Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nedostavanú nemocnicu Rázsochy konečne zbúrajú: Na jej mieste vyrastie nová univerzitná

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Štát dá zbúrať rozostavanú nemocnicu na bratislavských Rázsochách. "V krátkom čase bude vypísaná verejná súťaž na búranie," avizoval minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Časom by sa tam mala postaviť nová univerzitná nemocnica, kedy by sa však mohlo začať s výstavbou, nie je zatiaľ zrejmé.

Drucker verí, že s výstavbou novej nemocnice sa podarí začať v tomto volebnom období. Ako hovorí, celá agenda sa nedá stihnúť za rok. "Dôležité je, že rozhodnutia sú dané a v nich pokračujeme," skonštatoval. V súčasnosti sa podľa jeho slov pracuje na medicínskom plánovaní a plánuje sa hľadať partner pre funkčnú štúdiu projektu a architektonický návrh. "Nič nezdržujeme, myslím, že tie veci idú tempom, aby sme to zrealizovali," doplnil.

Potrebu novej Univerzitnej nemocnice Bratislava má vyriešiť výstavba nemocnice na Rázsochách, kde už roky stojí rozostavaný objekt, a rekonštrukcia, prípadne dostavba tej v Ružinove. Najväčšiu aj najzadlženejšiu slovenskú nemocnicu tvorí v súčasnosti päť zariadení na Kramároch, v Starom Meste, Ružinove, Petržalke a Podunajských Biskupiciach. Po novom to majú byť len Rázsochy a Ružinov.

Ministerstvo si vybralo tzv. integrovaný model riadenia, ktorého základom je štátna kontrola. Nad novou univerzitnou nemocnicou tak bude mať naďalej kontrolu štát, ktorý bude projekt aj financovať. Následnú prevádzku má zabezpečiť manažér poskytovania zdravotnej starostlivosti. Detailnejšie rozpracovaný materiál týkajúci sa výstavby a rozpočtu má minister Drucker predložiť na rokovanie vlády do konca budúceho roku. Novú nemocnicu v hlavnom meste ide stavať aj finančná skupina Penta. Prví pacienti by ju podľa jej plánov mali navštíviť v roku 2021.

Viac o téme: NemocnicaRázsochy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu