Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Trenčíne po augustovej kalamite odstraňujú lužný les

TRENČÍN – Od veternej kalamity v Trenčíne uplynuli dva mesiace a pilčíci najatí Povodím Váhu odstraňujú následky kalamity v lužnom lese na pravom brehu rieky pri areáli trenčianskej Ozety. Vietor v auguste pováľal alebo značne poškodil takmer polovicu stromov, ktoré v súčasnosti odstraňujú.

Podľa ochranárov by sa však mal les ponechať bez zásahu človeka, aby sa o kalamitu postarala príroda. "Víchrica nebola tragédia, ale šanca mať uprostred Trenčína malý poloprírodný prales, ekoturistickú atrakciu. Intenzita rúbania v meste je po kalamite nad potrebnú mieru.

Obávam sa, že sa využíva táto príležitosť a rúbe sa, čo sa dá, aby sa uvoľnili niektoré developersky využiteľné pozemky," povedal Radovan Jambor zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti BirdLife Slovensko. Spoločnosť plánovala na budúcu jar zistiť, aké má veterná kalamita v lužnom lese účinky na vtáky.

"Toho sa ale už nedočkáme," dodal. V Trenčíne a okolí poškodil silný vietor stovky stromov, viaceré z nich pilčíci odstránili. Lužný les sa nachádza v záplavovej zóne medzi hrádzou a Váhom, patrí Slovenskému vodohospodárskemu podniku (SVP) . Podľa Jany Markovej z kancelárie trenčianskeho primátora SVP v tomto prípade na odstránenie následkov kalamity nepotreboval povolenie.

To potvrdila aj prednostka Obvodného úradu životného prostredia v Trenčíne Helena Rosinová. Povodie Váhu tvrdí, že popadané a poškodené stromy musí odstrániť a priestor vyčistiť. "Tak isto, ako sme stromy odstránili aj na Ostrove. V prípade veľkej vody by obrovské stromy mohla voda zobrať a poškodili by hať. Robíme to z bezpečnostných dôvodov," povedal Július Pavlech z Piešťanského závodu SVP. Jambor pripomína, že mimoriadnu situáciu po víchrici už mesto odvolalo, preto by sa podľa jeho názoru mal každý výrub posudzovať prísnejšie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu