Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Siderit Nižná Slaná zastavil výrobu

NIŽNÁ SLANÁ – Takmer 600 živiteľov rodín, zamestnaných v poslednej železorudnej bani na Slovensku, môže prísť o prácu. Siderit Nižná Slaná musel zastaviť výrobu. Bez dodávok plynu totiž nemôže fungovať baňa ani úpravarenský komplex podniku. Vedenie spoločnosti rokuje o záchrane s Ministerstvom hospodárstva, no zatiaľ neúspešne.

„Kedysi platilo: ja som baník, kto je viac? Dnes? Zametajú s nami, ako s handrami,“ tvrdí 51-ročný Milan, zamestnanec podniku, ktorý v Nižnej Slanej fáral do podzemia 14 rokov. „Vraj sa výroba obnoví, no tu tomu už neverí nikto.“ SPP odstavil v Siderite najprv dodávky plynu do pecí v úpravni. Tie sú staré a spotrebuvávajú veľa energie. Keď však podnik nedokázal zaplatiť ani časť z vyše 200 miliónového dlhu, bez plynu zostala aj baňa. „Kolegovia, ktorí ešte mali nevyčerpanú dovolenku, sú doma,“ tvrdí predseda závodného výboru Odborového zväzu pracovníkov baní, geológie a naftového priemyslu Ján Vilím. Zvyšným dali náhradnú prácu, ktorá ale nemá nič spoločného s ťažbou ani spracovaním železnej rudy. „Mnohí ešte veria, že všetko bude napokon v poriadku,“ tvrdí odborársky predák.

Verí v to zrejme aj konateľ Sideritu Vjačeslav Semenov. Komunikáciu s médiami obmedzil na vetu „všetko mám pod kontrolou,“ a snaží sa zlú situáciu za každú cenu zvrátiť. Pri rokovaniach s Ministerstvom hospodárstva mu dokonca údajne prišli pomôcť majitelia firmy z Kyjeva. Zatiaľ však s ministerskými úradníkmi k dohode nedospeli.

Vláda už Sideritu pomohla. Napriek kritike z podnikateľského prostredia podniku vlani schválila vyše 180 miliónovú dotáciu na výmenu energeticky nenásytných technológií za úspornejšie. Podmienkou však bolo, že Siderit načrie aj do vlastných zdrojov. Namiesto toho však podnik požiadal o zdvojnásobenie štátnej dotácie, čo ministerstvo hospodárstva zmietlo zo stola. O osude Sideritu by sa malo rozhodnúť už nasledujúci týždeň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu