Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Posledná bosorka pod Tatrami: Vyháňa z duší zlých duchov

Žeravými uhlíkmi s voskom začína seansu. Zobraziť galériu (3)
Žeravými uhlíkmi s voskom začína seansu. (Zdroj: Nový Čas)

HALIGOVCE - Vysoko pod Haligovskými skalami v lese na Zamagurí stojí osamelá chatrč, v ktorej býva zrejme posledná bosorka pod Tatrami. Odvtedy, ako Hanke Jendruščákovej (79) pred 20 rokmi umrel muž, žije v drevenici sama ako prst. Na okolí je známa tým, že vyháňa z duší zlých duchov, ktorí ľuďom „porobili“.

K opustenej drevenici pod Haligovskými skalami je problém sa dostať aj zdravému človeku. Pani Hanka býva v chatrči na kopci od narodenia. Posledné roky už neschádza do dediny, pre svoj vek si nevládze ani nabrať vody zo studne. Spolieha sa na návštevníkov, ktorí u nej hľadajú pomoc. Keď jej pred 20 rokmi umrel muž, začali k nej chodiť ľudia z okolia. Verili, že z ich tela i duše dokáže vyhnať všetko zlé.

„Keď vám niekto nepraje, môže vám škaredo porobiť, vženie do vás zlého ducha. Na vyháňanie negatívnych vplyvov mám tajomstvo,“ prezrádza čarodejnica, známa na celom Zamagurí. Naberie do lopatky žeravé uhlíky z pece, posype zvláštnym voskom a prikáže sa vyzuť. Potom krúži lopatkou s dymiacimi uhlíkmi pod nohami a rukami. „Musíte sa toho aj nadýchať, aby ste to cítili po celom tele,“ opakuje. Posvätnou sviečkou hladí vašu pokožku a svätená voda z fľaše má očistu dokončiť. Počas vyháňania zlých vplyvov rozpovie, čoho sa máte vyvarovať a čo vám môže v budúcnosti hroziť.

Na revanš chce nevládna žena len porúbať drevo, nanosiť vody zo studne, kúpiť chlieb alebo ovocie. Najviac sa však poteší fľaške rumu či pivka. „Som tu sama, dcéra a vnúčence sem už nechodia. Bojím sa zlých ľudí,“ vzdychla si starká, ktorej spoločnosť a strážnu službu robí päť lenivých a večne hladných chlpáčov.

Babka-čarodejka posledné roky neopúšťa svoju chalupu.
Posledná bosorka pod Tatrami:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Nový Čas)


Hanka Jendruščáková z Haligoviec žije osamelo, v lese pod skalou.
Posledná bosorka pod Tatrami:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Nový Čas)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu