Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sexuálny harašment: Môžete skončiť na súde!

(Zdroj: Nový Čas)

BANSKÁ BYSTRICA - Obchytkávanie, oplzlé vtipy, nemiestne poznámky či ponižovanie. Bežný jav na našich pracoviskách. No teraz je tomu koniec. Aj zdanlivo nemiestny žartík na adresu kolegyne môže byť chápaný ako sexuálne obťažovanie.

Umožňuje to schválená novela antidiskriminačného zákona, ktorá začne platiť v apríli a na Slovensku po prvýkrát zadáva termín sexuálny harašment. Obete sa proti nemu môžu brániť na súde a od páchateľov vysúdiť nemalé peniaze.

„Slovenské ženy majú konečne istotu, že proti sexuálnemu obťažovaniu sa môžu brániť súdne, majú totiž oporu v zákone,“ s optimizmom hovorí právnička združenia Občan a demokracia Jana Debrecéniová. Podľa nej dochádza najčastejšie k sexuálnemu obťažovaniu žien na pracoviskách, v školách alebo v lekárskom prostredí.

Obťažovaním sú podľa právničky nechcené fyzické kontakty, napríklad chytanie za zadok alebo nepríjemné objatia. Na súde sa možno brániť aj vtedy, ak žene prekážajú nepríjemné poznámky či posmešky o jej vzhľade, prípadne o váhe.

V súdnej miestnosti za sexuálny harašment môžete skončiť aj vtedy, ak radi rozprávate vtipy so sexuálnym nábojom, alebo máte rôzne nemiestne poznámky, prípadne máte vulgárnu plochu na monitore vášho počítača. „Patria sem aj obscénne gestá alebo vylepovanie obscénnych plagátov,“ dodáva Debrecéniová.

V prípade sexuálneho harašmentu môže byť trestom pre „páchateľa“ verejné ospravedlnenie, alebo zaplatenie finančnej ujmy, ktorá obeti jeho konaním vznikla.

Podľa odborníkov však tú posudzujú súdy veľmi individuálne. Môže to byť 5-tisíc Sk (152 €), ale aj pol milióna (15 200 €). Záleží na obeti, dôkazoch, ako aj na ujme, ktorá obeti vznikla. „Sexuálne obťažovanie považujeme za obrovský problém. Je to vlastne narušenie ľudských práv a obeti môže spôsobiť veľké psychické problémy,“ dodáva Jana Debrecéniová.

Sexuálne obťažovanie môže viesť k znásilneniu a to už je považované za závažný trestný čin, za ktorý hrozí niekoľkoročná basa.

Čo vám hrozí:
  •  Obchytkávanie
  • 10 000 Sk (304 €)*
  •  Sexuálne poznámky
  • 5 000 Sk (152 €)*
  •  Sexuálne posmešky
  • 5 000 Sk (152 €)*
  •  Pozeranie do výstrihu
  • 1 000 Sk (30 €)*
  •  Gestá
  • 1 000 Sk (30 €)*
  •  Oplzlé vtipy
  • ospravedlnenie*
  •  Oplzlé fotografie na pracovnej ploche monitora
  • ospravedlnenie*

    * Sumy sú odhadom Nového Času, výška sankcie závisí od psychickej ujmy obete.

    AKO OBŤAŽOVANIE DEFINUJE ZÁKON

    Podľa novely antidiskriminačného zákona, ktorú schválili poslanci NR SR, je sexuálne obťažovanie: „Verbálne, neverbálne alebo fyzické správanie sexuálnej povahy, ktorého úmyslom alebo následkom je narušenie dôstojnosti osoby a ktoré vytvára zastrašujúce, ponižujúce, zneucťujúce alebo urážlivé prostredie.“ Obete - najčastejšie ženy - sa proti takémuto správaniu môžu brániť na súde.

    A ČO VYZÝVAVÉ OBLEČENIE?

    V prípade, že sa ženy do práce alebo školy obliekajú vyzývavo, pravdepodobne nejde o sexuálny harašment. „Nie je to sexuálne obťažovanie, skôr je to slobodná voľba ženy obliecť sa podľa svojho vkusu. Nie je to ani provokácia. Muži si toto oblečenie sexualizujú,“ myslí si Jana Debrecéniová. Ak by sa muži aj snažili niečo také napadnúť na súde ako sexuálny harašment, museli by dokázať, akú ujmu im vyzývavé oblečenie ženy spôsobilo.
    Nahlásiť chybu

    Odporúčame

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Stream naživo

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Celý program

    Ďalšie zo Zoznamu