Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Výsledky žiakov všetkých základných škôl zverejnené: Pozrite sa, či je tá vaša NAJ!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Naši deviataci sa nemajú čím chváliť. Výsledky testovania, ktoré v apríli vykonal Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) na slovenských základných školách, nepotešia. Pozrite sa, ktorým školám sa darilo najviac a ktorým najmenej!

Ako informoval NÚCEM v tlačovej správe, testovania s názvom Testovanie 9-2017 sa zúčastnilo 36 535 žiakov na 1 437 základných školách. Žiaci sa v matematike museli pripraviť na dvadsať úloh, test zo slovenského jazyka a literatúry obsahoval úloh až dvadsaťpäť.

Priemerná úspešnosť testu z matematiky bola iba 56,4 %. Chlapci riešili test s úspešnosťou 56,9 % a dievčatá 55,8 %. Najúspesnejšou školou bola Súkromná základná škola pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním na Bajkalskej ulici v Bratislave, pričom v desiatke najlepších zariadení sa ocitli hneď štyri zariadenia z hlavného mesta.

Výsledky - Slovenčina
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: NUCEM.sk)

Naopak, najhoršie dopadli školy v obciach Lomnička, Žbince, Svedlár, Stráne pod Tatrami, Jarovnice, Nižný Hrabovec, Podhorany, Rákusy, Jesenské a Markušovce, kde úspešnosť žiakov nedosiahla ani 16%.

Výsledky žiakov všetkých základných
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky.sk)

Zo slovenského jazyka a literatúry dosiahli školáci priemerne 61,2 %. V nej sa výrazne lepšie darilo dievčatám, ktoré si pripísali 65,7%-nú úspešnosť, zatiaľ čo chlapci iba 57%. V najlepšej desiatke škôl sa umiestnili po dve školy z Košíc, Bratislavy a Banskej Bystrice. Prvú priečku obsadila Základná škola Želiarska 4 z metropoly východu.

Výsledky - matematika
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: NUCEM.sk)

Výsledkami sa nebudú chváliť podobné školy, ako aj v matematike.

Výsledky žiakov všetkých základných
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky.sk)

Výsledky z matematiky sú podľa tlačovej správy približne na rovnakej úrovni vo všetkých krajoch, rozdiely sa vraj prejavujú až na okresnej úrovni - najlepší boli žiaci v okrese Košice III (66,7%), najhoršie si viedli školáci z Gelnice (40,2%). Vysoko nad národným priemerom boli aj okresy Košice I a Bratislava I, naopak, významne horšie dopadli chudobnejšie okresy ako Rimavská Sobota, Poltár, Rožňava, Trebišov, Veľký Krtíš, Revúca či Medzilaborce.

Tabuľky
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky.sk)

Podobne dopadli aj testy zo slovenčiny. Najúspešnejšie si počínal okres Košice III (68,7 %), opačne dopadli v Rožňave (48,2%).  Vysoko nad národným priemerom boli opäť aj okresy Košice I a Bratislava I, podpriemerné výsledky si pripísali v okresoch Rimavská Sobota, Poltár, Rožňava, Trebišov, Veľký Krtíš, Revúca a Medzilaborce.

Tabuľky
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky.sk)

Testy a výsledky si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Viac o téme: TestovanieNÚCEM
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu