Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Oheň v ENO odstavil 2 bloky, nasadili rezervy

BRARTISLAVA/NOVÁKY - Po požiari na prepravníkovom páse na uhlie v noci na dnes odstavili prvý a druhý blok tepelnej elektrárne v Novákoch (ENO). Potvrdil hovorca Slovenských elektrární (SE) Juraj Kopřiva. Upozornil, že napriek požiaru SE nepristúpia k zmene dodávok elektriny alebo tepla. Podľa ministerstva hospodárstva však nehoda ohrozila stabilitu prenosovej sústavy v krajine a hrozí výpadok dodávok elektriny. Rozvodnú sieť už skôr poznačil zastavený prísun plynu z Ruska.

"Zo strany SE nedošlo a ani nedôjde k zmene dodávok elektriny alebo tepla. Dodáme všetko v tom rozsahu, aký bol dohodnutý so Slovenskou elektrizačnou prenosovou sústavou. Po odstávke prvého a druhého bloku boli nasadené v rovnakom výkone rezervné zdroje," poznamenal Kopřiva. Dva 110 megawattové bloky Slovenské elektrárne a. s. podľa neho nahradili. Priamo v ENO spustili štvrtý 110 MW blok, ktorý bol v zálohe a ďalší rovnako kapacitný blok dali do prevádzky v elektrárni Vojany. 

Energetický dispečing vydal podľa médií pokyn na zapojenie ďalších blokov tejto elektrárne, ktorá sa nachádza v Zemianskych Kostoľanoch, ako aj v elektrárni Vojany. ENO tvoria dve elektrárne s celkovým výkonom 518 megawattov.

Kopřiva zatiaľ nechcel špekulovať, kedy by odstavené bloky mohli znovu spustiť do prevádzky. Príčiny požiaru, ktorý sa už podarilo uhasiť, sa zatiaľ podľa neho vyšetrujú. Hovorca nespresnil ani výšku škôd, ku ktorým pri nehode došlo. Upozornil však, že pri požiari sa nikto nezranil.

Po nedávnom zastavení prísunu plynu z Ruska vláda v sobotu rozhodla o opätovnom naštartovaní druhého bloku jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach.

Požiar vypukol okolo štvrtej hodiny ráno na dopravných pásoch. Zasahovali hasiči z ENO,na pomoc im prišli aj jednotky zo susedného podniku NChZ Nováky a z Prievidze. Kvôli veľkému zadymeniu museli zasahovať v kyslíkových dýchacích prístrojoch. Zásah bol účinný, hasiči zabránili rozšíreniu požiaru na zásobníky uhlia a nafty, ktorú energetici používajú pri zapaľovaní kotla. Požiar lokalizovali ho približne za dva a pol hodiny.

"Sme na pokraji blackoutu (úplny výpadok elektrickej energie-pozn.red.)," povedal Jahnátek. Podľa neho požiar prvého a druhého bloku v Novákoch a zastavenie dodávok zemného plynu z Ruskej federácie ohrozili stabilitu slovenskej elektrickej prenosovej sústavy a prenosových sústav v okolitých krajinách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu