Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vážny krok USA k mieru: MAPA Modernizácia leteckých základní, ochránia nás pred Ruskom, aj dve naše

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Andreea Alexandru)

BRATISLAVA - Američania poriadne investujú do ochrany pred Ruskom a týka sa to aj nás. Do leteckých základní na území najmä východnej Európy chcú naliať viac ako 200 miliónov dolárov, pričom dočkať sa má aj Slovensko.

Ako uvádza portál airforcetimes.com, americký prezident Donald Trump schválil rozpočet na obranu na rok 2018, čím umožňuje šéfke amerického letectva Heather Wilsonovej kúpiť pozemky a vybudovať vojenské objekty mimo územia USA.

Investície čakajú dve letecké základne - Sliač by mal dostať 24 miliónov dolárov (20,25 milióna eur), Malacky zas 22 miliónov dolárov (18,57 milióna eur). Celkovo plánujú Spojené štáty minúť 214 miliónov dolárov (180 miliónov eur) na opravu a modernizáciu deviatych leteckých základní prevažne na východe Európy.

Vážny krok USA k
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: airforcetimes.com)

Mapa investícií USA v Európe - Foto: airforcetimes.com

 

Informácie potvrdila aj hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. „Pokiaľ ide o ponuku pre SR, USA potvrdzujú svoj návrh finančne podporiť modernizáciu leteckých základní SR na Sliači a v Kuchyni. Ide o  projekty v celkovej výške 46 mil. USD, ako napr. úpravy letiskových plôch na LZ Sliač (22 mil. USD), či úpravy letiskových plôch (4 mil. USD) a zvýšenie kapacity skladovacích priestorov (20 mil. USD) na LZ Kuchyňa," uviedla pre Topky.

Tieto zdroje sú časťou tzv. European Deterrence Initiative, ktorá bola oznámená niekoľko mesiacov po ruskej anexii Krymu a následného eskalovania konfliktu na východe Ukrajiny. V niektorých z týchto základní by sa dočasne mohli stať domov pre stíhačky F-22 Raptor či F-35 Strike Fighter, ktoré by mohli slúžiť na hľadanie ruských ponoriek v Severnom a Baltskom mori.

Rokovania ešte prebiehajú

Ako tvrdí bezpečnostný analytik a riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku Jaroslav Naď, je to výborná správa, že sa náš najsilnejší spojenec rozhodol investovať do leteckých základní v regióne vrátane tých na Slovensku. Zároveň ale upozorňuje, že projekt ešte nie je schválený a čakajú ho ešte mnohé procedúry v Spojených štátoch aj na Slovensku.

Aj Capáková vysvetľuje, že ešte to nie je isté. „Podmienky prípadnej realizácie projektov sú v súčasnosti predmetom rokovaní medzi SR a USA, pričom hlavným záujmom a určujúcim faktorom slovenského rezortu obrany v prípade realizácie takéhoto druhu projektov, je ich súlad s operačnými požiadavkami OS SR, ktoré musia byť počas prebiehajúcich rokovaní a počas prípadnej realizácie uvedených projektov v plnej miere zohľadnené,"

Peniaze ušetrené na iné projekty

Ako tvrdí Naď, ide o projekt, ktorý má umožniť zrealizovať viaceré potrebné investície do našich letísk spôsobom, ktorý ušetrí zdroje ministerstva obrany na iné projekty infraštruktúry, ako je napríklad vyššia bezpečnosť skladov.

„Tieto letiská boli vybraté na základe konzultácie zo SR, pričom obe reálne potrebuju ďalšie investície, aj keď NATO už v minulosti investovalo napríklad na Sliač desiatky miliónov EUR, aj vďaka ktorým dnes môžu občania SR lietať z toho letiska na dovolenky v zahraničí,“ dodal Naď.

Vážny krok USA k
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA / AP)

F-22 Raptor

Pozor na nezmyselné úlety politikov

Čo sa týka ruskej hrozby po tomto kroku a možného prechodu Slovenska pod jeho vplyv, na to má Naď jednoznačnú odpoveď. „Jedinou cestou, akou môže Rusko na Slovensku reagovať, je aktivizovať svojich podporovateľov, vrátane politických predstaviteľov," povedal.

Podľa Naďa sa týmto projektom zvyšuje naša bezpečnosť a obrannyschopnosť, zároveň ale upozorňuje, že ďalšie modernizačné projekty budú závisieť od mnohých vecí.

 „Aj od našich vzťahoch so spojencami, od dôveryhodnosti našej zahraničnej politiky, ktorej dobre meno niekedy kazia nezmyselné úlety politikov a tiež samozrejme od transparentnosti modernizačných a infraštruktúrnych projektov MOSR," uzavrel analytik.

Viac o téme: RuskoUSANATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu