Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kaliňák bude žiadať vysvetlenie kontrol linky do Hainburgu

Minister vnútra SR Robert Kaliňák
Minister vnútra SR Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister vnútra SR Robert Kaliňák protestuje proti kontrolám slovenských autobusov na území Rakúska.

"Ostro protestujeme proti kontrolám autobusov so slovenskými cestujúcimi zo strany rakúskej polície po zavedení pravidelnej linky Bratislava - Hainburg," uviedol dnes vo svojom stanovisku. Jeho rezort považuje konanie rakúskej polície za neadekvátne, necitlivé a v rozpore s myšlienkami schengenu. "Budeme žiadať vysvetlenie od rakúskeho ministerstva vnútra," uviedol.

Rakúski policajti kontrolovali minulú sobotu platnosť dokladov totožnosti u cestujúcich na novej linke autobusu 901 z Bratislavy do rakúskeho Hainburgu. Celá akcia sa začala krátko pred obedom, policajti pritom kontrolovali všetky autobusy na tejto linke, dokonca pri vstupe aj výstupe z krajiny. Všetci cestujúci museli pri kontrole vystúpiť z autobusov, kontroly trvali okolo 20 minút. Autobusy tak nestíhali jazdiť podľa grafikonu a cesta sa predlžovala z 20 na 40 minút.

Dopravný podnik Bratislava, ktorý v sobotu začal s prevádzkou linky, zvažuje, že požiada o pomoc slovenské veľvyslanectvo v Rakúsku, aby rakúska polícia vysvetlila dôvod svojho sobotňajšieho počínania. Podľa predsedu predstavenstva DPB Branislava Zahradníka má síce rakúska polícia aj v súčasnosti právo kontroly, jej sobotňajšie konanie však považuje sa šikanózne. Preto dopravný podnik upozorňuje cestujúcich na linke 901 z hlavného mesta do rakúskeho Hainburgu, aby si nezabudli platné doklady totožnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu