Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ste v sexe chytrejší ako šiestak?

Zobraziť galériu (6)

BRATISLAVA - Prvá učebnica o sexe je na svete! Do rúk by sa mala dostať žiakom druhého stupňa základných škôl. Kniha okrem iného obsahuje aj naturalistické ilustrácie pohlavných orgánov, rozoberá problém sexuálneho násilia či odchýlok.

V učebnici nájdete i históriu rodových tradícií - obriezku alebo ukameňovanie pre nemravnosť. Autori nezabudli ani na prevenciu proti chorobám. A hovoria otvorene aj o témach, ktoré sa s rodičmi veľmi nepreberajú, napríklad: Mám malý penis. Čo o knižke hovorí jedna z autoriek?

„Nejde o návod na sex. Ide predovšetkým o to, aby sme deťom sprostredkovali vedomosti o vlastnej sexualite, o prístupe a možnostiach. Aby v živote dokázali riešiť situácie, s ktorými sa stretnú,“ vysvetľuje Zuzana Vašáryová zo Spoločnosti pre plánované rodičovstvo, ktorá knihu vydala.

Vzniku knihy predchádzali mnohé prieskumy. Úroveň vedomostí o sexualite je veľmi slabá. Odborníci zistili, že stredoškoláci síce už sexuálnym životom žijú, no poznatky získavajú väčšinou z médií alebo od kamarátov. Škola a rodičia tu zohrávajú minimálnu úlohu. „Práve preto treba, aby sa to mladí naučili ešte v základnej škole,“ prízvukovala Vašáryová. Od roku 1981 je výchova k manželstvu a rodičovstvu v osnovách ako povinný predmet, no na sexuálnu výchovu neexistujú žiadne návody, ako ju do vzdelávania zakomponovať. Nie je to samostatný predmet, mal by sa vyučovať v rámci niekoľkých predmetov - etická výchova, biológia, literatúra a občianska náuka. „Na túto tematiku neexistujú žiadne učebné plány a nie sú ani špeciálne školení pedagógovia,“ objasňuje Vašáryová.

Okrem vydania knihy chce Spoločnosť pre plánované rodičovstvo vyškoliť pedagógov. „Kniha je zaujímavá aj tým, že deti si formou hier a zážitkov vyskúšajú rôzne situácie, ktoré sa týkajú sexuality. Učiteľ teda nemusí sucho prísť do triedy a len monotónne prednášať svoje poznatky,“ dodala Zuzana Vašáryová.

Spoločnosť pre plánované rodičovstvo požiadala ministerstvo školstva o odporúčanie - udelenie schvaľovacej doložky. Štátny pedagogický ústav vypracuje odborné stanovisko, na základe ktorého ministerstvo školstva rozhodne. „O predmete sexuálna výchova ministerstvo neuvažuje,“ uviedla Viera Trpišová, hovorkyňa rezortu školstva.
Ste v sexe chytrejší
Zobraziť galériu (6)

Čo si myslí sexuologička Danica Caisová

Aký máte názor na nové metodické príručky?

- Je chvályhodné, že vôbec vznikli. Presne určili štruktúru a povedali, kto bude ich cieľová skupina a tomu projekt aj prispôsobili. Chýba mi tam však komplexný pohľad na niektoré veci a mohli by byť spracované humánnejšie.

Ktoré konkrétne?

- Sexualita, to nie sú len pohlavné choroby. Malo by tam byť spomenuté aj to, že je napríklad neprípustná sexuálna agresivita, mali by sa zaoberať nielen homosexualitou, ale aj sexualitou hendikepovaných, ľudí s mentálnym postihom, starších ľudí.

Mala by byť sexuálna výchova samostatným predmetom?

- Určite áno. A ak nie povinným, tak aspoň voliteľným. No rozhodujúci je v tomto prípade obsah, teda, ako a čo sa učí.

Zaujímavosti

Učebnica pozostáva z dvoch kníh. Jedna je určená pre učiteľov a obsahuje metodiku - ako témy deťom sprostredkovať. Druhá - doplnená pracovnými listami - je pre žiakov. Tím desiatich odborníkov ju pripravoval dva roky. Zatiaľ nie je voľne predajná. Nájdete ju na www.rodicovstvo.sk.

 
Ste v sexe chytrejší
Zobraziť galériu (6)
 
Ste v sexe chytrejší
Zobraziť galériu (6)
 
Ste v sexe chytrejší
Zobraziť galériu (6)
 
Ste v sexe chytrejší
Zobraziť galériu (6)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu