Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

ÚPN neumožnil odvysielať film, na ktorom hajloval biskup

Ústav pamäti národa
Ústav pamäti národa

BRATISLAVA - Česká televízia (ČT) nemohla odvysielať dokumentárny film, na ktorom pravdepodobne biskup z čias vojnového slovenského štátu Ján Vojtaššák zdravil nacistickým pozdravom. ČT to neumožnil slovenský Ústav pamäti národa (ÚPN), kde dokument vznikol.

Napísal to dnes denník Sme. ÚPN sa však bránil, že biskupovo "hajlovanie" nebolo dôvodom, prečo ČT nezískala povolenie dokument použiť.

Bývalý spišský biskup Vojtaššák patrí k známym postavám slovenskej histórie. Viacerí zástupcovia rímskokatolíckej cirkvi sa usilujú o jeho blahorečenie a poukazujú na to, že Vojtaššák za komunizmu pre svoje názory dlhé roky trpel vo väzení. Blahorečenie však komplikuje práve sporná biskupova minulosť za druhej svetovej vojny. Vtedy bol podpredsedom vysokého štátneho orgánu Štátnej rady, ktorej sa vyčítajú antisemitské opatrenia za slovenského štátu.

Dokumentárny film pripravila režisérka Kristína Vlachová, ktorá neskôr z ÚPN odišla. Film s názvom Cesty nádeje sa venuje najmä záchrane židov z východoslovenských Medzilaboriec. Česká televízia ho podľa Sme chcela odvysielať minulý týždeň. Na zábere je vidieť, ako biskup nasnímaný z profilu zdraví zdvihnutou pravou rukou vtedajšieho slovenského prezidenta Jozefa Tisa. Biskup sa na dokumente objavil bez popisku s jeho menom, zástupca židovskej náboženskej obce a bývalý zamestnanec ÚPN však Sme potvrdili, že ide práve o Vojtaššáka.

ÚPN tvrdil, že sa mu nepodarilo včas získať autorské práva od Krátkeho filmu Praha a Slovenského filmového ústavu, ktorých zábery boli vo filme použité. "Situáciu riešime," povedal podpredseda správnej rady ÚPN Ján Ondriaš. Obviňoval aj Vlachovú, že po jej odchode sa zistili viaceré nedostatky "v oblasti administratívy i samotnej tvorby dokumentárnych filmov".

Bývalý šéf sekcie dokumentácie ÚPN Miroslav Lehký však namietal, že záležitosť sa dala vyriešiť rýchlejšie a naznačil, že dôvodom zdržania môže byť neochota ústavu pod novým vedením nominanta SNS Ivana Petranského zverejňovať dokumenty z obdobia nacizmu. "Ústav pamäti národa má hlavné poslanie šíriť vedomosti o praktikách totalitného režimu. Je pre nás dosť nepochopiteľné, keď sa takáto príležitosť nevyužije," doplnil Jozef Weiss z kancelárie Ústredného zväzu židovských náboženských obcí.

Dokument by sa podľa vyjadrení ÚPN nakoniec predsa len v ČT mohol objaviť neskôr. ÚPN chce podľa Ondriaša o odvysielaní dokumentu s ČT rokovať. "Očakávam, že na to budú splnené podmienky v najbližších týždňoch," tvrdil Ondriaš.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu