Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Dravce pri J. Bohuniciach niekto otrávil!

BRATISLAVA - Neslávnu prezývku "trojuholník smrti" dravých vtákov si vyslúžilo od ochranárov územie medzi obcami Voderady - Slovenská Nová ves - Majcichov, kde opakovane našli mŕtve dravce, naposledy otrávené jedom. O páchateľoch, ktorí trávením chránených zvierat porušujú zákon, hovoria ochranári len v náznakoch, lebo v ani jednom z doterajších prípadov neboli traviči usvedčení.

"Platí prezumpcia neviny, ale ja si myslím, že sú to ľudia, ktorým viac záleží na bežných druhoch zveri ako je bažant a zajac, než na chránených živočíchoch, " povedal predseda organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (ODnS) Jozef Chavko. Motívom by podľa Chavka mohla byť snaha o zvyšovanie stavov divej zveri. Ochranári žiadajú, aby ministerstvá životného prostredia, vnútra a pôdohospodárstva prípady trávenia dravcov efektívnejšie riešili.

Na margo rozmiestňovania jedovatých návnad povedal Jozef Vojtek z Ministerstva životného prostredia, že "pravdepodobne nejaký poľovník, ktorý sa zabudol v stredoveku, si myslí, že myšiaky sú schopné uloviť jarabicu alebo zajaca".

Posledný prípad sa stal nedávno pri Jaslovských Bohuniciach, kde našli 22 mŕtvych chránených dravcov na ploche jedného kilometra štvorcového a v ich blízkosti mäsové návnady s modro-fialovým sfarbením, typickým pre jed karbofuran. Medzi obeťami masakru boli štyri veľmi vzácne sokoly rárohy, šestnásť myšiakov lesných, jeden myšiak severský a jeden sokol myšiak. Podľa environmentálneho kriminalistu Mária Kerna z Prezídia PZ SR sa niekto pokúsil uhynuté dravce po otrávení ukryť. Lucia Deutschová z ODnS uviedla na tlačovej besede, že Štátny veterinárny ústav už predbežne potvrdil ochranárom otravu dravcov, i keď protokol o analýze vzoriek ešte nie je uzavretý.

Na otrávenie dravcov najčastejšie páchatelia používajú v súčasnosti už zakázaný jed karbofuran, zložku insekticídneho prípravku Furadan. Jed pôsobí na centrálnu nervovú sústavu, dravce umierajú v krutých bolestiach a kŕčoch.

Celkovo na Slovensku za posledných sedem rokov páchatelia otrávili alebo zastrelili šestnásť orlov kráľovských, čo je pätina ich populácie u nás. "Tá hrozba je tak veľká, že môže dôjsť k priamemu vyhynutiu niektorých mrchožravých druhov dravcov, ako je haja červená, haja tmavá, ale môže to veľmi vážne ovplyvniť populácie orlov," skonštatoval Chavko. Teraz pripravujú projekt, ktorým chcú zabezpečiť monitorovanie istých území a získať tak prehľad, prípadne aj dôkazy o travičoch dravcov.

Polícia chce podľa Kerna prispieť k riešeniu problému vzdelávaním policajtov na obvodných oddeleniach, aby vedeli, ako robiť obhliadky takýchto nálezov. Kern zároveň vyzýva ľudí, ktorí si všimnú podozrivé aktivity, napríklad rozmiestňovanie návnad v prírode, aby to oznámili polícii. Pôsobiť chcú aj preventívne, aby verejnosť presvedčili, že trávenie je škodlivé, drahé a často zbytočné. "Časť tých protiprávnych aktivít je vyslovene z nevedomosti, časť z neodôvodnenej nenávisti a niektoré aktivity sa dejú vyslovene z historického omylu," uviedol Kern.

"Navrhneme rozhovory so Slovenským poľovníckym zväzom na túto tému a pokúsime sa nájsť riešenie", povedal zástupca MŽP Vojtek. Ministerstvo by chcelo podľa jeho predstaviteľa Ladislava Ambróža oživiť aj myšlienku tzv. Environmentálnej polície, ktorá by sa zaoberala trestnou činnosťou vo voľnej krajine.

S trávením a strieľaním dravcov majú problémy aj v okolitých štátoch, najviac sa túto činnosť darí potláčať v Rakúsku. Tam každý prípad vyšetruje polícia spolu s ochranármi a poľovníckym zväzom. Tento rok policajti cvičia psy, ktoré budú vyhľadávať nebezpečné návnady.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu