Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vo vysokohorskom teréne veľké lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Vo vysokohorskom teréne Tatier sa vytvorilo veľké lavínové nebezpečenstvo, t.j. štvrtý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, vo Fatrách zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. tretí stupeň z medzinárodnej stupnice.

Snehová pokrývka je vplyvom nízkych teplôt a silného vetra stále na väčšine lavínových svahov len slabo spevnená. Veľká pravdepodobnosť uvoľnenia lavín je už pri malom mechanickom zaťažení.

Predpokladá sa zvýšený samovoľný výskyt stredných a veľkých lavín. Možnosti túr sú veľmi obmedzené. Horská záchranná služba odporúča pohyb len na zabezpečených a vyznačených lyžiarskych tratiach. V nedeľu sa predpokladá pri ďalšom snežení a silnom vetre 4. stupeň, t.j. veľké lavínové nebezpečenstvo.

Dnes ráno na hrebeňoch hôr bolo zamračené, snežilo a miestami bola hmla. Teplota vzduchu sa pohybovala od -18°C do -4°C. Na hrebeňoch hôr fúkal prudký prevažne severný vietor s rýchlosťou do 65 km/h., v Nízkych Tatrách bola víchrica s rýchlosťou do 85 km/hod. V nárazoch vietor dosahoval rýchlosť viac ako 100 km/hod.

Za posledných 24 hodín pripadlo od päť do 30 cm nového snehu. Za poslednú periódu sneženia pripadlo v najvyšších polohách Tatier do 70 cm nového snehu. Vo vnútri snehovej pokrývky sa stále nachádzajú zradné hranatozrnné formy snehu.

Nový sneh je slabo zviazaný s tvrdým podkladom, preto ho silný vietor neustále previeva. Hrebene a chrbty sú vyfúkané. Na svahoch a v žľaboch sa nachádzajú nestabilné snehové útvary - dosky, vankúše a preveje!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu