniť dvoch nominantov strany, a zmeniť tak poradie na kandidátnej listine. Do EP sa tak nedostala jednotka kandidátky KDH Martin Fronc a dvojka Ján Hudacký, predbehli ich uchádzači z tretieho a štvrtého miesta. V SNS zas neuspel líder Dušan Švantner a namiesto neho pôjde do Bruselu Paška z druhého miesta na kandidátnej listine.

Slovenským voľbám do Európskeho parlamentu predchádzala kampaň, ktorej dominovali najmä napäté vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom. Vládna koalícia zvolala mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej v stredu odsúdila výroky maďarského opozičného politika Viktora Orbána. Ten vyhlásil, že eurovoľby rozhodnú aj o tom, koľko poslancov bude zastupovať Maďarov z "Karpatskej kotliny".

O hlasy ľudí bojovalo takmer dvesto uchádzačov na šestnástich kandidátnych listinách politických strán vrátane jednej koalície. Štvordňový kolotoč eurovolieb v 27 členských štátoch Európskej únie otvorili vo štvrtok hlasovaním v Británii a v Holandsku. Na dnes, teda posledný možný deň, si voľby nechalo 19 krajín únie.

V Európskom parlamente je prostredníctvom poslancov zastúpených zhruba 490 miliónov obyvateľov. Podieľajú sa na tvorbe spoločných právnych noriem či schvaľovaní únijného rozpočtu.

Výsledky volieb do EP prinesú aj niekoľko zmien v slovenskom zákonodarnom zbore. Jeho lavice opustia štyria noví slovenskí europoslanci - Zala, Smolková, Kukan a Paška. EP v novom zložení po prvý raz zasadne 14. až 16. júla. Po zmene pravidiel čaká na všetkých europoslancov rovnaký plat vo výške zhruba 7700 eur (približne 230.000 Sk). Pre zástupcov Slovenska to predstavuje výrazné zvýšenie, keďže doteraz poberali približne 4000 eur (120.000 Sk).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu