Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šokujúca pravda, ktorá Slovákov poriadne nahnevá: Najdrahšie maslo v Európe a bude ešte horšie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Európsku úniu trápi mliečna kríza. Minulý rok boli zásoby masla na úrovni 100 000 ton. Dnešná realita? Sklady sú prázdne. Export do tretích krajín je nižší a dovoz na Slovensko sa taktiež znížil. Začínalo sa s prebytkom mlieka a mliečnych výrobkov a teraz v roku 2017 po prijatí rôznych opatrení bojujeme s nedostatkom. Najsmutnejšie je, že na našom trhu je kocka masla najdrahšia z krajín Európskej únie.

V rokoch 2015 a 2016 bojovala Európska únia s prebytkom mlieka a mliečnych produktov. Táto situácia vyvolala extrémne prepady cien surového kravského mlieka. Spustilo sa ukončovanie chovu dojníc a prijali sa rôzne opatrenia. Slovensko táto situácia neobišla a naša krajina prišla o 10% produkčných chovov. Začali sa vyplácať tí farmári, ktorí svoju produkciu mlieka znížili alebo úplne ukončili.

Nadbytok mlieka sa teda riešil poskytovaním dotácií na znižovanie stavov dojníc, ktoré nebudú môcť byť obnovené. Absolútne nerozumné riešenie. "Podľa posledných údajov zo Zelenej správy 2017 klesol počet dojníc v roku 2016 oproti roku 2015 o 6,6 tis. Kusov," potvrdila riaditeľka potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová.

Šokujúca pravda, ktorá Slovákov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: krava, dojenie, dojnica )

Výsledok?

Európska únia sa podľa informácií, ktoré nám poskytol prezident Slovenského mliekarenského zväzu Stanislav Voskár, prehupla do nedostatku mlieka. Ide najmä však o nedostatok mliečneho tuku, čo spôsobilo, že cena smotany začala historicky rásť. V roku 2016 sa pritom nakúpilo maslo, ktoré malo pomôcť trhu v riešení prebytku. To vyústilo do toho, že v lete minulého roka dosahovali skladové zásoby masla 100 000 ton. Karta sa obrátila a dnes sú tieto sklady prázdne.

Šokujúca pravda, ktorá Slovákov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Slovenský mliekarenský zväz)

"Príčiny nedostatku masla treba vidieť najmä za nesystémovými opatreniami EÚ. Najprv to boli recipročné obchodné sankcie medzi Ruskom a EÚ, následne zrušenie mliečnych kvót, ktoré skončili v roku 2015," prezradila Halgašová. Cieľom Európskej komisie bolo pritom zabezpečiť lepšiu konkurencieschopnosť výrobcov z EÚ či už na vnútornom alebo svetovom trhu. Mliečny sektor mal zároveň nadobudnúť dlhodobú perspektívu.

Opak sa stal pravdou

"Trh s mliekom sa poškodil, pretože niektoré členské štáty, ako napríklad Nemecko, produkciu mlieka zvyšovali ešte počas platného kvótového systému. V dôsledku prebytkov mlieka poklesli jeho ceny na historické minimá," povedala nám Halgašová.

Špecialita slovenského trhu

Spotrebiteľ, ktorý má záujem o slovenské výrobky, by v tomto prípade natrafil na smutnú realitu. Špecialitou slovenského trhu je, že v regáloch obchodov je len každé tretie maslo slovenského pôvodu. "Máme extrémnu závislosť na dovoze a podotýkam, že to nie je tým, že by sme celú spotrebu nevedeli zaistiť z vlastných zdrojov," vysvetlil Voskár. Slovensko netrpí nedostatkom mlieka od vlastných farmárov ani spracovateľských kapacít.

Tieto ceny sú minulosťou
Zobraziť galériu (5)
Tieto ceny sú minulosťou  (Zdroj: topky)

Cenová politika obchodných reťazcov

Aj keď by sme dokázali z vlastných produktov vyrobiť dostatok tovarov, realita a fungovanie na Slovensku je úplne o inom. "Tu hrá veľkú rolu zvláštna cenová politika obchodných reťazcov," vysvetlil kameň úrazu Voskár. Aj podľa jeho slov je nepochopiteľné, aby sa cena štvrtky slovenského masla na pultoch obchodov šplhala takmer k trom eurám. Realizačná cena týchto výrobkov zo slovenských mliekarní je 1,3 eura.

Šokujúca pravda, ktorá Slovákov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: alamy)

Slovenskí mliekari vďaka tomuto prístupu nemajú šancu férovo zaplatiť svojim farmárom a donekonečna ich presviedčať, aby ešte vydržali. Dočkali sme sa toho, že na našom trhu máme najdrahšie maslo v Európskej únií. Paradoxom je, že konzumné mlieko a jogurty sa používajú ako veľké lákadlo v akciových letákoch a ponúkajú sa za ceny pod hodnotu suroviny.

Problémy s nedostatkom mlieka existujú a ide o situáciu, ktorej treba čeliť. Dostať sa však na pôvodnú úroveň produkcie mlieka je za pár mesiacov nemožné a nemysliteľné. "Potravinárska komora Slovenska nepredpokladá, že bude trh bude ohrozený výpadkom masla. Skôr treba predpokladať, že spotrebiteľské ceny budú pokračovať v nastúpenom rastúcom trende," uzavrela svoje vyjadrenie Halgašová.

Problém Európskej únie aj USA

Chceli sme zistiť viac a preto sme sa obrátili aj na ministerstvo pôdohospodárstva. Hovorkyňa Zuzana Peiger Ačjaková nám potvrdila, že nejde o problém Slovenska, ale celej Európskej únie a taktiež aj USA. Za jednu z významných celosvetových príčin momentálneho stavu sa považuje aj kampaň bojujúca za návrat prirodzeného mliečneho tuku v USA. Výsledkom tejto kampane bol zvýšený dopyt po masle a následne zvýšenie cien. "Ministerstvo aj v súvislosti s rastúcimi cenami masla upozorňuje na nerovnomerné delenia marží, kedy podstatnú časť ceny v obchodoch tvorí marža obchodníkov," dodala Ačjaková.

 

 

 

 

Viac o téme: CenaMasloMliekoProblémSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu