Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Stovky Pezinčanov opäť vyšli do ulíc protestovať proti skládke

PEZINOK - Stovky Pezinčanov opäť demonštrovali proti plánom postaviť veľkú skládku odpadov neďaleko historického centra ich mesta.

Aktivisti chcú protestmi zvrátiť nedávne rozhodnutie inšpekcie životného prostredia, ktorá vybudovanie skládky povolila napriek dlhodobému odporu obyvateľov vinárskeho mesta pod Malými Karpatmi. Pezinčania proti skládke demonštrovali už viackrát, a to aj pred Úradom vlády.

Organizátori pri zvolávaní akcie vyhlasovali, že ide o jednu z posledných možností, ako zastaviť budovanie skládky. "Demonštrácia by mala byť posolstvom toho, že Pezinčania očakávajú, že orgány verejnej moci budú chrániť občanov a zákon. Snažíme sa o zvrátenie stavu zákonnými prostriedkami v čase, keď je to ešte reálne," povedal zástupca občianskej iniciatívy Skládka nepatrí do mesta Jaroslav Pavlovič.

Spor o vybudovanie skládky odpadu pre Bratislavský kraj niekoľko stoviek metrov od pezinského centra sa už dávnejšie stal aj témou veľkej politiky. Aktivisti napríklad upozorňovali, že skládka sa môže stavať aj vďaka rozhodnutiu Krajského stavebného úradu v Bratislave, ktorý riadi nominant vládneho Smeru-SD Ján Man mladší. Ten je zároveň vlastníkom pozemkov pod plánovaným smetiskom. Aktivistov dnes prišli do Pezinka opäť podporiť viacerí poslanci opozičnej SDKÚ-DS.

"Pozvali sme vás, aby sme čelili obrovskej krivde, ktorá sa na nás pácha," prihovoril sa účastníkom demonštrácie Pavlovič. Organizátori protestu na zhromaždení dnes tiež zbierali podpisy pod výzvu premiérovi Robertovi Ficovi a tiež pod petíciu proti skládke, ktorú chcú doručiť Európskemu parlamentu.

Odporcovia skládky tvrdia, že napriek platnému rozhodnutiu inšpekcie môže ešte stavbu zakázať ministerstvo životného prostredia. "Vláda berie na vedomie občianske protesty proti zriadeniu danej skládky. Vidíme tu jeden problém, a to je neustála snaha vtiahnuť vládu do rozhodnutí, na ktoré nemá kompetencie," vyhlásil dnes po rokovaní vlády minister životného prostredia Ján Chrbet.

Aktivisti voči rozhodnutiu o skládke už podali aj žalobu na Krajský súd v Bratislave. Od súdu tiež žiadajú, aby ešte pred konečným verdiktom vydal predbežné opatrenie, ktoré by práce na skládke pozastavilo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu